Ή με την κυβέρνηση. ή με τους εργάτες.


Δελτίο Τύπου από το συνδικάτο εργαζομένων στην ενέργεια: "Εργατική Αλληλεγγύη".

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τρόικας και των βιομηχάνων στην περιοχή μας έδειξε για άλλη μια φορά πως η δουλικότητα των τοπικών αρχόντων και της πλειοψηφίας των μαζικών φορέων της περιοχής μας καλά κρατεί. «Μια χούφτα άνθρωποι» βρεθήκαμε έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο στα Κοίλα για να διαδηλώσουμε ενάντια στο μνημόνιο, τις μειώ-σεις των μισθών, την κατάργηση των επιδομάτων, την επιβολή της «δια βίου εργασίας», τα λουκέτα των καταστημάτων και τη νέα φτώχια που έφερε ο πρωθυπουργός και η κυ-βέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Οι περισσότεροι προτίμησαν να βρεθούν μαζί του, χειροκροτώντας τον για τη νέα αποβιο-μηχάνιση της περιοχής, για την θλιβερή πρωτιά στην ανεργία και την μαύρη εργασία, που θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, γιατί θέλει να μας κάνει όλους φτωχούς και τα παιδιά μας σκλάβους των 200 ευρώ χωρίς κανένα ασφαλιστικό και εργασιακό δικαίωμα!
Ήταν όλοι εκεί να χειροκροτήσουν τον πρωθυπουργό που βυθίζει τη χώρα στη φτώχεια και στο χάος, ενός πρωθυπουργού που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους, αφαιρώντας τους εισοδήματα, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώμα-τα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα ολόκληρων γενεών της εργατικής τάξης!
Ήταν εκεί σύσσωμη και η «συνδικαλιστική αριστοκρατία», όλοι οι κυβερνητικοί συνδικαλι-στές, γραβατωμένοι και χαμογελαστοί για να χειροκροτήσουν τον πρωθυπουργό που ε-τοιμάζει νέες μειώσεις μισθών και ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας!
Αυτοί που με περίσσια υποκρισία πριν λίγες μέρες είχαν βγάλει από την γκαρνταρόμπα τους τη στολή του αγωνιστή και εγκαλούσαν τον Υπουργό των Οικονομικών (τώρα τον α-γκάλιαζαν και τον φιλούσαν) για όλα τα αμαρτήματα της κυβέρνησης, φορώντας πλέον το κοστουμάκι του υπάκουου ραγιά, του θεσμικού και υπεύθυνου συνομιλητή αποδεικνύο-ντας για άλλη μια φορά ότι η διαπλοκή και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός καλά κρατεί.
Αλήθεια γιατί κατάπιαν τη γλώσσα τους οι όψιμοι αγωνιστές, οι λαλίστατοι συνδικαλιστές, του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ και προτίμησαν να βρεθούν με την πλευρά του δήμιου και πως θα δι-καιολογηθούν αύριο στους εργαζόμενους για την στάση τους;
Οι εργαζόμενοι της περιοχής και ολόκληρης της χώρας έναν δρόμο έχουν μόνο, τον δρόμο των ολόπλευρων, μαζικών, ενωτικών αγώνων με την ταξική πλευρά του συνδικαλιστι-κού κινήματος γυρίζοντας την πλάτη στους προσκυνημένους συνδικαλιστές, στις ενδοτικές κυβερνητικές παρατάξεις και στα συμβιβασμένα συνδικάτα τους.

www.seenerga.wordpress.com 
e-mail seenerga@otenet.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αναλογίζομαι και καταλήγω στο συμπέρασμα πως σχεδόν 36 χρόνια από το 1974 και μετά σχεδόν τίποτε δεν κερδήθηκε, αφού η Χώρα αθωράκιστη και αδύναμη τελικά παραδόθηκε (εξ ανάγκης), στην εθνική καταισχύνη, τον περίγελο, την κατάπτωση και τον διεθνή ξεπεσμό.
Και το λέγω αυτό χωρίς περιστολές και φιοριτούρες: Αφανής χρεοκοπία είναι η σημερινή μας κατάσταση και καπως έτσι μας αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι στο εξωτερικό.
Ούτε Το Εurogroup, καμία ΕΚΤ αλλά και κανένα Δ.Ν.Τ (δηλαδή η περιώνυμη τρόϊκα) δεν μας έφταιξαν.
Εμείς τους καλέσαμε και τους παρακαλέσαμε και εγγράφως μάλιστα, να μας έλθουν ως σωτήρες.
Και καλώς «έγινε αυτό» έτσι που έγινε, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Ευτυχώς που μας «βρέθηκαν» και μας τράβηξαν προσωρινά από του γκρεμού την άκρη.
Σώοι κάτι θα κάνουμε και κάτι θα καταφέρουμε.
Γκρεμοτσακισμένοι και διαλυμένοι όμως, δεν επρόκειτο να κάνουμε τίποτε και ποτέ.
Στην παρούσα φάση νομίζω είμαστε κάπως καλούτσικα -έστω και αυστηρά επιτηρούμενοι αλλά και αναγκαστικά συμμορφούμενοι με όρους που θα μας καταστήσουν (ίσως) ικανούς να αποπληρώσουμε τα δανεικά μας.
Γιατί πρίν 6 μήνες τα σωρευμένα προβλήματα ήτανε πολλά παλιά και ανυπέρβλητα.
Μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, το «μνημόνιο» εφάνταζε να ήτανε μια παρωνυχίδα.
Επί του προκειμένου σήμερα.Ο καθέ πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι οποτεδήποτε θέλουμε λέμε ΟΧΙ στο μνημόνιο.
Το καταγγέλλουμε μονομερώς και πάει τελείωσε. Απλά είμαστε μόνο υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε άμεσα τα 29 δις € που λάβαμε μέχρι τώρα.
Και έτσι θα έχουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία που διατείνονται οι ανεγκέφαλους του πολιτικού συνονθυλεύματος της νεοπαράταξης οι αυτοαποκαλούμενοι και «αντιμνημονιακοί»
Αλλά τι γίνεται με το "μετά";
Έχετε ποτέ προβληματιστεί τι σημαίνει:
“Γενική απορρύθμιση μιας χώρας”?
• Τι λέτε θα λυπηθούνε ή θα χαρούνε τα γεράκια αντίκρυ στο Αιγαίο, οι Τσάμηδες και οι Λιάπηδες στα βόρεια της Ηπείρου καθώς οι Κοσσοβάροι και οι Σκοπιανοί στα βόρειο δυτικά της Μακεδονίας μας?
• Θα βρίσκουν οι ανυποψίαστοι πολίτες το κάτι «τι» τους σε φούρνους και σε supermarkets?
• Θα πηγαίνουν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στα σχολεία, οι αστυνομικοί στην βάρδια και οι δικαστές στην έδρα τους?
• Αν υπάρχουν πέντε δεκάρες στην Τράπεζα από τις οικονομίες σας, θα θέλατε ποτέ να μετατραπούν σε δεκαετή ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου?
Αυτά τα λίγα έχω μόνο να σας πω.
Τα υπόλοιπα θα τα σκεφτείτε μόνοι σας.
Μετά λόγου γνώσης προσωπικά λέγω και υποστηρίζω αυτούς που λένε και το εννοούν:
ΝΑΙ στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ και την αδιασάλευτη πορεία της Χώρας…..
Μέχρι στιγμής οι μη έχοντες άλλη πρόταση, διαλαλούν νυχθημερόν …..άρες – μάρες……… κουκουνάρες / κουταμάρες… και άλλα ακαταλαβίστικα και ασύμβατα με την «κοινή λογική» και την συνισταμένη του Λαϊκού αισθήματος..

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Ανώνυμε,
Θα μπορούσα να σου απαντώ με σελίδες επί σελίδων, και με παραπομπές επί παραπομπών, για να αντιπαραθέσω την άποψή μου, και εκατομμυρίων άλλων, περί μνημονίου και των συνεπειών του.
Θα πω μόνον μερικά πράγματα που από ότι φαίνεται εσύ αγνοείς.
Αυτό που εσύ θεωρείς αδιασάλευτη πορεία της χώρας, εγώ το λέω τσουβάλιασμα δικαίων και αδίκων με πονηρές και άκρως υστερόβουλες ενέργειες.
Η οριζόντια καρατόμηση των εισοδημάτων, η ανεξέλεγκτες επιπτώσεις από το στέγνωμα της αγοράς, η καλπάζουσα ανεργία, οι ανεξέλεγκτες συνθήκες εργασίας, η απαξίωση του υγιούς εργατικού δυναμικού, είναι από την μία, κάποιες από τις «παροχές» του μνημονίου προς τους ευγνωμονούντες πολίτες.

Η διατήρηση της αδηφάγου κοιλίας των τραπεζών, η παροχή όλων των διευκολύνσεων προς τους απατεώνες υποψήφιους επιχειρηματίες των νέων επενδύσεων, το συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που έκλεβαν μέχρι σήμερα, με την μορφή της περαίωσης, και ας κυνήγησε «και καλά» κάποιους στην αρχή, η πλούσια στήριξη στους υποψήφιους περιφειάρχες και δημάρχους, η συνέχιση της απαξίωσης της χώρας μας στο εξωτερικό, η θρασύτητα των κυβερνόντων απέναντι στους πολίτες με λόγω και έργω συμπεριφορά, οι ερασιτεχνισμοί των χειρισμών σε σημαντικά οικονομικά και εθνικά θέματα, τα αμέτρητα ψέματα, είναι από την άλλη κάποιες από τις αρμοδιότητες που εκχώρησε η τρόϊκα στους εντόπιους διαχειριστές της.

Κορυφή δε όλων, η μετατροπή ενός ανομολόγητου χρέους που κάλλιστα θα μπορούσε να επαναδιαπραγματευθεί, σε ενυπόθηκο δάνειο.
ΔΕΝ τους καλέσαμε εμείς.
Κάποιοι από εμάς, ανέθεσαν στην κυβέρνηση να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την άθλια κατάσταση που παρέλαβαν, και όχι να σηκώσουν με την μία χέρια και πόδια αμαχητί.

Δεν μας τράβηξαν από τον γκρεμό, απλά βεβαιώθηκαν ότι θα μας σπρώξουν αυτοί όποτε τους βολεύει.

Στο μόνο που θα συμφωνήσω, είναι ότι όλοι οι «αντιμνημονιακοί» «παίζουν» με την ψυχολογία του κόσμου, χωρίς να είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν άμεσα την οικτρή κατάσταση.
Δηλαδή, δημαγωγούν με μεγάλη ευκολία, και ωραίο λόγο, διότι δεν τους στοιχίζει απολύτως τίποτα.
Όταν θα έρθει η ώρα που θα ζητήσουν και την ψήφο, οι πολίτες θα τα έχουν ξεχάσει, όπως συμβαίνει κάθε φορά.
Τζάμπα μάγκες, οι μπλέ, πράσινοι και κόκκινοι χειριστές μαριονεττών.

Αυτά τα λίγα σε κάνουν να νοιώθεις καλούτσικα, και να θεωρείς ότι η επιτήρηση θα μας δώσει την ευκαιρία να αποπληρώσουμε κάποια στιγμή τα χρέη;
Εάν ναι, τότε λυπάμαι που θα το πω, επειδή δεν σε γνωρίζω, αλλά με τέτοιο σκεπτικό δεν πρόκειται ποτέ να σηκώσουμε κεφάλι ως λαός.

Από την άλλη, ευτυχώς, υπάρχει πολύς κόσμος που ενώ δεν κρέμεται από κανένα κόμμα, αντιλαμβάνεται πολύ ευκρινέστερα την κατάσταση, και είμαι σίγουρος ότι την κατάλληλη στιγμή θα ενεργήσει όπως πρέπει απέναντι σε όλους αυτούς που μας προσβάλλουν, μας βρίζουν, μας απαξιώνουν, μας απεχθάνονται, και γενικώς υπονομεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με σεβασμό και περίσκεψη τα όσα σωστά γράφεις και γλαφυρά περιγράφεις.
Δεν με γνωρίζεις, δεν σε γνωρίζω.
Δεν πειράζει.
Αυτό δεν είναι ενοχλητικό, αλλά ούτε και παραβατικό και πόσο μάλλον..προβοκατόρικο.
Ποτέ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν εκθέτει με ειλικρίνεια κανείς (τις όποιες εκείνος θεωρεί σωστές) απόψεις του.
Περιέγραψα στο «ύπερθεν» σχόλιο μου, την κατάσταση μια «πατησιά» πριν από την οικονομική καταστροφή και το χάος.
Τώρα είμαι υποχρεωμένος (με την άδεια σου φυσικά) να παραθέσω και οικονομικά στοιχεία για τεκμηρίωση.
Έχουμε λοιπόν και λέμε με 31/12/2009:
1. Α.Ε.Π 240 δις €
2. Συνολικό Δημόσιο χρέος 300 δις € (εξ ων τα 275 δις είναι ομολογιακά δάνεια πληρωτέα στην ημερομηνία τους ακριβώς)
3. Δημοσιονομικό έλλειμμα 33 δις € (13,6% επί του ΑΕΠ….. τώρα βέβαια διευρύνθηκε αλλά…έστω )
4. Έλλειμμα εμπορικού Ισοζυγίου 30 δις € (εισαγωγές & ενδκοιν/κές αποκτήσεις 44 μείον εξαγωγές & ενδκοιν/κές παραδόσεις 14)
5. Ο Δημόσιος Τομέας αναλίσκει το 40% του ΑΕΠ δηλαδή 96 δις € για το 2009
6. Στα λεκανοπέδιο Αττικής ζούνε μόνιμα περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι (μαζί με τους οικονομικούς μετανάστες) σχεδόν οι περισσότεροι παρασιτοβιούντες με ακραιφνή διεθνή οικονομικά standards. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα ιδροκοπά και ματώνει για να συντηρηθεί αυτό το πολυάνθρωπο «τέρας»
7. Ένας στους πέντε Έλληνες τρέφεται άμεσα ή έμμεσα από τον Δημόσιο κορβανά και το δημόσιο για να εξασφαλίσει τα «τροφεία» αυτά συνεχώς δανείζεται.
Θα μπορούσα να παραθέσω και άλλα πολλά, αλλά νομίζω αρκετά σε κούρασα με τα προηγούμενα.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι έχουμε διαχειριστές των δημοσίων πραγμάτων που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων και αυτό όπως αντιλαμβάνεσαι: π λ η ρ ω ν ε τ α ι κάποτε…..
Θα συμφωνήσω με «τα 1000» επίσης με αυτό εδώ το δικό σου:
«Η διατήρηση της αδηφάγου κοιλίας των τραπεζών, η παροχή όλων των διευκολύνσεων προς τους απατεώνες υποψήφιους επιχειρηματίες των νέων επενδύσεων, το συγχωροχάρτι σε όλους αυτούς που έκλεβαν μέχρι σήμερα, με την μορφή της περαίωσης, και ας κυνήγησε «και καλά» κάποιους στην αρχή…»
Εγώ συμπληρώνω και τούτο:
«Κάγκελο» για όσους επιδόθηκαν σε λαθροχειρίες όντες άτιμοι διαχειριστές του δημοσίου συμφέροντος.
Εμμένω στην άποψη μου για το «μνημόνιο» (Το θεωρώ «εξ ουρανού» και αποστασιοποιούμαι τελείως από Παπανδρέου κλπ πρόσωπα) και ως εκ τούτου επαναλαμβάνω:
Σώοι κάτι θα κάνουμε και κάτι θα καταφέρουμε ….κάποτε.
Γκρεμοτσακισμένοι και διαλυμένοι όμως, δεν επρόκειτο να κάνουμε τίποτε και ποτέ.
Σε χαιρετώ με την εκτίμηση μου.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλημέρα ανώνυμε.
Με τον ίδιο σεβασμό διαβάζω και εγώ τα σχόλιά σου.
Σαφέστατα και δεν είναι μεμπτό το ότι δεν γνωριζόμαστε.
Το ανέφερα απλά, ως μέτρο της κριτικής μου, καθαρά και μόνο στο πρώτο σχόλιό σου.
Δεν αμφισβητώ, μέχρι αποδείξεως τουναντίον, την ειλικρίνεια του καθενός που κάνει τον κόπο να αφήσει ένα σχόλιο σε αυτό το ιστολόγιο.
Για αυτό ακριβώς και αντιμετωπίζω το κάθε σχόλιο ως αυτούσιο, και όχι με προκατάληψη.

Τα στοιχεία που παραθέτεις είναι γνωστά, και δεν τα αμφισβητώ.
Ο τρόπος όμως που συνδέεις τα επακόλουθα των στοιχείων με την πρακτική της κυβέρνησης, είναι άστοχος και τουλάχιστον ελλιπής.

Δεν αναφέρθηκες καθόλου στα κοινωνικά και οικονομικά επακόλουθα των πρακτικών της κυβέρνησης.
Δεν αναφέρθηκες καθόλου στις επιλογές που είχε η κυβέρνηση πριν πάρει σωρηδόν αυτά τα μέτρα.
Δεν αναφέρθηκες καθόλου στην πρακτική της κατ’ εξακολούθησιν δυσφήμισης της χώρας από τον Πρωθυπουργό και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του, εσωτερικά και εξωτερικά.
Δεν αναφέρθηκες καθόλου στην ισοπέδωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.
Δεν αναφέρθηκες καθόλου στα τραγικά επίπεδα της ανεργίας, που «κύριος οίδε» πότε θα σταματήσει να γιγαντώνεται.
Δεν αναφέρθηκες καθόλου στα στοιχεία και τα νούμερα, που δείχνουν ότι το 2013, όχι μόνον δεν θα έχουμε την δυνατότητα να εξοφλήσουμε τα ενυπόθηκα δανεικά του μνημονίου, αλλά είναι εντελώς αμφίβολο εάν θα μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές, και με ποιους όρους.
Δεν αναφέρθηκες καθόλου στο πως εσύ βλέπεις ότι μπορεί να πάρει εμπρός η οικονομία μας, με βάση τις ανύπαρκτες μέχρι τώρα ενέργειες της κυβέρνησης.
Και ένα σωρό άλλα παρόμοια τινά που προκύπτουν από την μέχρι τώρα διαχείρισή τους.

Απορώ λοιπόν, πραγματικά, πως βλέπεις ότι είμαστε σώοι και πως θεωρείς ότι έχουμε γλυτώσει το γκρεμοτσάκισμα;
Σε χαιρετώ και εγώ.

Ανώνυμος είπε...

Αν αναφερόμουνα σε όλα αυτά θα έπρεπε να συγγράψω "τόμο"!!!
Ασφαλώς και λείπει το «κεφάλαιο» ώθηση στην παραγωγική δραστηριότητα και στις προσοδοφόρες υπηρεσίες. Αυτό θα ήτανε και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ανάπτυξης. Να γίνει ο πνεύμονας αναζωογόνησης της Χώρας.
Συμφωνούμε για την ακραία κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ισοπέδωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων.
Την θεωρώ επιπρόσθετο και ανάλγητη.
Πιστεύω πως προϊόντος του χρόνου θα γίνει η αναγκαία επικαιροποίηση του μνημονίου και θα ισιώσουνε και πολλά στραβά που ενέχει λόγω κυρίως του επείγοντος της κατάστασης τότε.
Είναι αλήθεια ότι διίστανται οι απόψεις μας, αλλά από την αντιπαράθεση τους πολλά κερδίζουμε εκατέρωθεν.
Αυτό είναι το μεγαλείο της διαδικτυακής κουλτούρας.
Όμως καλό είναι να μην δαιμονοποιούνται άκριτα τα γεγονότα και οι καταστάσεις, (πράγμα που δεν συμβαίνει εδώ όσο διάστημα παρακολουθώ τα γραφόμενα σου).
Και κάτι άλλο ακόμη:
Από την μέχρι τώρα πορεία της ζωή μου κατάλαβα ότι η οικονομία έχει την δική της νομοτέλεια και δεν υπακούει σε «μπροσούρες», «κραυγές», «ξόρκια» και ανούσιες ιδεοληψίες.
Αυτό το βάζω σαν «επιμύθιο» της κουβέντας μας και δεν αφορά πιστεύω εσένα και πολύ περισσότερο τα κείμενα σου.
Και πάλι τους χαιρετισμούς μου και θέματος…επιτρέποντος….τα ξαναλέμε…

Ο νοών...νοείτω είπε...

Απορώ εν τέλει, πως αφού συμφωνείς σε όσα σημεία υπέδειξα, ως άθλια αποτελέσματα της συγκεκριμένης εφαρμογής του μνημονίου, απλά συμπεραίνεις ότι διίστανται οι απόψεις μας.

Καλός ο διάλογος και η αντιπαράθεση απόψεων, αλλά εάν δεν υπάρχει κοινή συνισταμένη σε όσα συμφωνούνται και από τις δύο πλευρές, τότε παραμένει άκαρπος και μένει μία στείρα διαφωνία επί του όλου.

Δηλαδή, μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι ενώ συμφωνούμε στην ουσία, το προσπερνάς έτσι εύκολα με ευχολόγια όπως, ...Πιστεύω πως προϊόντος του χρόνου θα γίνει η αναγκαία επικαιροποίηση του μνημονίου και θα ισιώσουνε και πολλά στραβά που ενέχει λόγω κυρίως του επείγοντος της κατάστασης τότε.

Από ποιους;
Από αυτούς που είπαν ψέματα;
Από αυτούς που φέρθηκαν ανάλγητα;
Από αυτούς που αποδείχθηκε πολλάκις, ότι άλλα λένε και άλλα κάνουν;
Φώτισέ με, από πού προκύπτει αυτή η θέση σου;

Σύμφωνοι, η οικονομία έχει την δική της νομοτέλεια, αλλά τα τέλη της, δεν μπορεί να τα πληρώνει πάντα ο πολίτης και ταυτόχρονα να δέχεται ότι δεν μπορεί να επιλέξει κάτι άλλο, αλλά υπομονετικά να δέχεται τις σφαλιάρες, που όσο πάνε και δυναμώνουν.

Και εγώ προσωπικά, όπως και χιλιάδες άλλοι, στον πόνο αντιδρώ.

Ανώνυμος είπε...

Για δες και αυτό:
http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231066197
Κάπως έτσι και οι ανεπανάληπτοι προγονοί μας έλεγαν:
Εκ δύο κακών το μη χείρον βέλτιστον.
Συγνώμη, αλλά σου το επανέλαβα δις και τρις:
Δεν θέλω να δω (όσο έχω ανοιχτά τα μάτια μου) την Ελλάδα, οικονομικά καθημαγμένη, πτωχή, ανυπόληπτη και περιδεή μπροστά σε ένα θολό και αβέβαιο μέλλον.
Είναι όλα αυτά ξεκάθαρά και....…ο νοών νοείτω