Η επιστήμη εάλω;

Κατόπιν του θορύβου και της δυσοσμίας που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό από τα σημαντικότατα θέματα που κάποιοι έσπειραν πριν χρόνια και τώρα ανθίζουν, όχι ως όμορφα και ευωδιαστά λουλούδια αλλά, ως ψυχοφάγα και αχόρταγα σαρκοβόρα εκτρώματα, θεωρώ υποχρέωσή μου να βγω λίγο έξω από το βόθρο που ζούμε σήμερα και να αναπνεύσω λίγο καθαρό αέρα.

Το ξερό μου το κεφάλι δεν με άφησε να σπουδάσω κάποια επιστήμη ώστε να μπορώ και εγώ σήμερα να ομιλώ επιτηδευμένα σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα.
Έχω να αντιμετωπίσω λοιπόν ανθρώπους σπουδαγμένους που χρησιμοποιούν την γνώση τους, μετά από χρόνια σπουδών έρευνας και σκέψης (;), υιοθετώντας ένα λεξιλόγιο με λέξεις και έννοιες που μόνο σκοπό έχουν την επιτηδευμένη αλλά σχολαστικά απόκρυψη, μνήμης, συνείδησης, σκέψης, λόγου και συνεπακόλουθα ανθρώπινης ταυτότητας.

Οι άνθρωποι αυτοί, άγνωστο σε εμένα το γιατί αλλά όχι αδιάφορο, αποφάσισαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, είτε να παρασυρθούν από σειρήνες είτε να κάνουν παρέα στις σειρήνες, μη μπορώντας να αντέξουν την μοναξιά της επιστημονικής πολυπραγμοσύνης τους.
Ζητώ συγγνώμη από την επιστήμη, αλλά αυτή η ίδια αποφάσισε να αναιρέσει τον εαυτό της όταν έθεσε δοτούς θεούς, και θέσπισε δικά της δόγματα.
Αυτοαναιρέθηκε έτσι, στην αγωνία της να καλύψει τα συνεχιζόμενα κενά που προκαλούσε η αλληλουχία εξεύρεσης απαντήσεων με την δημιουργία πολλαπλάσιων νέων.

Η ανάγκη περιχαράκωσης της συνέχισης της αυθεντίας της, συνάμα με την δημιουργία στεγανών για να μη μπάζει νερά καθαρά η έρευνά της, την οδήγησε στην δημιουργία της νέας θρησκείας με ανακυκλώσιμα φερτά υλικά του παρελθόντος.
Αυτήν, της παγκόσμιας νέας θέασης του κόσμου.
Η αγωνία της να διατηρήσει το στίγμα της μέσα από την διαρκώς επιταχυνόμενη ανάπτυξη της τεχνολογίας, που βρίσκεται ένα βήμα μπροστά της, σε συνδυασμό με το θεόρατο κόστος που απαιτείται για την συνέχιση της έρευνάς της, συνετέλεσε στην παραχώρηση της ανεξαρτησίας της στην κυρίαρχη ιδιότητα της νέας θρησκείας.
Την εξουσία του χρήματος.

Κατάφερε μέσα σε ελάχιστα χρόνια, να είναι ο μόνος διαπιστευμένος πρεσβευτής για οτιδήποτε αφορά την ανθρωπότητα.
Σε όλους τους παλαιότερους κλάδους, αλλά και σε ένα σωρό νέους.
Για όλα όσα αναφέρονται πλέον, επικαλείται και το όνομα ενός «διακεκριμένου καθηγητή».
Είναι το στοιχείο που ο αδαής πολίτης του κόσμου, δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει.

Για τον «απόλυτο» έλεγχο της κοινής γνώμης, οι «μεγάλοι» σταδιακά πήραν τα ηνία στις πρώτες ύλες, στα μέσα παραγωγής, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην ενέργεια, στην διακίνηση αγαθών και χρημάτων, στην ενημέρωση, και στα κέντρα αποφάσεων.
Διάφορες επιμέρους παράμετροι, τακτοποιήθηκαν με «παράπλευρες» απώλειες.
Για όλα τα ανωτέρω όμως χρειαζόταν μία επιβεβαίωση του «καλώς έχειν», από έναν «ανεξάρτητο» φορέα (ή εκδορέα;) που θα ήταν αδύνατο να αμφισβητηθεί μέσα από κοινωνικοπολιτικές σκοπιμότητες.
Η επιστήμη εάλω λοιπόν.
Έτσι και τολμήσεις να αμφισβητήσεις με την λογική, κάποια παρουσίαση, σε κολλάνε στον τοίχο, δαχτυλοδειχτούμενο, λέγοντας:
Γνωρίζεις εσύ καλύτερα από τον επιστήμονα;
Η πολιτική, η οικονομία, η φυσική, η χημεία, και όλα αυτά που έχουν να κάνουν με την φύση, την ανθρώπινη δραστηριότητα και τις επιλογές της, αλλά και τις συνέπειες των πράξεών της, κυκλοφορούν σε λυσσάρια.

Το τελευταίο οχυρό που ήταν και το πιο δύσκολο, λέγεται Ιστορία.
Βλέπετε, είναι προσπελάσιμη και στον πιο αδαή διότι είναι και γραπτή και προφορική, αλλά το κυριότερο άμεσα αποτυπωμένη μνήμη.
Δεν χρειάζεται, πάντα, βαθυστόχαστες επιστημονικές εξηγήσεις.
Απαιτεί όμως σκέψη και φρόνηση.

Η απάντηση αναφωνήθηκε καταίσχυντα.
Εύρηκα!
Την ανέθεσαν σε επιστήμονες, να την ξαναγράψουν, να την επαναερμηνεύσουν, και να την παρουσιάσουν σε νέα εκδοχή όπου δεν θα χρειάζεται πλέον σκέψη και φρόνηση.

Το κάστρο δεν έχει πέσει ακόμη!

Υπάρχουν αυτοί, όπου πιστοί στην ματαιοδοξία τους και στην φιλοχρήματη κενότητά τους, θα συνεχίζουν το έργο τους, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να αμφισβητούνται, αποτελώντας τους χρήσιμους ηλίθιους
Υπάρχουν και πολλοί που κινούνται, ακροβατικά, μεταξύ της συνείδησης και του συμβιβασμού.

Υπάρχουν όμως και λίγοι έντιμοι επιστήμονες ανά τον κόσμο, αλλά και λίγοι ελεύθερα σκεπτόμενοι, που δίνουν σθεναρή μάχη και αντιστέκονται στο ασφυκτικό αγκάλιασμα που επιτελείται.
Και αντιστέκονται, διότι έχουν κατά νου αυτό που διδάχθηκαν από κάποιους παλαιότερους αλλά και σύγχρονους δασκάλους.

Ότι η σκέψη και ο λόγος ανθρώπων, που μεταδίδουν την γνώση και την έρευνα, έχει αποκλειστικό αποδέκτη τον αδαή άνθρωπο για το καλό όλης της ανθρωπότητας.

Τέλος, υπάρχουμε (;) εμείς οι αδαείς καταναλωτές των επιστημονικών ερευνών και ανακοινώσεων, που μας σερβίρεται, σε πλούσια στολισμένο πάγκο, η χορταστική πραμάτεια τους.
Δοκώ, ότι θα πρέπει να ξαναγυρίσουμε, για όσο χρειαστεί, σε ψωμί, τυρί, λάδι και ελιές θυσιάζοντας τις ντομάτες προς επιχρωμάτησιν της γκρίζας φυσιογνωμίας των.
Εάν καλέσουμε δε και αυτούς που πρέπει, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την σπουδαιότητά τους, ίσως και να επανακτήσουμε τα βιβλία, και πετάξουμε τα λυσσάρια.

16 σχόλια:

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Σπούδασα τα μπετά. Έμαθα να κρατάω βαριοπούλα. Όποιος έχει αντίρρηση με την επιστημονική μελέτη της κατεδάφισης, ας στείλει μια αίτηση του ταλλήρου. Όμως γρήγορα. Διότι τα συνεργεία συγκροτούνται.
Αδιάφορο εάν χρειαστεί να ζυμώσουμε με τα μπάζα όλο μας το είναι, στα παιδιά μας αξίζει ένα άλλο, ανθρώπινο και όχι απάνθρωπο οικοδόμημα.
Οι αιτήσεις των κκ. καθηγητών και αρχιτεκτόνων του σύμπαντος, όσων συγγράφουν διδακτορά ή διπλωματική εργασία θα απολαύσουν προτεραιότητος.

Άνεμος είπε...

ΩΩΩΩ!!! Τέλειο!!!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Αλήθεια,γιατί γεννηθήκαμε ;
Για δουλεία;για χρήμα;για εξουσία;
Πού να βρούμε τότε χρόνο για την ουσία ;
Για την ουσία της ψυχής;
Ψιλά γράμματα θα μου πεις !
Ευτυχώς όπως το λες Φίλε μου ,υπάρχουν και εξαιρέσεις και που το τόνισες μ'αρέσεις !
Αυτοί που αντιστέκοντε στην τ.β.,στη δόξα-χρήμα,που ούτε καν είχαν ονειρευτεί !
Αυτοί που νοιάζονται για το Παιδί !
'Αυτούς' κάποιος, αξίζει να τους εμπιστευτεί !
Με εκτίμηση,
Καλό Σαββατοκύριακο !!!

Ανώνυμος είπε...

περισσεύει ένα λάμδα

το μάγισες με δύο λάμδα
το εάλλω με ένα

Άνεμος είπε...

Επιστήμονας;

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Πελαγοφίαλος,
Αδελφέ τα χέρια είναι έτοιμα να ξαναβγάλουν ρόζους.
Οι γρατζουνιές, ας γίνουν κοψίματα.
Ο πόνος, και το κλάμα δεν διδάσκονται.

@www.anemos,
Καλώς ήλθες, και ευχαριστώ για τον καλό σου λόγο.

@ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ,

Η σκέψη, η ψυχή, και η καρδιά
δεν θέλουν δοκτορά.
Το γέλιο του παιδιού, κοιτάζοντας το μέλλον,
φωτίζει τον ερευνητή
που "ελέυθερος" κοπιάζει
και την ζωή σπουδάζει.

Καλό Σαββατοκύριακο Φίλε!

@ανώνυμος,
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την διόρθωση.
Το εάλω αποκαταστάθηκε.
Στο.."το μάγισες με δύο λάμδα", έχω κολλήσει.
Η λάθος έχεις γράψει, ή ας το πάρει το ποτάμι.

Agilulfo είπε...

Καλησπέρα νοων...νοείτω! Ήθελα να πω μόνο ότι οι επιστήμες εμπεριέχουν στην πραγματικότητα τη δυνατότητα του αυτοελέγχου. Εννοώ ότι είτε το μέσο έκφρασης σε μια εργασία, άρθρο κτλ. είναι τα μαθηματικά, είτε ο „γραπτός λόγος-κείμενο“ υπάρχουν κάποιοι νόμοι. Αυτούς τους καθορίζουν τα μαθηματικά από τη μία και η Θεωρία των επιστημών (Wissenschaftstheorie) από την άλλη. Οι βασικές γνώσεις σε αυτά τα δύο είναι αρκετές για να έχει κάποιος ένα δυνατό όπλο, ενάντια των ψευδοεπιστημόνων, της παραπληροφόρησης, ανεξαρτήτως θέματος. Από την άλλη βέβαια για να φτάσουμε στο σημείο να αντικρούσουμε όλες αυτές τις μελέτες/απόψεις που κυκλοφορούν πρέπει να γράψει ο καθένας μας εκατό διδακτορικά! Πράγμα αδύνατο. Αυτό είναι κανονικά δουλειά της επιστημονικής κοινότητας, αλλά... αλλά ... ωραίο και μεγάλο θέμα κι αυτό!

Ανώνυμος είπε...

Εννοείς προφανώς θετική επιστημη, όχι ανθρωπιστική επιστημη.
Ή κάνω λάθος?
@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλησπέρα, καλή εβδομάδα, και καλό μήνα σε όλους.

@agilulfo,
Αγαπητέ, αυτό είναι το ζητούμενο.
Η χρήση αυτών των δυνατών όπλων που αναφέρεις, να εφαρμόζεται απαέργκλιτα από το σύνολο του επιστημονικού κόσμου, όχι σαν αντίρροπη και εξισσοροπιστική δύναμη, αλλά ως απαραίτητο συστατικό πριν την δημοσίευση οποιουδήποτε αποτελέσματος μίας επιστημονικής έρευνας.
Το πνεύμα της ανάρτησης, ουδόλως αφορίζει το σύνολο των επιστημινικών μελετών/απόψεων.
Πως, θα μπορούσα άλλωστε να το κάνω;
"Αυτό είναι κανονικά δουλειά της επιστημονικής κοινότητας", λες, αυτό ζητώ και εγώ.
Να κάνει την εργασία της και όχι την δουλεία της.

Ο νοών...νοείτω είπε...

@αλλενάκι,
Θεωρώ ότι και στις φυσικές, θετικές επιστήμες συμβαίνει αλλά και στις κοινωνικές.
Εάν θεωρήσουμε ότι ο ορισμός της επιστήμης πρωτοδόθηκε από τον Πλάτωνα (στον διάλογο Θεαίτητος) ως ακολούθως:

«Έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου» (Επιστήμη λοιπόν, δηλαδή γνώση βεβαιωμένη, είναι η γνώμη που έχουμε για την πραγματικότητα, εφόσον επαληθευτεί με λογικά θεμελιωμένα επιχειρήματα).

και συνυγορήσουμε, ότι απαραίτητα στοιχεία της επιστήμης πρέπει να είναι η επιστημονική και εκπαιδευτική δεοντολογία, συνοδευόμενη με το ήθος που της αρμόζει, με σκοπό την καλλιέργεια και διάδοση του ορθού επιστημονικού λόγου, τότε πες μου έναν κλάδο της επιστήμης που τηρεί όλα τα ανωτέρω χωρίς να νοθεύεται από τις εκάστοτε πολιτικές ή/και οικονομικές εξουσίες με αποκορύφωμα τον κλάδο της Ιστορίας.
Ευχαρίστως τότε θα τον εξαιρέσω.

Τέλος επαναλαμβάνω ότι δεν "τσουβαλιάζω" όλους τους επιστήμονες, όλων των κλάδων, στο σακί που έχει ταμπέλα "Ενοικιάζεται/Πωλείται".

Ανώνυμος είπε...

Bασικά απορία είχα, όταν γράφεις "το ξερό μου το κεφάλι δε με άφησε να σπουδάσω καμία επιστήμη" τι εννοείς? δε σε πιάνω ...

Τα μαθηματικά είναι μία από τις επιστήμες που ψάχνεις, με πολλλαπλάσιες αντοχές στη νόθευση. Η φιλοσοφία είναι άλλη μία. Η φυσική επίσης. Η χημεία.

Μιλάμε για επιστήμες, όχι για παραγγελιές...

@αλλενάκι

Ανώνυμος είπε...

Την καλημέρα μου σε όλους
Βαρύ και ασήκωτο θέμα αυτό που σχετίζεται με τον ρόλο, την λειτουργικότητα και χρεία των «επιστημόνων» του σήμερα.
Να δικαιολογήσω την πλειάδα των επιστημόνων που πολύ θα τους βόλευε μια μόνιμη κονκάρδα στο πέτο δια «πάσαν χρήσιν»? Όχι ποτέ.
Να αγνοήσω τους ταπεινούς εκείνους υπηρέτες της άοκνης, ατέρμονης και έμμονης προσπάθειας του «επίσταμαι»? Όχι βέβαια!!
Αγνοώντας τους, είναι σαν να πριονίζω το κλαδί που κάθομαι
Εγώ έτσι σε καταλαβαίνω «Νοών νοείτω».
Ξεμπέρδεμα θέλεις να κάνεις και να πεις, η «ήρα» από εδώ και ο «σίτος» από εκεί.
Είναι καιρός νομίζω να καταλάβουμε όλοι, το κεράκι που κρατάει χέρι ασθενικό και αδύναμο μέσα στο σκοτάδι και που προσπαθεί να διώξει τους φόβους, την άγνοια, τις προκαταλήψεις και τα κάνει συνείδηση ότι συναντά μπροστά και γύρω του. Αυτό το χέρι που κρατάει «κερί» η το καντηλέρι, αυτό το χέρι είναι ο πραγματικός επιστήμονας. Αυτός είναι ταπεινός και άγρυπνος. Ταυτισμένος με τις ανησυχίες και τις αμφιβολίες του.
Είναι ο κορυφαίος ανθρωπιστής και παλαιότερα ήτανε ο εκλεκτός των θεών.
«Επίσταμαι» λοιπόν η λέξη που έρχεται από μακριά, πολύ μακριά πίσω στους τότε χρόνους και που η λέξη αυτή σημαίνει «καλώς γνωρίζω».
Από εδώ και η προέλευση της λέξης «επιστήμη»
Να γνωρίσουμε και να ερμηνεύσουμε τον Κόσμο «μέσα» και «έξω» από μας.
Δωδωναίος

Ο νοών...νοείτω είπε...

@αλλενάκι,
Καλημέρα αγαπητή.
Η φράση αυτή έχει να κάνει με προσωπική εξομολόγηση, που εξηγεί όμως την αδυναμία μου να ερμηνεύσω κάποια πράγματα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης.

Στα υπόλοιπα που γράφεις δεν διαφωνώ, αυτό άλλωστε είναι το ζητούμενο της ανάρτησης.
Κατά των παραγγελιών....!


@Δωδωναίος,
Αγαπητέ, θεωρώ ότι έπιασες ακριβώς το πνεύμα της ανάρτησης.
Με λιγότερες και περιεκτικότερες λέξεις, αποδίδεις ουσιαστικότερα την σκέψη μου.
Να είσαι καλά.

αμμοδύτης είπε...

Νομίζω ότι όπως και άλλες έννοιες, η "Επιστήμη" έχει αλωθεί. Ή έχει αλωθεί το κεφάλι μου, ή και τα δύο. Ή είναι η αλλαγή εποχών.

Έμαθα την Επιστήμη να είναι αμειλικτα ειλικρινής και αντικειμενική, αλλά ίσως ήμουν αφελής. Ή η Επιστήμη, όπως και η Ελευθερία, ήταν σημαίες του Δυτικού κόσμου στην ιδεολογική του κόντρα με τον Σοβιετικό κόσμο.

Τώρα προαφανώς ο μπαμπούλας έχει αλλάξει, και η Επιστήμη, σίγουρα σε μερικά κλειστά κτίρια υπάρχει στην παλαιομοδίτικη εκδοχή, για εμάς το πόπολο, έχει γίνει εργαλείο σκοταδισμού και, φοβάμαι, καταπίεσης. Όχι επειδή έγινε δύσκολη, ή μειώθηκε το επίπεδο της Παιδείας, αλλά επειδή προφανώς, δεν βολεύει κανέναν να σκαλίζουμε Αλήθειες, ενώ, αντίθετα, βολεύει ο σκοταδισμός και το προσκύνημα του Αγνώστου.

Ο νοών...νοείτω είπε...

@αμμοδύτης,
Φίλτατε καλησπέρα.
Είσαι από τους πολύ λίγους στο διαδίκτυο, που λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Τα σύκα σύκα, και την σκάφη σκάφη.
Είσαι επίσης, από τους ελάχιστους που αντιστέκονται ενεργά στα παράδοξα μαγειρέματα που επιδιώκονται, με ορθό λόγο και Αλήθεια.
Θεωρώ λοιπόν ευτυχή τον εαυτό μου, που όχι μόνον συνευρίσκεσαι και συμμετέχεις εδώ, αλλά και που ενισχύεις με την κυκλαδίτικη λάμψη σου, τον πόλεμο κατά του σκοταδισμού.
Να είσαι καλά και δυνατός!

ΥΓ. Σε αυτό που λες για ...."την ιδεολογική κόντρα με τον Σοβιετικό κόσμο", δες και αυτό.

http://allday-news.blogspot.com/2010/02/blog-post_02.html

Ανώνυμος είπε...

Η επιστήμη, ή η Ελλάδα εάλω?

@αλλενάκι