Οι πιο σοβαρές εκλογές, έγιναν και οι πιο αδιάφορες. Σημεία των καιρών, ή σημάδια των ισχυρών;

Στην Ελλάδα, για μία κόμη φορά, συνετελέσθη κάτι μοναδικό.
Ένα κόμμα με «αριστερή» θέαση, κατάφερε μέσα σε ένα πρωτοφανές μικρό χρονικό διάστημα, έναν απίθανα επικίνδυνο συνδυασμό, με έναν προσχηματικό αλλά απατεωνίστικο τρόπο.
Κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο, να μετεξελίξει το αργόσυρτα διεφθαρμένο πολιτικό  σκηνικό, σε ένα ταχύρυθμα μεταλλαγμένο πολιτικό μόρφωμα, όπου εξαφανίστηκαν από άκρου σε άκρο, όλες οι, τύποις, πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Επίσης, κατάφερε να αποδομήσει την αναγκαία ύπαρξη πολιτικών προσδοκιών εντός της κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα επέτυχε την νομιμοποίηση της αποικιοποίησης της χώρας μέσα από την «μεταρρύθμιση» του μνημονίου που ξόρκιζε.
Τέλος, αφ’ ενός συντήρησε, μέχρι σημείου αναγέννησης, τα πολιτικά κόμματα και τους συμμετέχοντες σε αυτά, που έπρεπε πρώτα να τιμωρηθούν και στην συνέχεια να εκλείψουν, και αφ’ ετέρου την τάση δημιουργίας νέων κομμάτων που λειτουργούν ουσιαστικά ως πολιτικά αναχώματα στην διαρροή της σκέψης των ψηφοφόρων προς κάτι πιο υγιές πολιτικά.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν, αφ’ ενός η μεγιστοποίηση του θυμού και της απογοήτευσης μίας σημαντικής μερίδας της κοινωνίας όπου κυρίως εκφράσθηκε αυθόρμητα σε ένα δημοψήφισμα παγίδα, και αφ’ ετέρου την «επανασυσπείρωση» του φόβου και της ανασφάλειας του πιο συντηρητικού κομματιού της κοινωνίας, που εν μέρει είχε αποπειραθεί να ριζοσπαστικοποιηθεί από παρόμοια «πολιτικά» συναισθήματα.

Σε μία εβδομάδα λοιπόν, και ασχέτως του τι θα ψηφίσει το εκλογικό σώμα, επίκειται ο μεγάλος συνασπισμός της αριστερο-κεντρο-δεξιάς και, νεοφιλελευθέρου, προόδου, σύμφωνα με κρυφές στην αρχή, και φανερές στην πορεία, ομολογίες στο εσωτερικό και εξωτερικό.
Αυτή η ωμή παραδοχή, που κυριαρχεί πλέον στην κοινή γνώμη, μέσα από την χορηγούμενη προσφορά των ΜΜΕ και των κύριων πολιτικών εκφραστών των επικείμενων συνασπισθέντων, αφήνει απειροελάχιστα περιθώρια πολιτικής αντίδρασης και αντίστασης.
Και δυστυχέστατα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι όπου θα μπορούσε να αλλάξει την επικείμενη τραγική κατάληξη της τραγωδίας που ξεκίνησε πριν από πεντέμισι χρόνια.

Το γεγονός ότι πολλοί και μεταξύ αυτών και εγώ, δημιουργήσαμε αυθαίρετα, εκ του αποτελέσματος, πολιτικές προσδοκίες στο πρόσωπο του Τσίπρα, άλλοι σε μικρό και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, αποδεικνύει ότι πιαστήκαμε για άλλη μία φορά πολιτικά, αδιάβαστοι.
Και επειδή κάποιοι μας έχουν για πλάκα, που λένε, το επιβεβαιώνουν περίτρανα με την ανάδειξη του νέου πολιτικού μας χαρακτηριστικού, που ακούει στο όνομα "και Λεβέντης και μαλάκας".
Ίσως είναι η πρώτη φορά όπου δεν τους απασχολεί ποσώς, πόσοι και τι θα ψηφίσουν.

Εάν συνέχιζα να σκέπτομαι ανόητα, θα ψήφιζα ένα από τα εννέα κόμματα που ξεδιπλώνουν την πραμάτεια τους, όπου η μόνη διαφορά βρίσκεται στο ποιος την πουλάει.
Όντας, έντονα, θυμωμένος και απογοητευμένος θα ήταν φυσικό επόμενο να απείχα.
Το λευκό και το άκυρο, καταγράφουν, ως σύνολο, διαφορετικές προσεγγίσεις και λειτουργούν ως χωνευτήρι των αρνητικών ψήφων.
Τέλος, κάποιοι από τους διάφορους μικρούς σχηματισμούς και συμπράξεις, πάντα θα έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Συμπέρασμα;
Γρίφος η ψήφος.
Καλό βόλι, αν και αυτήν την φορά εκτός από αθόρυβο θα είναι και άσφαιρο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μέγιστη ύβρις της δημοκρατίας.Να έχεις αποφανθεί ΟΧΙ στη μιζέρια,να σου βγαινει ΝΑΙ από έναν που αποθεώθηκε και επένδυσε ο λαός,ε αυτό είναι πώς το λένε...και δεν βλέπουμε κανέναν από δαυτους να αυτοκτονεί!Σιγά μην αφαιρέσει τη ζωή του για τα ντουβάρια,για βλήματα έλληνες,για κάποιους βλάκες που πιστεύουν όσα τους λένε!

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα.
Από ύβρι σε ύβρι χρόνια τώρα.
Από βλακεία σε βλακεία.
Αποφάσισα να είναι η τελευταία.
Θα προσπαθήσω να το τηρήσω, αλλιώς δεν θα έχει νόημα να μιλήσω ή να γράψω ξανά.
Ξεκάθαρα πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα κείμενα σου, όμως ποια είναι η λύση είναι το θέμα; Κάποιες προτάσεις πως μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση;

"Θα προσπαθήσω να το τηρήσω" τι εννοείς;

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα και καλώς ήλθες.
Αυτή η ερώτηση μας ταλανίζει πολλούς, εδώ και αρκετό καιρό.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι δεν έχει παρουσιασθεί μία πρωτοβουλία όπου θα μπορούσε να μαζέψει κατ' αρχάς, και να συγκεράσει στην πορεία όλους εκείνους και εκείνες που έχουν ανάλογες αγωνίες και ωφέλιμες σκέψεις.

Στην πορεία μου στο διαδίκτυο, έχω συναντήσει αρκετούς σοβαρούς ανθρώπους με έντιμες προθέσεις που θα μπορούσαν είτε να ηγηθούν είτε να προσελκύσουν μία τέτοια προσπάθεια.
Η άποψή μου για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει σταθεί εφικτό, είναι κυρίως ότι είμαστε σκορπισμένοι στις άκρες του διαδικτύου.
Σίγουρα υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι, που εμποδίζουν σε μία τέτοια κατεύθυνση.
Κακά τα ψέμματα, θεωρώ ότι μόνο μέσω του διαδικτύου θα μπορούσε να ξεκινήσει κάτι ανάλογο.
Αλλά, το διαδίκτυο είναι ένα αχανές τοπίο με πολλές ερήμους και λίγες οάσεις.
Τίθενται συνεχώς, λόγω ανωνυμίας, θέματα εμπιστοσύνης, ειλικρίνειας αλλά και εγωϊσμών και ιδιοτέλειας, και ας μην ξεχνάμε την τεράστια παραπληροφόρηση και έλεγχο σκέψης που διενεργείται.

Παρ' όλα αυτά, σε ένα μεγάλο βαθμό, το διαδίκτυο έγινε το μέσο όπου ένα μεγάλο μέρος των πολιτών ενημερώθηκε για σημαντικά πράγματα, και "μορφώθηκε".
Ίσως δεν έχει έρθει ακόμα ο χρόνος που θα μετουσιώσει όλα αυτά σε κάτι πιο απτό και παραγωγικό, ή απλά δεν έχει βρεθεί ο τρόπος που θα αλλάξει τα πράγματα.
Απλοϊκά σκεπτόμενος, θα έλεγα ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μία σπίθα, αλλά ίσως δεν έχει μαζευτεί ακόμα η ποσότητα και η ποιότητα της "καύσιμης" ύλης που χρειάζεται.

Όπως καταλαβαίνεις, κάθε πρόταση είναι δεκτή αφού όλοι όσοι έχουν ανάλογες αγωνίες θα πρέπει και να προτείνουν και όχι μόνον να ρωτούν.
Βλέπεις; Έγραψα τόσες λέξεις, και ουσιαστικά δεν έχω απάντηση.

Τώρα όσον αφορά στο τι εννοώ στην πρόταση που επισήμανες, θα έλεγα ότι το έγραψα περισσότερο για να το βλέπω και αφορά την τελευταία πολιτική προσδοκία που δημιούργησα με τον Τσίπρα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι είμαι απαισιόδοξος. Πιστεύω ότι η χώρα βαδίζει σε μια μακροχρόνια πορεία φτώχιας και εξαθλίωσης και η πλειοψηφία έχει συμβιβαστεί. Άλλωστε τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως η τηλεόραση είναι ένα πανίσχυρο καταπραυντικό και συμβάλει τα μέγιστα.
Η χώρα θα γίνει ένα Ευρωπαικό Πουκέτ όπου πολυεθνικές θα ελέγχουν μεταφορές τουρισμό και ότι άλλο πολύτιμο έχει αυτή η χώρα, και οι ιθαγενείς Έλληνες θα δουλεύουν για 200 ευρώ.
όσων αφορά προτάσεις, η καλύτερη που διάβασα αφορά μια κλειστή ελεγχόμενη οικονομία, όχι κομουνιστική, οικονομία της αγοράς αλλά πλήρως ελεγχόμενη, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο:
α. Οι πολίτες να δουλεύουν και να παράγεται πλούτος.
β. Ο πλούτος να παραμένει στην χώρα.
γ. Ο πλούτος να διανέμεται δίκαια.
Σε κάποιο βαθμό λειτουργούσε έτσι η Δυτική Ευρώπη όταν είχε απέναντι της την απειλή του κομουνισμού. Είχε έλεγχο στις εισαγωγές, έλεγχο στην μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ε.Ε και κυρίως στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης υπήρχε ένα σχετικά καλό φορολογικό σύστημα που έκανε μια σχετικά και πάλι καλή αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου.

Όσων αφορά τον Τσίπρα δεν θέλω να το παίξω στρατηγός μετά τον πόλεμο, αλλά τον περίμενα ακόμα ποιο ξεφτίλα, αλλά έχουμε ακόμα, ίσως δεν έχει ξεδιπλώσει μέχρι τώρα όλο το ταλέντο του.

Θα επισκέπτομαι την ιστοσελίδα σου και ελπίζω να τα ξαναπούμε.

Αλέξανδρος.

Θα επισκέπτομαι την ιστοσελίδα σου και ελπίζω να τα ξαναπούμε.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα Αλέξανδρε.
Δεν σου κρύβω ότι σε ένα βαθμό συμμερίζομαι την άποψή σου, δυστυχώς.
Πραγματικά, δεν είμαι σε θέση να σχηματοποιήσω ευκρινώς την αίσθηση που έχω ότι κάτι αλλάζει στην κοινωνία, έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η γενική εικόνα που φαίνεται, είναι αυτό ακριβώς που περιγράφεις.
Κρατάμε δυνάμεις, και έχουμε ανοιχτά μάτια και αυτιά.

Για τον Τσίπρα έχεις δίκαιο, και ομολογώ ότι την πάτησα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γράφω πλέον συχνά.
Ελπίζω και εγώ να δοθεί αφορμή να τα ξαναπούμε.
Σε ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψή σου και τα σχόλιά σου.