ΤΟ ΚΛΟΦΕΝ, ΤΑ ΚΛΑΠΕΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΝ


Ενεργοποιώντας  στα μουλωχτά έναν νόμο του 2009 (επί ΝΔ) που πρόβλεπε την καταστροφή του ιστορικού αρχείου του υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην Οικονομίας) παράγοντες του υπουργείου αλλά και συνδικαλιστές φέρονται να προσπαθούν διακριτικά να καταστρέψουν το αρχείο του Υπουργείου με το πρόσχημα ότι έχει ρυπανθεί από την επικίνδυνη ουσία κλοφέν ( κλαπέν).

Πράγματι έντονη οσμή μόλυνσης και σήψης αναδύεται από το κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης. Με πολιτική σύμπνοια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και συνδικαλιστών του υπουργείου, τα “μολυσμένα” αρχεία του υπουργείου Οικονομίας (και αυτά του πρώην Συντονισμού) που στεγάζονται σε κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην οδό Νίκης 5 οδηγούνται στην καταστροφή.

Ενώ  εμφανίζονται ως αρχεία χωρίς ιδιαίτερη σημασία, στην πραγματικότητα αφορούν τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα μετά τη δεκαετία του 50 και αρχεία με τις συμβάσεις του υπουργείου των τελευταίων χρόνων. Αφορούν τις συμβάσεις που περιγράφουν την οικονομική ιστορία της Ελλάδας μετά τον εμφύλιο, με όλα τα στοιχεία των χαριστικών δανείων και των σκανδαλωδών ρυθμίσεων με άρωμα εποχής αλλά και νεώτερες υποθέσεις που σχετίζονται με την SIEMENS, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και βέβαια τις συμβάσεις για τα υποβρύχια για τις οποίες ο νυν υπουργός Οικονομικών Ευαγ. Βενιζέλος, ίσως χρειαστεί να δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο που λειτούργησε με χαριστικές ρυθμίσεις.

Το συμβάν που χρησιμοποιείται ως άλλοθι, είναι μια διαρροή του 2003. Μετασχηματιστές της ΔΕΗ παλιά τεχνολογίας, με μόνωση πυκνωτών κλοφέν (πολυχλωριομένα διφαινύλια), παρουσίασαν διαρροή. Το κλοφέν, ισχυρή καρκινογόνος ουσία, που επί χρόνια χρησιμοποιούσε η ΔΕΗ, μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περίπτωση κυρίως πυρκαγιάς, απελευθερώνοντας διοξίνες και φουράνια. Η διαρροή κινητοποίησε τότε τις Αρχές και ξεκίνησε η διαδικασία απορρύπανσης του χώρου. Η εταιρεία SUK, ανέλαβε την απορρύπανση. Μια διαδικασία που κράτησε μήνες και στοίχισε πάνω από 500.000 ευρώ.

Την εποχή εκείνη είχαν ελεγχθεί οι γειτονικοί χώροι του υπουργείου για πιθανή ρύπανση. Οι έλεγχοι έδειξαν πως το κλοφέν στο χώρο ήταν περίπου στα φυσιολογικά πλαίσια μετά την απορρύπανση. Τα αρχεία που φυλάσσονταν στα υπόγεια και τα οποία δεν ήταν στο χώρο της διαρροής, επικοινωνούσαν με μία σήραγγα με την αίθουσα εκείνων που είχαν προσβληθεί. Οι μετρήσεις που έγιναν στα αρχεία έδειξαν πως ήταν σχεδόν σε φυσιολογικά όρια και θα μπορούσαν να επανέλθουν, αν οι χώροι ήταν αεριζόμενοι.

Οι χώροι όμως (2ο και 3ο υπόγειο) παρέμειναν κλειστοί .Τα υπόγεια τα επισκέπτονταν μόνο ένας υπάλληλος για να εναποθέσει νέα αρχεία. Και ενώ η ιστορία φαινόταν πως είχε λήξει, το 2009, προκλήθηκε θόρυβος από ομάδα συνδικαλιστών που υποστήριζε πως οι εργαζόμενοι κινδύνευαν από τα “μολυσμένα αρχεία” στο υπουργείο. Αυτή η «ανησυχία» οδήγησε στις 27 Μαΐου του 2009, στην ενσωμάτωση ενός άρθρου στο άσχετο νομοσχέδιο περί «φορολογίας εισοδήματος» (3763/2009 άρθρο 29) που προέβλεπε την καταστροφή των αρχείων. Χωρίς βέβαια νέες μετρήσεις, αλλά ούτε οποιαδήποτε πρόβλεψη για δημιουργία αντιγράφων.

Μετά την απορρύπανση του υπογείου, το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, είχε κάνει εξειδικευμένες μετρήσεις σε όλο το κτήριο. Όπως διαβεβαιώνει μιλώντας στο www.koutipandoras.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ευρυπίδης Στεφάνου, επικεφαλής της ομάδας έρευνας και μετρήσεων «οι μετρήσεις την εποχή εκείνη, μετά την απορρύπανση, έδειξαν πως όλα ήταν μέσα στα φυσιολογικά όρια. Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν τα γερμανικά όρια. Τόσο οι όροφοι του υπουργείου, όσο και τα ίδια τα υπόγεια ήταν εντός ορίων».

Παρά τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις, οι υπουργοί Παυλόπουλος και Παπαθανασίου, υπέγραψαν την απόφαση καταστροφής το 2009. Την ίδια εποχή δηλαδή που είχε αποφασιστεί το κλείσιμο της Βουλής και η αυτόματη παραγραφή των ποινικών ευθυνών των υπουργών. Απ ό,τι φαίνεται τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν η μοναδική εκκρεμότητα.

Το τελευταίο διάστημα, στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην Οικονομίας) προσπαθούν να τελειώσουν με αυτή την εκκρεμότητα. Έτσι με ανάθεση στην εταιρεία SUK, η οποία είχε κάνει τον καθαρισμό, επιχειρείθηκε να προχωρήσουν παράτυπα στην καταστροφή των ντοκουμέντων. Χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για κλοφέν ούτε και μετρήσεις. Η συμπεριφορά των στελεχών του υπουργείου απέναντι στα αρχεία που υποτίθεται έχουν κλοφέν, είναι αποδεικτική πως τους ενδιαφέρει μόνο η καταστροφή. Στην περίπτωση που τα αρχεία είχαν ρυπανθεί με κλοφέν έπρεπε όχι μόνο να υπάρχουν μετρήσεις, αλλά να καταστραφούν με ειδική μέθοδο στο εξωτερικό (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία). Η διαδικασία περιλαμβάνει συνθήκες ύψιστης ασφάλειας και κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Στην ανάθεση καταστροφής των αρχείων, με 2-3 χιλιάδες ευρώ, η εταιρεία θα πάρει με ένα φορτηγό τα έγγραφα για να τα καταστρέψει.

Δηλαδή είτε τα αρχεία έχουν κλοφέν και το υπουργείο τα στέλνει στην υψικάμινο να καούν και να γεμίσουν με διοξίνες την Αττική σκοτώνοντας κόσμο,είτε πάσχουν από κλαπέν και τα καταστρέφουν για να εξαφανίσουν τα αρχεία των σκανδάλων.

Είναι πάντως τραγικό το γεγονός ότι σε αυτό τον σχεδιασμό, χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι και ο φόβος τους για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο συγκάλυψης. Εντύπωση προκαλεί πως οι σύλλογοι των εργαζομένων μπαίνουν για δεύτερη φορά στη λογική της συγκάλυψης μέσα από υπεράσπιση «δικαιωμάτων». Πριν από ένα μήνα, όταν ο γενικός γραμματέας του ΚΕΠΥΟ Διομήδης Σπινέλλης, έκανε καταγγελίες για διαφθορά από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι σύλλογοι εργαζομένων «προσβεβλημένοι» είχαν απειλήσει με απεργίες αν προχωρούσε οποιαδήποτε έρευνα.
Πηγή: Ρεπορταζ Κώστας Βαξεβάνης

Υ.Γ. Είναι η τρίτη φορά που επιχειρείται καταστροφή ιστορικών αρχείων. Η πρώτη φορά ήταν το 1975 όταν ο Κ. Καραμανλής κατέστρεψε σε μία νύχτα τα αρχεία με τους δοσίλογους της κατοχής και το 1981 όταν ο Αν. Παπανδρέου κατέστρεψε τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων.


Ενημέρωση: Δέσμευση Χρυσοχοϊδη μετά την αποκάλυψη της Πανδώρας για την καταστροφή του αρχείου
Μετά την αποκάλυψη του www.koutipandoras.gr για τον νόμο της ΝΔ του 2009 που αποφάσισε την καταστροφή του ιστορικού αρχείου του υπουργείου Ανάπτυξης (πρώην Οικονομίας) και τις προτάσεις παραγόντων του υπουργείου αλλά και συνδικαλιστών να καταστραφεί το αρχείο με το πρόσχημα ότι έχει ρυπανθεί από την επικίνδυνη ουσία κλοφέν, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοίδης, αντέδρασε άμεσα.
Σε επικοινωνία που είχε με το www.koutipandoras.gr δήλωσε: «Η απόφαση αυτή ήταν μια απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ. Ανεξάρτητα απ’ το ποιοι προωθούν ένα τέτοιο θέμα ή σκέφτονται κάτι τέτοιο, ως πολιτική ηγεσία είμαι κατηγορηματικός. Δεν πέρασε από το μυαλό μου σε καμία των περιπτώσεων να προχωρήσει μία τέτοια διαδικασία. Ουδέποτε συμφώνησα με μία τέτοια πρόταση καταστροφής του αρχείου και ούτε μπήκα στην λογική να το συζητήσω»
Αυτό που απαιτείται ωστόσο είναι ο κ. Χρυσοχοϊδης να ζητήσει από την Ελληνική Βουλή να καταργήσει το άρθρο που προβλέπει την καταστροφή του ιστορικού αρχείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: