Η ΝΔ δεν έχει καμμιά μεγάλη διαφορά από το ΠαΣοΚ, εκτός από την “αντι-μνημονιακή” της στάση, που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε.

Γίνεται μεγάλη συζήτηση σε έντυπα και στο διαδίκτυο και αναλύσεις επί αναλύσεων πάνω στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι αναλυτές προσπαθούν να δώσουν μια πειστική απάντηση στο γιατί η ΝΔ δεν μπορεί να καρπωθεί την μεγάλη δυσαρέσκεια των πολιτών και την οργή τους για την κυβερνητική πολιτική. Εχω ξαναγράψει ότι τα κόμματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές ούτως ή άλλως.
Ας δούμε εδώ γιατί δεν κερδίζει η ΝΔ ενώ το ΠαΣοΚ χάνει κάθε μέρα.

Αντιμνημονιακή στάση

Είναι ξεκάθαρο ότι η “αντι-μνημονιακή” στάση και πολιτική της ΝΔ, δεν έπεισε και δεν πείθει τον πολίτη για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.
Η ΝΔ δεν οργάνωσε ούτε μία αντι-μνημονιακή συγκέντρωση και πορεία, ούτε πήρε επισήμως μέρος στις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις όπως αυτή του Μαϊου 2010, και του φετινού Φεβρουαρίου. Το να υποστηρίζει κάποιος ότι είναι “αντι-μνημονιακός” και ταυτόχρονα να μην κατεβάζει τον κόσμο του οργανωμένα στις αντι-μνημονιακές συγκεντρώσεις, δείχνει ότι μόνο αντι-μνημονιακός δεν είναι.
Δεν συμπαραστάθηκε επισήμως σε καμμία ομάδα που διεκδίκησε το δίκιο της απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση-καταστροφέα ή σε κάποιο από τα λαϊκά κινήματα όπως το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και το κίνημα των διοδίων. Ούτε καν στην Κερατέα δεν συμπαραστάθηκε.
Εχει ψηφίσει το μισό και παραπάνω νομοθετικό έργο αυτής της κυβέρνησης. Και το λέει κιόλας. Ούτε καν το κρύβει.
Εχει βεβαιώσει δημοσίως τους δανειστές μας ότι “θα τηρήσει την υπογραφή του κράτους”.
Ενώ μιλάει καθημερινά εναντίον “της κυβέρνησης του Μνημονίου” όπως την λέει, δεν έχει πει ούτε μια “κακιά κουβέντα” για το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, αλλά ούτε για τις φοβερές και τρομερές “αγορές” και τους “οίκους αξιολόγησης”. Λες και το ΠαΣοΚ “της κυβέρνησης του Μνημονίου” έφερε από μόνο του το Μνημόνιο και την καταστροφή στην χώρα, και οι διεθνείς αυτοί οργανισμοί δεν έχουν καμμία ευθύνη και είναι αθώοι.
Κι ενώ κι ο τελευταίος πολιτης υποψιάζεται, από τα στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ότι αυτή η οικονομική επίθεση στην χώρα μας, ήταν προσχεδιασμένη και προμελετημένη, η ΝΔ δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη ότι προϋπήρξε σχέδιο και πως ότι γίνεται γίνεται βάσει σχεδίου.

Δημόσιο χρέος

Ενώ ακόμη και στα υπαίθρια ψητοπωλεία σου φέρνουν τον λογαριασμό για να ξέρεις τι έφαγες και τι πληρώνεις, στο ζήτημα του δημόσιου χρέους, και από την πλευρά της ΝΔ, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να ενημερώσουν τον λαό, ακόμη κι όταν γίνουν κυβέρνηση, σχετικά με τα δάνεια που πήρε το ελληνικό δημόσιο. Και να δώσουν μια λίστα των δανειακών συμβάσεων στην δημοσιότητα ή τι άλλο απαιτείται για να τα μελετήσουν οι ειδικοί και να μας πληροφορήσουν. Και η ΝΔ, όπως και το ΠαΣοΚ, αντιμετωπίζει με συσκότιση αυτό το θέμα. Διαφάνεια στα λόγια.
Ούτε μία σκέψη ή κουβέντα από την πλευρά της ΝΔ για κήρυξη του χρέους ως “απεχθούς” και για μονομερή διαγραφή του. Ούτε μια λέξη για το πόσο ήταν το πραγματικό κεφάλαιο των δανείων και πόσοι οι τόκοι, και πόσα πληρώσαμε μέχρι τώρα. Θεωρεί δηλαδή η ΝΔ ότι καλώς πληρώνουμε οτι πληρώνουμε.
Η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει μέρος στην Επιτροπή για τον Λογιστικό Ελεγχο του Δημόσιου Χρέους, (να υπογράψουμε όλοι την έκκληση) ούτε μας ανακοίνωσε ακόμη ότι σκέφτεται να κάνει κάτι προς την πλευρά του ελέγχου της νομιμότητας του δημόσιου χρέους. Προφανώς θεωρεί ότι όλα αυτά τα δανεικά πρέπει να τα πληρώσουμε (εμείς ο λαός με τους φόρους μας)

Οικονομικά και φορολογικά

Η ΝΔ ως κυβέρνηση, μαζί και με τις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, έχουν δώσει πάνω από 100 δις ευρώ εγγυήσεις στις τράπεζες, χωρίς να αξιώσουν καμμία ανταποδοτική υποχρέωση από την πλευρά των τραπεζών προς τους πολίτες, τα νοικοικυριά, τους επαγγελματιες και τους μικρομεσαίους. Φαίνεται πως και της ΝΔ πρώτο μέλημα είναι οι τράπεζες και όχι οι πολίτες. Το μυστήριο του γιατί και η ΝΔ ενεργεί έτσι, όπως και όλο το πολιτικό μας σύστημα εξάλλου, το εξηγεί ο κ. Παναγιώτης Γεννηματάς.
Η οικονομική πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνει κάποια φορολόγηση των τραπεζών όπως έκαναν αντίστοιχα οι Ούγγροι συντηρητικοί, οι αντίστοιχοι της ΝΔ, όταν πήραν την εξουσία πρόσφατα στην Ουγγαρία. Ούτε περιλαμβάνει η οικονομική πρόταση της ΝΔ κάποιο κόψιμο των παροχών και της ειδικής μεταχείρισης των κρατικοδίαιτων μεγαλοεπιχειρηματιών (θυμηθείτε το προεκλογικό δώρο του κ. Σουφλιά στους εργολάβους). Και φυσικά καμμία μα καμμία σκέψη για φορολόγηση της εγχώριας ολιγαρχίας του πλούτου. Τα βάρη αποκλειστικά στον λαό.
Οποτε μιλάει η ΝΔ για το οικονομικό μας μέλλον, μας λέει ότι θα είναι δύσκολο, και εννοεί φυσικά πως κι αυτή θα στείλει τα βάρη στις λαϊκές πλάτες αποκλειστικά. Κι αυτό είναι κάτι που το ξέρει πολύ καλά ο λαός. Δεν περιμένει εξάλλου πολύ διαφορετική συμπεριφορά από τα δύο μεγάλα κόμματα στο ζήτημα της φορολόγησης, κι ας το Συνταγμα να λέει…

Γενική πολιτική στάση

Η ΝΔ δεν έκανε ποτέ αυτοκριτική ούτε ανέλαβε με κάποιον τρόπο (με ποιον τρόπο άραγε θα μπορούσε να το κάνει;) την ευθύνη που της αναλογεί για την τωρινή καταστροφή. Την πολιτική ευθύνη εξάλλου την αναλαμβάνει ο οποιοσδήποτε, τζάμπα είναι. Και μάλλον από την συμπεριφορά της η ΝΔ, αρνείται οποιαδήποτε τέτοια ευθύνη, ακόμη και την ακίνδυνη πολιτική ευθύνη, ρίχνοντάς το φταίξιμο μόνο στο ΠαΣοΚ. Κάτι που κάνει και το ΠαΣοΚ φυσικά. Από εντιμότητα και τα δύο κόμματα… δάσκαλοι και για μας τους υπολοίπους.
Ο έλληνας πολίτης ξέρει πολύ καλά πως το θεσμικό περιβάλλον, δηλαδή το Σύνταγμα, οι νόμοι, η ασυλία των πολιτικών και η ατιμωρησία, είναι προϊόν συμφωνίας και των δύο μεγάλων κομμάτων. Δηλαδή ΝΔ και ΠαΣοΚ συνήργησαν στο να εγκαθιδρυθεί και να μαγειρευτεί αυτή η ανωμαλία και η σύννομη παρανομία. Κι ενώ η νομιμότητα των πάντων έχει γίνει κουρελόχαρτο, από την ΝΔ δεν ακούμε λέξη. Οπως φυσικά και από τους άλλους τους πρωτομάστορες σε αυτά, του ΠαΣοΚ.
Για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ασυλία και τον θλιβερό νόμο περί “ευθύνης” υπουργών, που και η ΝΔ συν-νομοθέτησε, δεν ακούσαμε ούτε ένα συγνώμμη προς τον λαό. Και μάλλον δεν θα ακούσουμε. Οταν για ψύλλου πήδημα ο απλός πολίτης οδηγείται στην φυλακή.
Η βουλή τα τελευταία χρόνια έχει συστήσει 40 περίπου εξεταστικές επιτροπές στις οποίες φυσικά και συμμετείχε και η ΝΔ. Για υποθέσεις σοβαρώτατες που συντάραξαν όλη την ελλάδα. Κι όμως καμμία εξεταστική επιτροπή, στις οποίες συμμετείχε και η ΝΔ, και που πολλές φορές διερευνούσαν και πεπραγμένα δικών της ανθρώπων, δεν βρήκε τίποτε και κανείς δεν τιμωρήθηκε. Αν αυτό δεν είναι συμμετοχή σε συγκάλυψη τότε να καταργήσουμε και την λέξη.
Οσο υπάρχουν οι νομικοί περιορισμοί του μαγειρεμένου Συντάγματος και του νόμου περί ευθύνης υπουργών βρίσκουν εύκολη δικαιολογία όλοι. Η ΝΔ θέλει να εξαιρείται αλλά δεν ακούσαμε και μάλλον δεν θα ακούσουμε ούτε από την μεριά της ΝΔ μια θαραλλέα πρόταση του τύπου: “βγάζουμε εμείς τα δικά μας πόθεν έσχες και δηλώσεις από το 1974 στη δημοσιότητα, χωρίς να μας το ζητήσει κανείς και χωρίς να το επιβάλλει κανένας νόμος” ή “παραιτούμεθα προκαταβολικά όλα τα στελέχη από κάθε ποινική ασυλία που προβλέπουν Σύνταγμα και νόμοι”. (Να θυμίσω πως οι δημοκρατικοί Θεσπιείς πολέμησαν στις Θερμοπύλες όπου ήξεραν πως τους περίμενε βέβαιος θάνατος, παρότι δεν υπήρχε νόμος της πόλης τους που να τους το επιβάλει. Αλλά εκείνοι “καταμείναντες συναπέθανον” έγραψε ο Ηρόδοτος. Στο ζήτημα της διαφάνειας θα πρέπει να περιμένουμε να θεσπιστεί νόμος φαίνεται. Γιατί από πολιτική γενναιότητα… Δεν υπάρχουν Θεσπιείς στην πολιτική σκηνή. Μόνο αν υπάρχει νόμος αυτοί, και αν…).
Η ΝΔ, όπως και το ΠαΣοΚ φυσικά, είναι γεμάτη από πρόσωπα-στελέχη “βαρίδια” κα εστίες μόλυνσης. Που ο έλληνας πολίτης δεν θέλει ούτε να τους βλέπει, ούτε να τους ακούει. Η ΝΔ δεν έκανε και μάλλον δεν το σκέφτεται να κάνει κάθαρση στις γραμμές της. Θα το είχε κάνει μέχρι τώρα αν το ήθελε πράγματι.
Αυτοκριτική δεν έκανε η ΝΔ ούτε για τις άτυχες, το λιγώτερο, επιλογές προσώπων, όπως αυτή του κ. Ψωμιάδη. Φαίνεται θα πρέπει να περιμένουμε να εκδικασθεί η υπόθεση του κ. Ψωμιάδη και στον Αρειο Πάγο, ίσως και σε κάποιο ευρωπαϊκό δικαστήριο, ώστε να δεήσει να κάνει μια πολιτική αυτοκριτική η ΝΔ για το ακατάλληλον του προσώπου αυτού και πολλών πολλών άλλων.
Τα τηλεοπτικά κανάλια και τα συγκροτήματα του τύπου κρατούν σε καταστολή τους έλληνες και τους βομβαρδίζουν με χιλιάδες ψεύδη και καθημερινό τρόμο. Ομως η ΝΔ δεν λαλεί εναντίον τους. Βλέπετε αυτές οι επιχειρήσεις ανήκουν στην εγχώρια ολιγαρχία του πλούτου, και η ΝΔ το τελευταίο που θέλει είναι να στενοχωρήσει αυτή την ολιγαρχία.
Τρεις έλληνες την μέρα αυτοκτονούν απελπισμένοι από τα χρέη στις τράπεζες και το δυσμενές οικονομικό κλίμα. Αλλά από την ΝΔ δεν ακούσαμε κουβέντα για την ηθική αυτουργία αυτού του τεράστιου εγκλήματος.
Για την θρυλούμενη συνταγματική μεταρρύθμιση, για το αν θα γίνει αναθεώρηση, από λευκό χαρτί και τι θα περιλαμβάνει αυτή η μεταρρύθμιση, αλλά και για το πως θα αναμορφωθεί το πολίτευμα ώστε να επιστραφεί η εξουσία στον απλό πολίτη, από την πλευρά της ΝΔ έχουμε μόνο αοριστίες. Λίγες κι αυτές διότι το θέμα είναι επικίνδυνο και μπορεί να εξάψει την λαϊκή φαντασία. Μην πάρουν και τα μυαλά του κυρίαρχου λαού αέρα οτι θα επανακτήσει την πολιτική του εξουσία.

τι να συνεχίσω; Δεν έχει νόημα…

Με όλα αυτά, το να περιμένει κάποιος στην τωρινή συγκυρία, η σημερινή κοινωνία, να εμπιστευτεί ένα κόμμα, σάρκα εκ της σαρκός της πολιτικής και οικονομικής Ολιγαρχίας, είναι σαν ζητάει να σταματήσει η κοινωνία να σκέπτεται (εντελώς).
Η ΝΔ δεν μπορεί να ξεβρακώσει αντιπολιτευτικά το ΠαΣοΚ, να δείξει τον προσχεδιασμό και την προμελέτη που έφερε το Μνημόνιο, να κάνει κάτι τέλος πάντων για να κερδίσει αντιπολιτευτικά τις εντυπώσεις.
Ε, όταν δεν έχει αυτή την στοιχειώδη αντιπολιτευτική ικανότητα, μπροστά σε αυτό το τόσο βεβαρυμένο ΠαΣοΚ, να καρπωθεί δηλαδή την οργή για την καταστροφική αυτή κυβέρνηση, γιατί να πιστέψει ο λαός ότι η ΝΔ έχει την ικανότητα να κυβερνήσει επαρκώς και σύμφωνα με τα λαϊκά συμφέροντα;
Τι να εμπιστευθεί κι ο λαός όταν και η ΝΔ, όπως και το ΠαΣοΚ, είναι γεμάτη “βαρίδια” και ακατάλληλα πρόσωπα, για να το πω κομψά;
Εχει η ΝΔ άλλη διαφορά από το ΠαΣοΚ εκτός από το Μνημόνιο και την περίφημη “αντι-μνημονιακή” της στάση (που κι αυτήν αν θέλουμε την πιστεύουμε);
Τι έχει; Εναν αρχηγό που μας λέει πως επειδή ήταν στον πάγκο πολύ καιρό, και επειδή έχει καλές και αγνές προθέσεις… Κι από που συνάγεται αυτό; Δεν είδαμε μέχρι τώρα αυτές τις προθέσεις να μεταφράζονται σε δυναμική στάση και αντιπολίτευση. Σε υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Σε κάθαρση. Μόνο για τήρηση της υπογραφής του κράτους ακούσαμε. Οτι δηλαδή οταν θα κυβερνήσει η ΝΔ, θα το κάνει κι αυτή με μπάστακες τους Τροϊκάνους, μέσα στα υπουργεία της.
Ε, κοντά είμαστε, ζυγώνουν εκλογές, θα δούμε και τις αληθινές προθέσεις και το ξεκαθάρισμά τους. Οπου νάναι…
Για να πάρουν και το μεράκι τους μερικοί. Που επιμένουν να περιμένουν λύση από τα κόμματα της ολιγαρχίας. Τα κόμματα και τα πρόσωπα που έχουν κάνει την δημοκρατία πρόφαση και κουρελόχαρτο.
Και τον κυρίαρχο λαό άλλο ένα σύντομο ανέκδοτο.

Θραξ Αναρμόδιος

1 σχόλιο:

archaeopteryx είπε...

Χωρίς να προωθώ το τάδε ή δείνα κόμμα, αν υπάρχει ελπίδα, είναι στο να σπρώχνουμε προς μία κατεύθυνση που θέλουμε. Ξέρω, π.χ., ότι ποτέ θα γίνει η ΝΔ κόμμα απόρριψης της ΕΕ ή έστω ευρωσκεπτικισμού, ξέρω ότι έχει πολλά πράσινα μπουμπούκια (ο Δήμας σε ρόλο μπουμπουκιού) αλλά κάποια εκδοχή της ΝΔ δεν ήθελε Σαμαρά αλλά να που βγήκε.

Αρα σπρώχνει κανείς. Ζητάει δημοψηφίσματα. Αμφισβητεί την μούχλα. Δεν δέχεται μπούρδες κλπ... Αυτό θα έπρεπε να ισχύει σε κάθε κόμμα. Το κόμμα που πιάνει τον παλμό της πλειοψηφίας αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα. Τι να πω... σε καιρό αδιεξόδων;