Έκλεισε την πόρτα στην Ιταλία για τις γερμανικές επανορθώσεις η Χάγη


Του Παναγιώτη Στάθη

Με συντριπτική πλειοψηφία το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκανε δεκτή την αίτηση της Γερμανίας με την οποία ζητούσε να μην επιτρέπεται στην Ιταλία να εκδικάζει αγωγές σε βάρος της σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δικαστήριο της Χάγης στο πολυσέλιδο σκεπτικό του αναφέρει ότι η Ιταλική Δημοκρατία πρέπει να σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το διεθνές δίκαιο.

Με την απόφαση αυτή δεν ισχύουν οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων με τις οποίες δικαιώθηκαν θύματα των ναζί κατά την περίοδο του Β Παγκόσμιου Πολέμου.

Με την ίδια απόφαση δεν ισχύουν και τα όσα έκρινε το εφετείο της Φλωρεντίας το 2008 επικυρώνοντας απόφαση του ελληνικού Αρείου Πάγου με την οποία δικαίωσε τις οικογένειες 218 θυμάτων της σφαγής που διεπράχθη στις 10 Ιουνίου του 1944 στο Δίστομο.

Παράθυρο για την Ελλάδα;

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το διεθνές δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να προβεί σε απόφαση σχετικά με την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων τα οποία έχουν δικαιώσει τους Διστομίτες κάτι που ενδεχομένως σημαίνει ότι εάν δοθεί η άδεια από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης τότε μπορούν να αναβιώσουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου και  να προβούν τα θύματα της θηριωδίας σε κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα. 
Τις προσφυγές και τον δικαστικό αγώνα των Διστομιτών είχε ξεκινήσει και ολοκληρώσει ο αείμνηστος δικηγόρος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Σταμούλης.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: