Ο θρίαμβος του αστυνομικού κράτους, εις βάρος της Δημοκρατίας



Ενώ η ρωσική αντιπολίτευση κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει ενισχύσει τους κανόνες και περιορίσει την ελευθερία του λόγου και οι εμπειρογνωμόνωνες του Freedom House, παραθέτουν άλλη μία πρόβλεψη για υποβάθμιση της Ρωσίας όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, ο επικεφαλής του Πενταγώνου έχει διατάξει κρυφά να πάρουν τον έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ στις ΗΠΑ για «να σταματήσουν τις διαρροές διαβαθμισμένων πληροφοριών της κυβέρνησης».

Το σκάνδαλο WikiLeaks έχει επηρεάσει προφανώς τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αλ Τζαζίρα», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λέον Πανέτα έδωσε μια μυστική εντολή στους υφισταμένους του για να «ελέγξουν» τα αμερικανικά ΜΜΕ, ως προς την πρόληψη της διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Το Πεντάγωνο μιλάει για άλλη μία διαρροή πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο της κυβέρνησης στον κυβερνοχώρο, ενάντια στο Ιράν και τη χρήση των τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή, προβάλλοντάς το σαν επίσημο λόγο για την εντολή. Ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Buck McKeon, παραδέχθηκε ότι, η πρόσφατη διαρροή προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο στρατό των ΗΠΑ, και ως εκ τούτου, ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε να βελτιώσει κάπως την κατάσταση της "ασφάλειας πληροφοριών".

Ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν προχώρησε ακόμη περισσότερο - άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένες διαρροές οργανώθηκαν εσκεμμένα από τον Λευκό Οίκο για να αυξήσει τις πιθανότητες για την επανεκλογή του Ομπάμα. Η επιτροπή για τα όπλα και η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι επίσης πεπεισμένη ότι η διαρροή θα μπορούσε να είναι ευνοϊκή για τον Μπάρακ Ομπάμα.

Στις ΗΠΑ, όχι μόνο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να τεθούν υπό τον αυστηρό έλεγχο των ειδικών υπηρεσιών. Στις 19 Ιουλίου, το Twitter ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει κατά της απόφασης του δικαστηρίου που απαιτεί από την ιστοσελίδα΄, να μεταφέρει εμπιστευτικές πληροφορίες ενός από τους χρήστες του, στις αρχές. Αναφερόμαστε στο λογαριασμό του Malcolm Harris, αρχισυντάκτη της εφημερίδας της αντιπολίτευσης "Νέα Εξεταστική", ένός από τους ηγέτες του κινήματος "Καταλάβατε τη Wall Street."

Το σκάνδαλο ξέσπασε το Μάιο του 2012, όταν οι αρχές της Νέας Υόρκης απαίτησαν από το Twitter να παράσχουν το περιεχόμενο των αρχείων του γνωστού ηγέτη της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τη διερεύνηση ενός περιστατικού το 2011, όταν οι «διαδηλωτές» μπλόκαραν την γέφυρα του Μπρούκλιν. Το Twitter, ωστόσο, αρνήθηκε να διαβιβάσει τις πληροφορίες σχετικά με τον Harris, επικαλούμενη την Πρώτη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος που εγγυάται την ελευθερία του λόγου.

Η αίτηση, για τον Harris δεν ήταν η μόνη. Στις αρχές Ιουλίου, το Twitter ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των αιτήσεων από τις αρχές που απαιτούν την παροχή πληροφοριών για τους χρήστες έχει αυξηθεί δραματικά. Μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε από το Twitter να αποκαλύψει τα δεδομένα από 679 χρήστες. Όλοι τους ανήκαν σε λογαριασμούς των αντιπολιτευόμενων.

Ωστόσο, οι προσπάθειες των αρχών των ΗΠΑ να ελέγχουν τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα έχουν αρχίσει πριν από το κίνημα "Καταλάβετε της Wall Street." Στις αρχές του 2011, η βρετανική εφημερίδα "The Guardian" με κάποια ανησυχία ανέφερε ότι οι αρχές των ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα ειδικό πρόγραμμα που θα τους επιτρέπουν να χειριστούν κρυφά, τα κοινωνικά δίκτυα, για παράδειγμα, το Facebook. Η δημοσίευση εξήγησε ότι χιλιάδες εικονικοί χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις στάσεις του κοινού σε απευθείας σύνδεση.

Η διαδικασία πλύσης εγκεφάλου, προφανώς, θα ετίθετο σε ευρεία κλίμακα. Η δημοσίευση διαπίστωσε ότι η εταιρεία ανάπτυξη αυτού του προγράμματος θα δημιουργούσε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους «διαχειριστές» να χειρίζονται αποτελεσματικά, εκατοντάδες εικονικούς χρήστες σε όλο τον κόσμο. Για να αποφευχθεί η αποκάλυψη, κάθε ένας από τους πλαστούς χρήστες, σε ζωντανή σύνδεση, θα πρέπει να έχει εύλογο παρελθόν και πρωτότυπη παρουσία.

Επιπλέον, όπως έχει προγραμματιστεί, αυτό το πρόγραμμα, θα έκανε εφικτή μια συντονισμένη απάντηση σε κάθε ενημερωτική πληροφορία - μήνυμα στο Facebook, το Twitter, τα blogs, τα chat rooms και σε άλλες μορφές ζωντανής επικοινωνίας. Επιπλέον, οι αμερικανικές αρχές είχαν την πρόθεση να δρομολογήσουν τη λειτουργία τους όχι μόνο στα αγγλικά αλλά και σε άλλες ξένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Εξακολουθεί να παραμένει μυστήριο το, εάν ο στρατός των ΗΠΑ ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα επέτρεπε στους πολιτικούς να ελέγχουν το διαδίκτυο, δημιουργώντας μία ευνοϊκή κοινή γνώμη για κάθε περίσταση και σε κάθε τμήμα του παγκόσμιου δικτύου. Μάλλον όχι. Ωστόσο, η θέση της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, για την οποία το διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι "το πιο σημαντικό εργαλείο για την εξαγωγή Δημοκρατίας", δείχνει πόσο σοβαρά οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την ιδέα να ανοίξει ένα "δεύτερο μέτωπο" στον κυβερνοχώρο.

Σε κάθε περίπτωση, αντί για ένα θρίαμβο της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο και  της ασφάλειας, οι Αμερικανοί έχουν τον απόλυτο έλεγχο που μπορεί σύντομα να εξαπλωθεί στα κοινωνικά δίκτυα. Η περίφημη ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ όπου πολλοί, όπως και στη Ρωσία, προσβλέπουν, έχει γίνει ένας μύθος.

Alexander Petrov

Δεν υπάρχουν σχόλια: