Οι λαοί, και πάλι, προ των ευθυνών τους

Φωτο

Οι διεθνείς εξελίξεις ευνοούν τις πολυσχιδείς αποκαλύψεις που έρχονται στο φως.

Μετά από αρκετά χρόνια σχετικής ηρεμίας και ευημερίας στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο, με εξαίρεση τον πόλεμο και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας όπου ήταν και η αφετηρία του νέου κύκλου της, δια της βίας, επιβολής των σχεδίων των δυνάμεων που λυμαίνονται την Ήπειρο, ένας νέος κύκλος επιβολής κυριαρχίας επί των λαών ξεκινά.

Οι ιστορικές καταβολές και ιδιαιτερότητες των διαφόρων περιοχών της Ευρώπης, μπορούν να ερμηνεύσουν πολλά από αυτά που συμβαίνουν σήμερα, όχι μόνον ως προς τις επιδιώξεις των εξουσιαστών, αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο χειραγώγησης των εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των σκοπών τους.

Και εάν για το ευρύ κοινό δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι και σχέδια των εξουσιαστών, καθ' ότι απαιτείται βαθιά ιστορική γνώση πολλών και διαφορετικών τομέων, θεωρώ, αντίθετα, ότι είναι πρόδηλα τα μέσα που χρησιμοποιούν.

Σε κάθε ιστορικό γεγονός όπου έχει να κάνει με δημιουργία ή διαμελισμό κρατών, ένωση ή απόσχιση περιοχών, ομογενοποίηση ή αλλοίωση λαών, οι πρωταγωνιστές ήταν πάντα κάποιοι εξουσιαστές, και οι κομπάρσοι ήταν πάντα οι λαοί.
Οι μεν εξουσιαστές, εκόντες, σχεδίαζαν, οι δε λαοί, εκόντες άκοντες, εκτελούσαν.

Για να υπάρξει ένα σχέδιο, ανεξαρτήτου κλίμακας και πεδίου εφαρμογής, θα πρέπει να γεννηθεί πρώτα μία ιδέα, ένας στόχος.
Για να γεννηθεί μία ιδέα, θα πρέπει να υπάρχει σκέψη.
Για να υπάρχει σκέψη, θα πρέπει να υπάρχουν ερεθίσματα.

Από την στιγμή λοιπόν που τίθεται ο στόχος και καταστρώνεται το σχέδιο υλοποίησής του, επιστρατεύονται και τα μέσα που θα τον πραγματώσουν.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαι πως ΔΙΑΔΙΔΕΤΑΙ μιά ιδέα; Πότε επιστρατεύονται τα μέσα, αν όχι όταν οι κατέχοντάς τα έβρισκαν διέξοδο διαφυγής που θα υπεράσπιζε τα συμφέροντά τους;

Οι λαοί ήταν προ των ευθυνών τους πριν από κάθε μαζική κτηνωδία και πάντα ακολουθούσαν όσους είχαν τα μέσα να προωθήσουν μία ιδέα με προοπτικές να γιγαντωθεί. Η τελευταία ήταν ο καταναλωτισμός: Διαδόθηκε όταν η Αφρική τσακιζόταν για να τροφοδοτείται η Δύση (συμπεριλαμβανομένων ημών των ιδίων) με τζάμπα πρώτες ύλες. Τσακιζόταν, σημαίνει νεκρά και υποσιτισμένα παιδάκια, η Δύση (συμπεριλαμβανομένω ημών των ιδίων) περί άλλα τύρβαζε.

Διαδόθηκε όταν η Κίνα επιστράτευε παιδάκια στα εργοστάσιά της, ώστε η Δύση να αγοράζει φτηνά... παιδικά παιχνίδια.

Srsly my friend, we all need to get "out of the box"!

Πετροβούβαλος

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλημέρα Πέτρο.
Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάλαβα το σχόλιό σου, και ειδικότερα το αγγλικό του κλείσιμο.
Εγώ γράφω ξεκάθαρα, για το πως οι εξουσιαστές χρησιμοποιούν τους λαούς για να πετύχουν τα σχέδιά τους εις βάρος των λαών, οι οποίοι συμμετέχουν εκόντες άκοντες.
Κλείνω δε την σκέψη μου, αναφέροντας με ποιο τρόπο κατά την άποψή μου, δρομολογούν οι εξουσιαστές το έργο τους.
Όσον αφορά το κλείσιμο της σκέψης μου περί επιστράτευσης των μέσων, δείχνω ξεκάθαρα ότι τα μέσα είναι οι ίδιοι οι λαοί, συνδέοντάς το με τα προηγούμενα

Εσύ ξεκινάς το σχόλιο από την διάδοση, που ουδόλως την ανέφερα αφού είναι τετριμμένο.
Μάλλον παρερμήνευσες την σκέψη μου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Νϊκο

Μάλλον κατάλαβα λάθος. Αυτό που κατάλαβα, ήταν πως οι λαοί θα πρέπει να αναλάβουν τις τύχες τους καθώς ισχύουν όλα όσα ανέφερες, ο τρόπος δηλαδή που οι εξουσιαστές δρομολογούν το έργο τους. Η απάντησή μου είναι σε αυτό, πιστεύω δηλαδή πως οι λαοί δεν μπορούν να αναλάβουν απολύτως τίποτε και αν βρεθεί μία ιδέα να τους κινήσει, αυτός που θα βρίσκεται πίσω της θα είναι νομοτελειακά ένας εξουσιαστής που κατέχει τα μέσα, είτε για το καλό είτε για το κακό.

Η αγγλική μου απάντηση, αφορά στο αν πρέπει να σκεφτόμαστε με όρους λαών και ιδεών, ή με όρους εξουσιαστών. Η άποψή μου για την ανορθόδοξη σκέψη, είναι πως πρώτη προτεραιότητα όλων μας θα πρέπει να είναι πρώτον η συνεννόηση (των ελάχιστων που δύνανται να συνεννοηθούν και όχι των αγγελαίων που παραμένουν προσκολημένοι σε ιδεολογίες, άρα η σκέψη τους είναι ανάπηρη) και δεύτερον η πάση θυσία συγκέντρωση μέσων. Υπόθεση μακρόχρονη, εξαντλητική, με τις πιθανότητες συντριπτικά εναντίον, αλλά πάντως χωρίς καμία απολύτως αναφορά σε λαούς και στις ευθύνες τους.

Να είσαι καλά

Πετροβούβαλος

Ο νοών...νοείτω είπε...

Τώρα είσαι κατανοητός, αν και γνωρίζοντας τις απόψεις σου, θα έπρεπε να το είχα καταλάβει.

Δεν έχεις καθόλου άδικο από την μεριά σου και ειδικά για τα "κουτάκια".
Μέσα όμως από την στοχοποίηση των ευθυνών των λαών, μπορούν να αναδειχθούν από την αγέλη περισσότεροι. Όσο περιφρονούμε και απονευρώνουμε την μαζική αδιαφορία-δειλία που υπάρχει, τόσο λιγότεροι θα νοιώσουν το φιλότιμο που χρειάζεται.

Τώρα όσον αφορά την συνεννόηση, θεωρώ ότι έχει καταντήσει το δυσκολότερο πράγμα, παρ' όλο που είμαστε λίγοι
Λίγοι, σκορπισμένοι και περιχαρακωμένοι.
Ή ίσως, χρειάζεται πιο διαπερατά φίλτρα η όσμωση που είναι απαραίτητη για να επέλθει επικοινωνία και δυναμική ισορροπία