Η ιστορία ενός βατράχου.

Από την αλληγορία της σπηλιάς του Πλάτωνα, έως το Matrix, διαβαίνοντας μέσα από τους μύθους του La Fontaine, καταλήγουμε πως η χρήση του γλωσσικού συμβολισμού είναι ένας προνομιακός τρόπος που μπορεί να κάνει τον άνθρωπο να σκεφτεί και να διαδώσει τις ιδέες του σε άλλους ανθρώπους.
Ο Olivier Clerc, συγγραφεύς και φιλόσοφος, με αυτή την μικρή ιστοριούλα, μέσω της αλληγορίας, εμφανίζει τα καταστροφικά αποτελέσματα της μη συνειδητοποιήσεως των αλλαγών, που επηρεάζουν δυσμενώς την υγεία μας, τις μεταξύ μας σχέσεις, την κοινωνική εξέλιξη και το περιβάλλον.
Είναι μέσα της, συμπυκνωμένες, η ζωή και η γνώση, που ο καθείς μας θα πρέπει να φυτέψει στον προσωπικό του κήπο ώστε ένα αύριο να μπορέσει να δρέψει τους καρπούς τους.

Το βατραχάκι που δεν ήξερε ότι θα βραζόταν.Φανταστείτε μια κατσαρόλα γεμάτη κρύο νερό, μέσα στο οποίο κολυμπά ανέμελα, ένα βατραχάκι
Κάτω από την κατσαρόλα, ανάβεται μια μικρή φωτιά και το νερό, αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ σιγά.
Το νερό, σιγά σιγά γίνεται χλιαρό και το βατραχάκι, βρίσκοντας το μάλλον ευχάριστο, συνεχίζει να κολυμπά χαρούμενο.

Η θερμοκρασία του νερού, συνεχίζει να ανεβαίνει.
Τώρα το νερό είναι πιο ζεστό, από ότι το βατραχάκι θα θεωρούσε ευχάριστο, αισθάνεται λίγο κουρασμένο, αλλά παρ όλα ταύτα δεν αισθάνεται κανέναν φόβο.
Τώρα το νερό είναι πραγματικά ζεστό και το βατραχάκι αρχίζει να αισθάνεται δυσάρεστα, αλλά είναι εξουθενωμένο. Για αυτόν τον λόγο, υπομένει και δεν αντιδρά.
Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει, έως ότου, το βατραχάκι καταλήξει να βράσει και ως εκ τούτου, να πεθάνει.
Εάν έριχναν το ίδιο βατραχάκι κατ’ ευθείαν σε νερό θερμοκρασίας 50 βαθμών, με μια εκτίναξη των ποδιών του, θα είχε πηδήξει αμέσως έξω από την κατσαρόλα.
Αυτό, αποδεικνύει, ότι όταν μια αλλαγή γίνει με έναν τρόπο επαρκώς αργό, διαφεύγει της συνειδήσεως και στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν προκαλεί καμία αντίδραση, καμιά αντίσταση, καμία επανάσταση.

Εάν παρατηρούσαμε αυτό που συμβαίνει στην κοινωνία μας εδώ και λίγες δεκαετίες, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ότι υφιστάμεθα μια αργή αλλά σταδιακή εξαφάνιση των πανανθρώπινων αξιών μας και των ιδανικών μας.
Δεν το καταλαβαίνουμε όμως γιατί γίνεται αργά και σιγά για να το συνηθίζουμε.
Ένα μεγάλο μέρος καταστάσεων που πριν από 20, 30 η 40 χρονιά, θα μας έκαναν να φρίξουμε, και να βγούμε στους δρόμους, σιγά σιγά έγιναν κοινότυπες και σήμερα περνάνε απαρατήρητες ή αφήνουν τελείως αδιάφορη την πλειονότητα του κόσμου.

Στο όνομα της προόδου, της επιστήμης και του κέρδους, γίνονται διαρκώς αυθαιρεσίες κατά της προσωπικής ελευθερίας έκαστου, της αξιοπρέπειάς του, της ακεραιότητας της φύσεως, της ομορφιάς και της χαράς της ζωής, με αργό ρυθμό αλλά ασταμάτητα, με την συνεχή συνενοχή των αδαών θυμάτων, που ίσως και στο μεταξύ να έχουν χάσει την ικανότητα και τη θέληση τους να αμυνθούν.
Τα άσχημα προγνωστικά για το μέλλον μας, αντί να προκαλούν αντιδράσεις και εξεγέρσεις, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να προετοιμάζουν ψυχολογικά τον κόσμο, ώστε να υφίσταται και να αποδέχεται τις εξαθλιωτικές και δραματικές συνθήκες ζωής που μας επιβάλλουν.
Το συνεχές σφυροκόπημα από τα μέσα ενημερώσεως με την υπερπληροφόρηση, τις κακόγουστες εκπομπές και τα reality shows που ισοπεδώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, μεταλλάσουν τον ανήσυχο ανθρώπινο νου σε παθητικό δέκτη που απλά εκτελεί εντολές χωρίς κρίση και ικανότητα να αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του……………………....
Όταν για πρώτη φορά μίλησα γι αυτά τα πράγματα, αναφερόμουν στο αύριο…
Τώρα, αναφέρομαι στο σήμερα!!!

Λοιπόν, αν δεν είστε σαν το βατραχάκι, μισοβρασμένοι, κάντε μια γερή εκτίναξη με τα πόδια, πριν είναι πολύ αργά
Είμαστε ήδη μισοβρασμένοι;!!

Η όχι;!

9 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Πολλοί είναι ήδη μισοβρασμένοι (μην πώ καμένοι) και πολλοί είναι έτοιμοι για εκτίναξη..

το θέμα είναι η θερμοκρασία..
αν είμαστε σε φάση νιρβάνα,φταίει οτι χαζεύεις στην γλυκιά χαλάρωση της θέρμης..

εκεί είναι το κλειδί..

καλημέρα :)

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Ευρύνοος,
Έτσι ακριβώς!
Έχει αρχίσει και μυρίζει..

Όσο είναι καιρός, ας... ανεβάσουμε απότομα την θερμοκρασία.
Μήπως σωθούν και αρκετοί άλλοι.

Καλημέρα και καλό Σ/Κ :)

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Οι αφελείς βατραχοβράστες δεν καταλάβανε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το κόλπο με τον βάτραχο δεν πιάνει, γιατί δεν λειτουργεί τίποτε. Μέχρι να βράσει το νερό με τις ανεμογεννήτριες της Μπιρμπίλη, ο βάτραχος θα έχει βρει άλλη γυάλα.

Δωδωναίος είπε...

Επιτρέψτε μου να πω και εγώ κάτι δικό μου.
Μία αγριόγατα στην γειτονιά του χωριού είχε αφανίσει περισσότερα κλωσόπουλα από όσα 10 αλεπούδες μαζί.
Προσπάθησαν να την εξοντώσουν οι νοικοκυραίοι αλλά «εις μάτην».
Πάντα κατάφερνε να ξεφεύγει και να εξαφανίζεται.
Τότε ανέλαβε δράση ο ποιο «επινοητικός» της γειτονιάς.
Πήρε ένα μικρό φρέσκο ψαράκι και το σκάλωσε καλά πάνω στην κόψη μιας καλολιμαρισμένης λάμας .
Το λαίμαργο ζώο προσέτρεξε να αρπάξει το ψαράκι και σιγά – σιγά αφού το καταβρόχθισε, παρέμεινε εκεί γλύφοντας με μανία την κόψη της λάμας, ώσπου έμεινε ακίνητο και με πολύ αίμα στο στόμα του.
Η λαιμαργία και η απρονοησία του, το κράτησαν εκεί να ρουφάει το αίμα που έτρεχε ακατάσχετο από την γλώσσα του….. και που κατέληξε …ήρεμο…. άπνουν….ανίσχυρο….και…. «διαχειριζόμενο»……

Ανώνυμος είπε...

Για μισοβρασμένοι δεν ξέρω, μισοψημένοι είναι σίγουρα το 70% που στις δημοσκοπήσεις το έχουν ψήσει να στηρίξει τα μέτρα.
Η εικοσαετία 1990-2010 αλλοίωσε σε τραγικό βαθμό ένα αξιοζήλευτο κάποτε φρόνημα.
@αλλενάκι

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Τόσα μηνύματα, λαμβάνει η εξουσία καθημερινά !
Αλλά έχει Φίλε μου, βουλωμένα τα μυαλά !
Η ροή δεν θα αλλάξει(δυστυχώς)!
Το χρήμα τους έχει μεταλλάξει (ξανά δυστυχώς!)
ΕΥΧΗ !
ΑΣ ΑΡΓΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ !
ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ,ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ - ΟΥΤΕ ΤΟ 'ΠΑΙΔΙ' !

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια έχω μια απορία από που προέρχονται,αν και το ...φαντάζομαι,όλα τούτα τα μηνύματα που λαμβάνει η εξουσία, χωρίς καθόλου να ενοχλείται;
greenlion

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα
Το βατραχάκι σίγουρα θα σιγοβράσει...δεν υπάρχει περίπτωση....εμείς σαν οργανωμένη (;)κοινωνία όμως θα έπρεπε να εχουμε αναπτύξει ανακλαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να μας σώσουν...το ερώτημα δυστυχώς δεν είναι αν έχουμε ήδη αλλά άν θα μπορέσουμε επιτέλους κάτω και από την πίεση των σημερινών γεγονότων να δημιουργήσουμε επιτέλους κάποια ανακλαστικά που στο μέλον θα αποτρέψουν παρόμοιες καταστάσεις........
χρη.χα.65

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα και καλώς ήλθες.
Τα ανακλαστικά πάντα θα υπάρχουν εν υπνώσει.
Αν και τα υπάρχοντα "νεύρα" δείχνουν να έχουν καεί.
Μένουν αυτά που θα αναδημιουργηθούν, όταν και εάν ενεργοποιήσουμε τις αντιστάσεις που παραδώσαμε.
Να είσαι καλά.