Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι στον αέρα;

Σε ευρείας έκτασης κινητοποίηση μεγάλης αεροπορικής δύναμης προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία εντελώς αιφνιδιαστικά, με την πρόφαση «αεροπορικών επιδείξεων», όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΓΕΑ στο defencenet.gr. Κατά την κινητοποίηση αυτή, η οποία έγινε την Τετάρτη 18/11 και την Πέμπτη 19/11, ενεπλάκησαν το 80% των αεροπορικών βάσεων της Τουρκίας και τα δύο τρίτα των μαχητικών αεροσκαφών της και εκτελέστηκαν αποστολές καταστολής εχθρικής αεράμυνας (SEAD) από την βάση της Μερτζιφόν που βρίσκεται κοντά στην Σαμψούντα!

Όλα τα παραπάνω έγιναν εντελώς αιφνιδιαστικά όπως προαναφέραμε. Την Τετάρτη το πρωί μεταξύ 09:30 και 10:00 εκδόθηκαν από την τουρκική ΥΠΑ δύο ξαφνικές ΝΟΤΑΜ για «αεροπορικές επιδείξεις».

Το περίεργο είναι ότι οι «αεροπορικές επιδείξεις» ξεκίνησαν μόλις δύο ώρες μετά την έκδοση των σχετικών ΝΟΤΑΜ, χρησιμοποιήθηκαν όλες οι βάσεις από το Εσκί Σεχίρ μέχρι το Ντάλαμαν. Διήρκεσαν δύο ώρες η κάθε μία και στα δυτικά η μία περιοχή που είχαν δεσμεύσει ήταν εφαπτόμενη στα όρια του FIR Αθηνών.

Η δραστηριότητα ήταν στην περιοχή μεταξύ Θράκης-Ίμβρου-Λήμνου-Μυτιλήνης και Εσκισεχίρ, δηλαδή κάλυπτε όλο τον βόρειο άξονα επιχειρήσεων. Μπαντίρμα, Μπαλίκεσιρ, Εσκί Σεχίρ, όπου εδρεύουν στην πρώτη η 6η και 9η AJU με F-16 (στην πρώτη είναι και οι Μοίρες LANTIRN και η 1η AJU (Πτέρυγα με τα F-4 Terminator) ήρθαν σε αιφνιδιαστική κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Μία πολύ μεγάλη άσκηση, σε μία πολύ μεγάλη περιοχή, με την «σπονδυλική στήλη» της τουρκικής Αεροπορίας εντελώς αιφνιδιαστικά και με την αστεία δικαιολογία των «αεροπορικών επιδείξεων»

Την Πέμπτη με επίσης αιφνιδιαστικές ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν μεταξύ 08:30 & 09:00 το πρωί, δεσμεύθηκαν μεγάλες περιοχές για την διεξαγωγή μόλις δύο ώρες αργότερα, αεροπορικής εκπαίδευση/επίδειξης & ανεφοδιασμού αντίστοιχα, με την πρώτη να ισχύει για όλη(!) την Τουρκία (LTBB-Δυτ.Τουρκία & LTAA-Αν.Τουρκία), όπου συμμετείχαν και δυνάμεις από την 5η AJU στην Μερτζιφόν, το Ακιντζί, (4η AJU) και το Ερχάκ, νότια της Σεβάστειας κοντά στην Μαλάτια.

Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι αεροσκάφη της 151 Filo (Mοίρας) από την Μερτζιφόν κατευθύνθηκαν δυτικά και ανεφοδιάστηκαν στον αέρα από αεροσκάφη τάνκερ (η Τουρκία διαθέτει 7 KC-135R Stratonanker, τα οποία έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού Pacer CRAG) έμφορτα με ΑGM-88B HARM! Δηλαδή είχαμε σενάριο αιφνιδιαστικής προσβολής SEAD!

Και δεν έφταναν όλα αυτά, ταυτόχρονα με τις αεροπορικές ασκήσεις διεξήχθη και άσκηση CSAR στην δυτική Τουρκία για την οποία επίσης εκδόθηκε σχετική ΝΟΤΑΜ.

Δηλαδή είχαμε ασκήσεις σε τρία σκέλη: Aποστολές SEAD, αεροπορικής υπεροχής και CSAR, δηλαδή όλα τα σκέλη των επιχειρήσεων που θα χρειαστούν σε μία αιφνιδιαστική προσβολή από την τουρκική Π.Α.

Χρόνος (απόλυτα αιφνιδιαστικά), μέγεθος (το 80% της τουρκικής Αεροπορίας) και είδος κινητοποίησης (μέχρι και δοκιμές αποστολών SEAD) μόνο ως προμήνυμα δυσάρεστων εξελίξεων μπορεί να θεωρηθεί…

Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

4 σχόλια:

Artanis είπε...

Είπα να σου φτιάξω λίγο το κέφι..Ρίξε μια ματιά :
http://www.youtube.com/watch?v=f9ePWWnyGkU
Καλησπέρα από ΝΖ...

"νήπιος γέρων" είπε...

RED FLAG” NATO exercise
(http://www.greekhelicopters.gr/sx/?p=485)

"ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ"


Η ελληνική πολεμική αεροπορία επικράτησε σε APISTEYTO βαθμό της αεροπορίας των Η.Π.Α. στην πλέον σκληρή, δύσκολη, απαιτητική άσκηση στον πλανήτη, RED FLAG!

To 2008 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για την ελληνική πολεμική αεροπορία (Π.Α) αφού είναι η πρώτη χρονιά που αυτή έλαβε μέρος στην ΠΛΕΟΝ απαιτητική άσκηση σε ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ επίπεδο, την περιβόητη RED FLAG, που διοργανώνει η αεροπορία των Η.Π.Α {YSAF}.

Η αεροπορία ΜΑΣ συμμετείχε με το αστέρι της, την 343 μοίρα, το διάστημα από 18 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου. Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ΟΔΥΝΗΡΑ για τους Αμερικανούς. Η πρώτη μέρα έληξε με το απίστευτο 11-0 υπέρ των Ελληνικών Μαχητικών, απέναντι σε F15, F16 και αναβαθμισμένα F15 με χειριστές δοκιμαστές της YSAF της 64ης μοίρας AGGRESSORS, (: άλα της, οι "επιθετικοί"!).

Την τέταρτη μέρα {μεσολάβησαν δύο μέρες μεικτών πακέτων} οι Αμερικανοί έστειλαν ό,τι είχαν και δεν είχαν, ΔΗΛΑΔΗ, συνολικά 13 αεροσκάφη εναντίον 4 Ελληνικών στην περιοχή όπου επιχειρούσαν τα αεροσκάφη με τη γαλανόλευκη.

Το αποτέλεσμα αναλογικά, ήταν ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ για την USAF: 6 καταρρίψεις Αμερικανών αεροσκαφών έναντι μόλις 3 Ελληνικών που μάχονται σε αναλογία …3,2 (: 13/4)!!!!

Συνολικά δηλαδή, αν δεν επρόκειτο περί άσκησης αλλά κανονικού πολέμου με πραγματικά πυρά, οι Αμερικανοί θα θρηνούσαν 17 αεροσκάφη και χειριστές, έναντι 3 Ελληνικών!!!!

Για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στην ιστορία της RED FLAG υπήρξε τέτοιας ευρείας έκτασης επικράτηση ξένης αεροπορίας απέναντι στους Αμερικάνους και γενικά είναι εξαιρετικά σπάνια η επικράτηση ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ κατάρριψη διαφορά.

Η άσκηση που πραγματοποιείται στην αεροπορική βάση NELLIS της Νεβάδα, θεωρείται παγκοσμίως η πλέον ρεαλιστική και σκληρή.


ΥΓ. ΜΗ ΜΑΣΑΤΕ!!! "Έχουν γνώσιν οι φύλακες", -και ανάγκη καμιάς προσευχής μας, -βέβαια. Ριψοκινδυνεύουν, όταν εμείς πίνουμε σφηνάκια, αφού..

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητή Artanis,

Τα έχω δει παλαιότερα και καλά κάνεις και μου τα θυμίζεις.
Να είσαι καλά και την καλησπέρα μου στην ΝΖ.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ νήπιε,

Την καλησπέρα και σε εσένα.
Και αυτό το συμβάν το γνωρίζω και κακώς δεν το είχα ανεβάσει.
Σε κάθε περίπτωση δεν μασάω, και προσ-εύχομαι για αυτούς που ΠΕΤΑΝΕ!
Άλλωστε έχω ξάδελφο στα F-16, και τα μαθαίνω από πρώτο χέρι.
Ανάρτηση εγρήγορσης περισσότερο.
Πόσοι άραγε γνωρίζουν ευρέως και τις δύο ειδήσεις;

Άμα τους ρωτήσεις όμως για την "καϊπυρόσκα" και το "μοχίτο" θα σου που αμέσως τα συστατικά.

ΥΓ. Σου είχα γράψει στην τελευταία μας συνάντηση, ζητώντας λεπτομέρειες για το portal.
Περιμένω νέα σου.