O Eλληνικός Ορυκτός Πλούτος και οι κρατικοδίαιτοι κερδοσκόποι.


Σχόλιο του “Λαδιαβίτη” από τη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ
Στη σημερινή «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 29-8-2011 και στην «ανάλυση των γεγονότων» της σελίδας 8 δημοσιεύεται άρθρο του Γιώργου Βότση με θέμα«Νέο Σοβέζο απειλεί τώρα τη Β. Εύβοια». (Ρ: ΕΔΩ).
Τα όσα γράφει αφορούν απόλυτα και τη Β.Α. Χαλκιδική. Τα όσα γράφει ΔΕΝ θα αγγίξουν μόνο τους ανεγκέφαλους και όσους έχουν μεγάλα συμφέροντα από την εταιρεία χρυσού. Mε αυτά, από την άλλη μεριά, θα τρομάξουν οι σκεπτόμενοι Χαλκιδικιώτες, ακόμη και αυτοί που η εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» τους τάζει λαγούς με πετραχήλια ή τους πληρώνει για να παραπληροφορούν. Γιατί δεν γνωρίζουν ότι η εταιρεία, χωρίς καμιά δέσμευση από τη σύμβασή της με το ελληνικό δημόσιο, μπορεί αντί για αυτούς, να φέρει άλλους να εργαστούν στα μεταλλεία χρυσού της Β.Α, Χαλκιδικής, για παράδειγμα φτηνούς εργάτες από τριτοκοσμικές χώρες…
         Γράφει λοιπόν ο άξιος δημοσιογράφος και παλαιότερα πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ πράγματα εφιαλτικά και ζοφερά για το άμεσο μέλλον μας: « (…) Στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος… Δεν είναι μόνο οι γερμανικές επιχειρήσεις, που ετοιμάζονται, λέει, για πραγματική επιδρομή στην Ελλάδα της διευρυνόμενης κρίσης. Για επενδύσεις βεβαίως με εξαιρετικά προνομιακούς όρους: σε «ειδικές επενδυτικές ζώνες», όπου αξιώνουν να ισχύει ιδιότυπο (δηλαδή αποικιοκρατικό) φορολογικό, εργασιακό και περιβαλλοντικό καθεστώς. Κατ’ εξαίρεση μάλιστα όχι μόνον από την ελληνική νομοθεσία (αυτή την αναμορφώνουν οι έλληνες κυβερνώντες, όπως γουστάρουν) αλλά και από την κοινοτική! Κάτι που για να το πετύχει η κυβέρνηση στηρίζεται περισσότερο στη γερμανική παντοδυναμία στους κόλπους της Ε.Ε. παρά στη γητευτική ευγλωττία του Ευάγγελου Βενιζέλου.
            Ειδικό προνομιακό καθεστώς για να επενδύσουν βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και Έλληνες επιχειρηματίες, που δεν φαίνεται να έχουν χάσει τον ύπνο τους επειδή η χώρα χειμάζεται αγρίως. Δεν έχουμε έτσι δείγματα όπως της Γαλλίας, όπου 16 μεγαλολεφτάδες πρότεινα να επιβληθεί ειδική εισφορά στο μεγάλο κεφάλαιο, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης. Ούτε όπως της Ιταλίας, όπου 24 επιχειρηματίες έσπευσαν αρωγοί στο κράτος. Αντιθέτως στη δύσμοιρη Ελλάδα του πιο κακοποιού καπιταλισμού (με το όργιο της ατιμώρητης διαπλοκής και της διαφθοράς που γέννησε το χυδαίο νεοπλουτισμό της απληστίας και της επιδεικτικής χλιδής) οι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες έχουν αθεράπευτα εθιστεί να αρπάζουν παρά να συνεισφέρουν στο ετοιμόρροπο κράτος.
            Οι πιο αδίστακτοι μεταξύ αυτών, είναι, αναμφίβολα, όσοι κερδοσκοπούν με την κρίση· όσοι εκμεταλλεύονται την ανεργία και την ανέχεια για να εκμαυλίσουν και να εκβιάσουν τοπικές κοινωνίες· όσοι καταδικάζουν τις μελλοντικές γενιές, καταστρέφοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα αυτού του ευλογημένου τόπου: το φυσικό πλούτο του.
            Στη Βόρεια Εύβοια, με το απαράμιλλο και αναξιοποίητο φυσικό κάλλος, οι κάτοικοι…» Και συνεχίζει το άρθρο τις περιπέτειες του τόπου από τις εταιρίες εκμετάλλευσης του λιθάνθρακα, Μαντούδι κ.λπ. «… Καταγγέλλεται εξαπάτηση του πληθυσμού με υποσχέσεις για πλασματικές θέσεις εργασίας, όταν είναι σίγουρο ότι θα χαθούν ασύγκριτα πολλαπλάσιες με τον αναπόφευκτο μαρασμό μιας βεβαρημένης με ρύπους περιοχής (το γιγαντιαίο θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο και άλλες υψηλής όχλησης μονάδες θα απέχουν μόλις ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό Μαντουδίου και πέντε χιλιόμετρα από την κοσμοβριθή παραλία της Αγίας Άννας. Τέλος, εκφράζεται η ανησυχία ότι ανομολόγητη πρόθεση της εταιρείας (ΤΕΡΝΑ), που επεκτείνει εσχάτως τις δραστηριότητές της και στη διαχείριση απορριμμάτων, είναι να μετατρέψει την περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων… κι όποιον πάρει ο Χάρος…
            Τον Ιούλιο του 1976 η μεγαλύτερη ως τότε καταστροφή σημειώθηκε στο Σοβέζο της Β. Ιταλίας: ένα ατύχημα σε χημική βιομηχανία δηλητηρίασε με διοξίνες την περιοχή. Η πόλη νεκρώθηκε και εκκενώθηκε από τις 37.000 κατοίκους της. Το Σοβέζο έκτοτε κατέστη συνώνυμο των πιο ρυπογόνων , μεγίστης επικινδυνότητας, βιομηχανικών μονάδων.
Στο χάλι μας το μαύρο όλα τα ’χουμε, ένα Σοβέζο μας έλειψε;»
Λαδιαβίτης

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: