Γεωλογικός χάρτης με τη μεταλλοφορία πορφυρικού χαλκού-μολυβδαινίου της Μαρώνειας |
Και όχι μόνο είναι γνωστός μεταλλευτικός “στόχος” η Μαρώνεια, αλλά είναι και μέσα στη διδακτέα ύλη του εισηγητικού μαθήματος του Τομέα Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας-Πετρογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ (καθηγητής Μιχάλης Βαβελίδης)! Στο δικτυακό τόπο του Τομέα (στη “Θεωρία”) βρίσκεται το αρχείο “Κοιτάσματα Πορφυριτικού Χαλκού στην Ελλάδα”, απ΄όπου είναι και οι διαφάνειες που παρουσιάζουμε παρακάτω.
“Πορφυρικός χαλκός” σημαίνει ένα κοίτασμα σαν τις Σκουριές, τη Βάθη, τη Φισώκα, …το Grasberg, το Chuqui, το Ok Tedi, το Batu Hijau. Tεράστια σε μέγεθος και χαμηλής περιεκτικότητας. Είναι δηλαδή κοιτάσματα που είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα όχι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε μέταλλα, αλλά λόγω του τεράστιου όγκου τους, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεγάλης κλίμακας επιφανειακών εξορύξεων. Ξαναδείτε τις φωτογραφίες εδώ και προσπαθήστε να φανταστείτε μια τέτοια τρύπα στο τοπίο της όμορφης και ιστορικής Μαρώνειας.
Χάρτης των ζωνών υδροθερμικής εξαλλοίωσης του πορφυρικού κοιτάσματος της Μαρώνειας
Κατανομή του χαλκού (Cu) και του μολυβδαινίου (Μο) στο πορφυρικό κοίτασμα της Μαρώνειας
Το ίδιο “εκπαιδευτικό σύγγραμμα” μας λέει καθαρά ποιοι θα είναι οι επόμενοι “στόχοι εκμετάλλευσης”, ποια ονόματα θα ακούσουμε το αμέσως προσεχές διάστημα. Δείτε την επόμενη διαφάνεια:
Mετά τις γνωστές Σκουριές στη Χαλκιδική, η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ έστρεψε την προσοχή της στους επόμενους “στόχους”, τη Φισώκα και την Τσικάρα, πάλι στη Χαλκιδική.
Πέρσι το φθινόπωρο βγήκε στο σφυρί η περιοχή Γερακαριού, Βάθης, Παλατιανού στο Κιλκίς.
Τώρα προέκυψε η Μαρώνεια.
Περιμένουμε να ακούσουμε για τις Κασσιτερές, τη Μελίταινα, την Κίρκη, τοΔίλοφο, την Αλατίνη.
1 σχόλιο:
1.με δεδομένη την μικρή συγκέντρωση χαλκού Cu (ο μόλυβδος θεωρητές απόβλητο) ,πως είναι δυνατό να είναι η επιχείρηση της εξόρυξης κερδοφόρα???
2. αφού η εξόρυξη του συγκεκριμένου χαλκού θεωρείται ασφαλής και ιδιαιτέρα επικερδής , γιατί εκχωρηθεί αποκλειστικά σε ξένους επενδυτές ??
Δημοσίευση σχολίου