Κοινοβουλευτικός έλεγχος ή ασυδοσία;Ο αναπτυξιακός νόμος ψηφίστηκε την προηγούμενη Πέμπτη κατά άρθρο, και εκκρεμούσε η ψήφισή του στο σύνολο.

Εκπρόθεσμα, και ενώ έγινε δεκτή μεσούσης της συζήτησης για τον αναπτυξιακό νόμο από την κυβέρνηση κατόπιν βουλευτικής τροπολογίας, κατατέθηκε μέσα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, (ν)τροπολογία που απαλλάσσει τις διοικήσεις των τραπεζών από κάθε ενδεχόμενη ποινική ευθύνη για απιστία – τόσο για δάνεια που θα δοθούν όσο και για εκείνα που έχουν ήδη δοθεί σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Η συγκεκριμένη εκπρόθεσμη (ν)τροπολογία, δεν ψηφίσθηκε ως ξεχωριστό άρθρο την προηγούμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Βουλής, εχθές βράδυ, ο προεδρεύων κ. Τραγάκης, αποδέχθηκε την ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, μετά από σχετική αίτημα βουλευτών και αποδοχή του από το Σώμα της Βουλής.

Σήμερα, ο ίδιος προεδρεύων, ανέτρεψε την χθεσινοβραδυνή απόφαση του Σώματος, με την αιτιολογία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διατύπωσε το αίτημά του για ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου, αναθεωρώντας δηλαδή την εκπεφρασμένη ήδη αίτηση και αποδοχή του Σώματος και όχι του κόμματος.
Το σκεπτικό ήταν, ότι ο Κανονισμός δεν επιτρέπει ονομαστική ψηφοφορία επί ψηφισμένου άρθρου.
Το άρθρο αυτό όμως δεν έχει ψηφισθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέβαλλε με βάση τις τυπικές διαδικασίες το αίτημά του για ονομαστική στο σύνολο και έτσι το προεδρείο δεν προχώρησε στην ονομαστική ψηφοφορία κρίνοντάς το άκυρο.

Αποτέλεσμα η ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου, μαζί με την (ν)τροπολογία, από την σχετική πλειοψηφία του Σώματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σφύριξε αδιάφορα για την «τεχνική» λεπτομέρεια που προέκυψε, και ο Τραγάκης προήδρευσε σε άλλη μία ψηφοφορία κατά πλειοψηφία με αδιαφανείς διαδικασίες.
Διαδικασίες που η Βουλή ακολουθεί, χρόνια τώρα.
Μία Βουλή που είτε ψηφίζει καθοδηγούμενη, είτε αποχωρεί, είτε καταψηφίζει για να έχει «καθαρά χέρια».

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, απεχώρησαν.
ΚΚΕ και Χ.Α. καταψήφισαν.
Ποιος εισηγήθηκε και συνέταξε την (ν)τροπολογία;
Ποιοι παρόντες ψήφισαν ναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: