Λεφτά δεν υπάρχουν, κορόϊδα πολλά

Η φωτογραφία από εδώ

9/8/2013- Γ. Στουρνάρας:
"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αναγκαία αλλά όχι επαρκής. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Περίπου 20 δις. ευρώ βρίσκονται σε μπαούλα, μαξιλάρια και σε... στρώματα", είπε χαρακτηριστικά.

29/8/2013- Εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας Άλφα:
«Με τη λακωνική φράση «λεφτά δεν υπάρχουν» η Alpha Bank επιχειρεί στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο να σκιαγραφήσει την κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία. 

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει αδυναμία παροχής πρόσθετης ρευστότητας στην οικονομία, διότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες και η πρόσβαση των τραπεζών στις αγορές για δανεισμό καθυστερούν. Συνεπώς, η χρηματοδότηση θα είναι περιορισμένη, τουλάχιστον έως ότου αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και αρχίσει να ομαλοποιείται η λειτουργία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος».


Το σύνολο, μετρητά και εγγυήσεις, που έχουν λάβει οι τράπεζες τρία χρόνια τώρα, υπερβαίνουν τα 200 δις.
Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχουν δανείσει το Ελληνικό δημόσιο πάνω από 165 δις, μέσω των εντόκων γραμματίων δημοσίου, βραχυπρόθεσμης διάρκειας, τζιράροντας ουσιαστικά στις ανανεώσεις τους.
Τα έντοκα αυτά γραμμάτια, τα δίνουν στην ΕΚΤ για να αποκτήσουν την ανάλογη ρευστότητα που χρειάζεται ο δανεισμός.
Η διαφορά των επιτοκίων είναι το κέρδος τους.
Τα χρήματα αυτά, το Ελληνικό δημόσιο, τα χρησιμοποιεί στο μεγαλύτερο ποσοστό για να καλύψει τα τοκοχρεολύσια, δόση κεφαλαίου συν τόκο, του δανεισμού του.
Η τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους δε, κόστισε στο Ελληνικό δημόσιο, επιπλέον, περίπου 37 δις.
Για να μην αναφέρω τις αλλαξοκ...ές που έγιναν με το μοίρασμα των μικρών τραπεζών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Μιλάμε για μία ανακύκλωση χρημάτων, μεταξύ ΕΚΤ, Ελληνικού δημοσίου και τραπεζών, ύψους μεγαλύτερου από το σημερινό ΑΕΠ, που δεν παράγει απολύτως καμία προστιθέμενη αξία για την χώρα, ενώ από αυτά αποκομίζουν κέρδη, βάσει επιτοκίων, η ΕΚΤ και οι «ελληνικές» συστημικές τράπεζες.

Εάν μέρος αυτών των χρημάτων κατευθυνόταν στην αγορά, ο περίφημος πολλαπλασιαστής του ΔΝΤ, όχι μόνον θα έκοβε την ύφεση και θα συγκρατούσε την ανεργία, αλλά επιπρόσθετα θα επέφερε αύξηση του ΑΕΠ, άρα και αύξηση εσόδων του κράτους, που αντ’ αυτού προτίμησε τις οριζόντιες περικοπές και την υπερφορολόγηση μισθών και ακινήτων.

Μέσα σε διάστημα λοιπόν 20 ημερών, υπουργός και τράπεζα, συμφωνούν ότι τα 20 δις που έχει ο κόσμος στο μπαούλο και στα στρώματα, είναι αυτά που λείπουν από την οικονομία και τις τράπεζες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά.

Για αυτό σήμερα μας ζητάνε και τα ρέστα.
Αυτοί καθορίζουν το μέλλον της οικονομίας μας, άρα και της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: