Ο παίκτης

Κάποιος έπαιξε τα "ρέστα" τους νωρίς.
Όχι επειδή είχε καλό φύλλο, αλλά διότι είχε πάντα περισσότερα χρήματα μπροστά του, συνήθεια βλέπεις. Άλλωστε ποτέ δεν έκανε τον κόπο να βλέπει το φύλλο του πριν ποντάρει. Η "μάνα", πάντα έδινε το φύλλο που πρέπει.
Οι υπόλοιποι παίκτες συνηθισμένοι να πηγαίνουν πάσο, αφού τους άφηνε αραιά και που να παίρνουν κάποιες παρτίδες ώστε να μην παίρνουν τόσο συχνά νέα κάβα, από συνήθεια και αυτοί πήγαν πάσο.

Και ξαφνικά ακούστηκε στο τραπέζι: "Τα βλέπω".
Όλοι γύρισαν και είδαν μία και μόνη μάρκα να μπαίνει στην μέση.
Ο έμπειρος παίκτης, αν και αιφνιδιάστηκε, αντέδρασε άμεσα λέγοντας:
"Πρόσεχε τι λες, διότι εάν χάσεις αυτή την παρτίδα, φεύγεις και από το τραπέζι αφού δεν έχει άλλες κάβες για εσένα. Σου δίνω μία τελευταία ευκαιρία να πας πάσο".
Οι υπόλοιποι παίκτες, αναθαρρώντας μετά το κλονισμό που ένοιωσαν, σιγοντάρισαν με φωνές.
"Πήγαινε πάσο, μην μας χαλάς το παιχνίδι".

Κόσμος άρχισε να μαζεύεται γύρω από το τραπέζι, για πρώτη φορά, αφού μέχρι τώρα ήταν ένα ανιαρό παιχνίδι, με γνωστά αποτελέσματα εκ των προτέρων.
Όλοι κοίταξαν προς την θέση που ακούστηκε το απροσδόκητο.
Για πρώτη φορά παρατήρησαν τον "παίκτη" και όχι την "θέση" που είχαν συνηθίσει να βλέπουν.
Σηκώθηκαν και από τα διπλανά τραπέζια, αφού η αμφισβήτηση του φύλλου του κυρίαρχου παίκτη τους δημιούργησε δεύτερες σκέψεις σε σχέση με αυτό που είχαν θεωρήσει ως βέβαιο.

Όλα τα βλέμματα πλέον επικεντρώθηκαν στον παίκτη έκπληξη.
Αυτός, με μία περίεργη φυσικότητα, άπλωσε τα χέρια του και άνοιξε τα χαρτιά του απευθυνόμενος προς τους υπόλοιπους παίκτες αλλά και στην ομήγυρη.
«Κύριοι αυτό είναι το φύλλο μου, δεν είναι ούτε καλό ούτε άσχημο και δεν γνωρίζω εάν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο φύλλο του πιο έμπειρου παίκτη του τραπεζιού.
Αλλά σκέφτομαι ότι εάν είναι αρκετά καλό, θα μπορέσω να συνεχίσω να παίζω μέχρι να μάθω καλύτερα το παιχνίδι του, ενώ εάν δεν είναι τόσο καλό θα πρέπει να αποχωρήσω από το τραπέζι σας και να μείνετε με έναν παίκτη λιγότερο. Δεν γνωρίζω κατά πόσον αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ομαλή ροή του παιχνιδιού, αλλά μία θεωρία λέει ότι μία κενή θέση πάντα δημιουργεί πρόβλημα και αντίδραση στην φυσικότητα.
Εάν όμως πάω πάσο, με την μία μάρκα που μου έχει μείνει δεν θα μπορώ να πάρω ούτε λεωφορείο για να γυρίσω σπίτι, και οι κάβες που έχω ήδη πάρει είναι τόσες πολλές που δεν υπάρχει περίπτωση όχι μόνον να ρεφάρω,  αλλά θα πρέπει και στην συνέχεια να πηγαίνω πάντα πάσο. Χάνεται έτσι όμως και η αξία του παιχνιδιού. Δείτε δίπλα που παίζουν ρουλέτα, παίζουν και στα νούμερα όχι μόνον μαύρο κόκκινο.
Άσε δε που δεν θα μάθω ποτέ το φύλλο του αξιόλογου συμπαίκτη μας.


Μαζεύτηκε ακόμα περισσότερος κόσμος και όλοι άρχισαν να παίρνουν θέση, άλλοι υπέρ και άλλοι κατά, στην τροπή που πήρε το παιχνίδι.
Κάποιοι είπαν ότι το παιχνίδι μέχρι τώρα ήταν στημένο και ότι δεν γίνεται όλα τα λεφτά να είναι συνεχώς μαζεμένα σε ένα σημείο, αφού τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Κάποιοι άλλοι αντίθετα, οι περισσότεροι, αντέταξαν ότι η «μάνα» δεν είναι τυφλή και ο παίκτης έκπληξη ξόδευε αλόγιστα πονταρίσματα.
Ήρθαν και αυτοί από το τραπέζι της ρουλέτας και συνέστησαν ψυχραιμία, διότι η αναταραχή που δημιουργείται υπάρχει πιθανότητα να απομακρύνει παίκτες από το δικό της τραπέζι, και θα μειωθεί η γκανιότα.
Οι υπόλοιποι παίκτες άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια εκνευρισμού, ο δε κυρίαρχος παίκτης γνωρίζοντας ότι πλέον είναι αδύνατον να κάνει πίσω είπε ξανά στον παίκτη έκπληξη να πάει πάσο, σε έντονο ύφος αυτήν την φορά, διότι είναι χαμένος από «χέρι», κρατώντας όμως ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

Ο παίκτης έκπληξη αποκρινόμενος είπε, ότι είναι διατεθειμένος να δεχτεί να μοιράσουν την παρτίδα, ούτως ώστε να επέλθει και πάλι κανονικότητα αλλά και να μην αναγκαστεί να αμφισβητήσει την διαδικασία μοιράσματος, η οποία θα εξέθετε την «μάνα».
Είπε επίσης ότι το ποντάρισμα θα έπρεπε, για ένα διάστημα,  να είναι πιο ήρεμο για να μπορούν οι παίκτες να αξιολογούν τον κάθε γύρο.

Κάποιοι από τους υπόλοιπους παίκτες, άρχισαν να σκέφτονται ότι μάλλον δεν έχουν να κάνουν με έναν τζογαδόρο αλλά με έναν παίκτη που αποφάσισε να βλέπει τα φύλλα του αλλά και να αμφισβητεί τα φύλλα των άλλων.
Λες και «διάβαζε» τις σκέψεις τους ο κυρίαρχος παίκτης, και προσπαθώντας να μην αφήσει περιθώριο αμφισβήτησης της πλειάδας των χρημάτων που άπλωνε εμπρός του, είπε:
«Δεν υπάρχουν κανόνες σε αυτό το παιχνίδι, με χρήματα παίζουμε όχι με θεωρίες, αυτός που έχει τα περισσότερα καθορίζει τους δικούς του κανόνες και αυτός που χάνει απλώς χρωστάει. Επειδή όμως μου είναι συμπαθής ο αντισυμβατικός τρόπος που παίζεις και ταυτόχρονα είναι μία πρόκληση που πρώτη φορά συναντώ, θα σου παραχωρήσω το δικαίωμα, αφού πας πάσο, να συζητήσουμε σε νέα βάση πότε και πόσες κάβες θα παίρνεις στην συνέχεια. Αρκεί να δεσμευθείς ότι οι ήδη υπάρχουσες κάβες που έχεις πάρει, θα αρχίσουν να ξεπληρώνονται από τα κέρδη που θα έχεις από εδώ και πέρα, αρκεί να με πείσεις ότι δεν θα κάνεις αλόγιστα πονταρίσματα».

Ο παίκτης έκπληξη του απάντησε σαν έτοιμος από καιρό.
«Ομολογώ ότι είσαι όντως πολύ έμπειρος και δεν είναι τυχαία τα κέρδη σου. Όμως εάν δεχτώ αυτό που μου λες, δεν θα μπορέσω ποτέ να μαζέψω κάποια κέρδη με σκοπό να τα αξιοποιήσω μόνον όταν θα έχω πολύ καλό φύλλο και να τα πολλαπλασιάσω, ξεπληρώνοντας σταδιακά κάποιες από τις κάβες μου, αν και αυτό δεν είναι της ώρας.

Βλέπεις εγώ δεν έχω σκοπό πλέον, όπως οι προηγούμενοι στην θέση μου, να βουτάω χρήματα από το χαρτζιλίκι των παιδιών μου, από την τσάντα της μάνας μου, και  το σακάκι του πατέρα μου, μόνο και μόνο για να κάθομαι να «παίζω» στην παρέα σας.

ΥΓ. Οιαδήποτε ομοιότης με πρόσωπα και καταστάσεις, είναι εντελώς συμπτωματική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: