Δύο ημέρες που με «σημάδεψαν»...

Οι τελευταίες δύο ημέρες, συνετέλεσαν στο να πληγεί, η όποια αξιοπιστία έχω αποκτήσει σε αυτήν την μικρή μου διαδρομή στο διαδίκτυο.
Απαράδεκτος παρορμητισμός σε συνδυασμό με παιδική αφέλεια, με οδήγησαν στο να ενστερνιστώ δημοσίευμα και γεγονότα που ποτέ δεν έλαβαν χώρα.
Το γεγονός όμως, ότι συνετέλεσα σε άκοπη αναπαραγωγή αυτών, καταδεικνύει το μέγεθος της ευθύνης μου απέναντι σε κάποιους ανθρώπους που με διαβάζουν, αλλά και στον εαυτό μου.

Αυτό που μετ΄ επιτάσεως, κατηγορώ, σε αυτά που όλοι βλέπουμε καθημερινά να διαδραματίζονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τομέα ενημέρωσης, αυτό το ίδιο έκανα.
Όσο άδολη και να ήταν η πρόθεσή μου, το αποτέλεσμα δεν με δικαιώνει.
Η ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία, προϋποθέτει αρχές, και ωριμότητα που στην προκειμένη περίπτωση δεν έδειξα.

Οφείλω λοιπόν μία ειλικρινή συγγνώμη προς τις/ους φίλες/ους και αναγνώστριες/ες που ενοχλήθηκαν με αυτήν μου την συμπεριφορά.
Το πάθημα θα γίνει μάθημα.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου δεν οφείλεις καμιά εξήγηση.
Εδώ είναι Διαδίκτυο και είναι ελεύθερο.

Οι σχολιαστές που σχολιάζουν εδώ ΟΦΕΙΛΟΥΝ επίσης να σέβονται εξίσου τους άλλους σχολιαστές που τιμούν το ιστολόγιο και έχουν δουλέψει για αυτό σε ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ! χωρίς να το ξέρεις ούτε και εσύ ο ίδιος! και χωρίς καμια ωφελιμιστική διάθεση.

Δεν παλεύουμε εδώ για την αυτο-αναγνώριση και την επικράτηση του ενός πάνω στον άλλο.
Είναι γελασμένος όποιος το νομίζει αυτό!

Οφείλουμε να αντέχουμε κάθε αντίθετη άποψη, στο βαθμό που δεν είναι ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ για τρίτους.

Επίσης, δεν είναι όλων τα κίνητρα ίδια.

Και ο Νοών...Νοείτω.

@αλλενάκι

Agilulfo είπε...

Σταμάτα μωρέ:))) 'Αμα ήταν να πλήττεται έτσι η εύκολα η αξιοπιστία (ειδικά η δική σου), εγώ θα έπρεπε να είχα πετάξει υπολογιστές, βιβλία κτλ. Αν μπορούσε ο καθένας μόνος του να κρίνει και να ψάχνει τα πάντα, ο διάλογος θα ήταν περιττός. Κλασσικό παράδειγμα και εκείνο που φερόταν να έχει πει ο Κίσινγκερ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, που χρειάστηκαν τρελές έρευνες για διασταυρωθεί ότι τελικά ήταν ψέμα.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά, δεν έκανες και κανένα έγκλημα. Πληροφορία είναι, ελεύθερα τρέχει, λάθη γίνονται. Θυμάστε τον υποτίθεται θάνατο του νεαρού αστυνομικού που είχαν χτυπήσει το 2007, διαδώθηκε η είδηση σαν αστραπή παντού, και τελικά το παιδί ήταν ζωντανό.Και ξέρω και απο που είχε ξεκινήσει η φήμη, και πως, αλλά έλα που δεν θέλω να κράζω μεγάλο μπλογκ τώρα.

Άστο, δεν έκανές και κανένα έγκλημα, την αξιοπιστία σου την ξέρουμε και την βλέπουμε, αν είναι δυνατόν φίλε μου.

Εγώ πάντως δια των φόβο των Ιουδαίων έχω βάλει ένα disclaimer στο μπλογκ οτι το Μπανανία δεν φέρει ευθύνη απο τυχόν λάθη και ανακρίβειες που μπορεί να προκύψουν απο αναπαραγωγή εξωτερικών πηγών.

EL.ZIN είπε...

Καλημέρα Σκεφτικό Αστέρι!
Μόνο οι ευαίσθητοι άνθρωποι νιώθουν πάντα αυτή την υπευθυνότητα.
Στον τεράστιο Λαβύρινθο της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης που χάσκει μπροστά μας κάθε φορά είναι αδύνατον να διασταυρώνεις και να επαληθεύεις το κάθε τι.
Σημασία έχει η πρόθεση και ο σκοπός του κάθε σχολιαστή.
Και η δική σου, είναι κάτι παραπάνω από διαφανής και ουσιαστικά ειλικρινής.
Δεν θα σε στήσουμε στο τοίχο για κάτι που θα συνέβαινε στο καθένας μας και έχει συμβεί.
Τον Μινώταυρο χρειάζεται να πιάσουμε από τα κέρατα χωρίς να διστάσουμε ούτε μια στιγμή.

"νήπιος γέρων" είπε...

e- ΗΘΟΣ: ΤΟ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ e- "ΖΗΤΟΎΜΕΝΟΝ"

O Τσόμσκυ είπε ότι "στο μέλλον επιστήμων θα είναι αυτός που θα ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑ- ΔΙΚΤΥΟ". Δηλαδή, αυτός που θα ξέρει να φιλτράρει, να ξεσκαρτάρει, να σταχυολογεί τις σωστές από τις λάθος πληροφορίες, στον χαοτικό ωκεανό της Πληροφόρησης. Το "Ζητούμενον" είναι, με άλλα λόγια, πώς φιλτράρεις- ξεσκαρτάρεις- σταχυολογείς τις πληροφορίες σου, πλέον. Ή πώς μετατρέπεις το φαινόμενο- πληροφορία, σε γεγονός- γνώση.

Τα μπλογκ που έχουν σχόλια και ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ την ελεύθερη, απρόσκοπτη και Α- ΛΟΓΟΚΡΙΤΗ ανταλλαγή απόψεων, -καλή ώρα, εδώ-, βοηθούν στην πρόοδο της συν- ζήτησης μιας οποιασδήποτε τέτοιας έρευνας. Όσο πιο πολύ, δε, "λέει" ο μπλόγκερ- οικοδεσπότης, τόσο "λένε" και οι σχολιαστές του, και τόσο ...παρα- "λέει" η συν- ζήτηση της έρευνας του κάθε φορά Ζητούμενου της ΠΑΡΕΑΣ- ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ- ΟΜΑΔΑΣ που "συχνάζει" στο μπλογκ του.

ΔΙΟΤΙ, και λάθος να κάνει αυτός ο μπλόγκερ σε μια ανάρτηση, τον διορθώνουν οι σχολιαστές e- φίλοι του. Οπότε, κέρδος υπάρχει και όχι απώλεια. Έτσι κι αλλιώς, οι παντογνώστες βρίσκονται στο Δαφνί και στο Λεμπέτη, ή, βέβαια, στα ...τηλεπαράθυρα!

Το ζήτημα είναι ΗΘΙΚΟ, πάνω απ' όλα! Το υψηλό ΕΘΟΣ- ΗΘΟΣ του μπλόγκερ είναι το ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ και ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ζητούμενο. Οι πληροφορίες, αλλά, ακόμα, και οι γνώσεις του, έρχονται σε δεύτερη μοίρα αξιολόγησης, αφού αυτές ΔΕΝ προάγουν a priori κι απαραίτητα την Γνώση, αν αυτός είναι "ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ" = ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ- ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΣ- ΕΓΩΙΣΤΗΣ, ή, just, ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ (= ΕΙΣΠΡΑΚΤΩΡ, αρχ.) κάποιας ιδεολογίας.

Γι' αυτό λέμε ότι ο "Κωδικός της Γνώσης" στην οθονική (: "screen-y") εποχή μας είναι το "Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ". Ή "κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα". Μπορεί μια στις δέκα να πέσεις έξω, αν για λόγους Αισθητικής απορρίψεις κάποιον. Εννιά στις δέκα, ΟΜΩΣ, θα είσαι σωστός. NO TIME TO WASTE, -μάγκες και κούκλες! Η σκέψη τρέχει "με χίλια" (έτη φωτός ανά δευτερόλεπτο, -και βάλε!).

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλες και φίλοι καλησπέρα.
Ίσως φταίει η διατύπωση, ίσως η προσωπική φόρτιση.
Σε κάθε περίπτωση, αισθάνθηκα άσχημα και έπρεπε να το πω.
Δεν θα μιλήσω για ήθος και έθος, αλλά για συνεχή και αδιαπραγμάτευτη προσπάθεια, απέναντι στον όποιο "κακό" εαυτό που κουβαλάω στην καθημερινότητά μου, να μη μεταφέρεται εδώ.

Σε κάποιο σχόλιό μου παλαιότερα σε άλλον τόπο, είχα πει ότι προτιμάω αντί να τρέχω σε ψυχολόγο για να μου λύσει τα όποια συμπλέγματα κουβαλάω, να εκτίθεμαι στο διαδίκτυο.

Σίγουρα, δεν υπάρχει κάτι "τραγικό" σε αυτό που έγραψα.
Και σίγουρα δεν εννοώ, ότι επλήγη η εν γένει αξιοπιστία μου,
Αλλά η πληγή, έστω και εάν είναι απλό γρατζούνισμα, θέλει την σωστή ίαση.
Πρώτα όμως από εμένα τον ίδιο.
Το ότι ακολούθησε μία υπέροχη φροντίδα, από όλες/ους εσάς, με κάνει να αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να πληγώνομαι συχνότερα (αστειεύομαι βέβαια).

Εάν λοξοδρομήσω,ξέρω ότι θα με ειδοποιήσετε.
Το να με ειδοποιεί ο εαυτός μου όμως, είναι και αυτό καλό.

Σας είμαι ευγνώμων και σας φιλώ γλυκά.

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Όποιος φίλε μου , κάνει την αυτοκριτική του(ακόμη και για ασήμαντα,για 'εμάς'πολλές φορές σημαντικά)εξαγνίζει την ψυχή του !
Καλό βράδυ σε Σένα - στους Άλλους Φίλους και στα Λιοντάρια τους παλιόφιλους !

Unknown είπε...

Φίλε μου «ο νοών νοείτω» με συγκίνησες με τον ανυπόκριτο απολογητικό σου αυθορμητισμό.
Σε τιμά και σε ανεβάζει στην εκτίμηση μου, ετούτη εδώ η αισθαντική σου η γραφή.
Όσα σου έγραψαν οι e-φίλοι μας πριν από μένα, ισχύουν τα ίδια και για μένα.
Εγώ το ένα μόνο ετούτο εδώ έχω να προσθέτω:
Τον άνθρωπο τον καλό, με το καθαρό χρυσάφι το παρομοιάζεις.
Το ατόφιο το χρυσάφι και στη λάσπη, τη καρβουνόσκονη, τις στάχτες και τα βαλτόνερα να το ρίξεις, δεν χάνει ποτέ ούτε σε λάμψη ούτε σε αξία.
Είναι «πλούτος» μεγάλος και πολύς, η ακεραιότητα, το ήθος, η ευαισθησία, η ανθρωπιά και η αισθητική καλλιέργεια του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς ενός ανθρώπου.
Είναι παντοτινές και ακατάπτωτες αξίες.

EL.ZIN είπε...

Καλημέρα στους e- φιλτάτους!
Καλημέρα Αετέ Σκόρπιες σκέψεις…παλιόφιλε αγαπητέ!

Να μα δίνεις την ευκαιρία, αγαπητό νοητικό αστέρι,
να σου δείχνουμε την αγάπη μας, την εκτίμηση μας και την φροντίδα μας… συχνά!


Σε κάποιο σχόλιό μου παλαιότερα σε άλλον τόπο, είχα πει ότι προτιμάω αντί να τρέχω σε ψυχολόγο για να μου λύσει τα όποια συμπλέγματα κουβαλάω, να εκτίθεμαι στο διαδίκτυο.

Δεν μπορεί η φιλία, η επικοινωνία, ο διάλογος μεταξύ ίσων, να αντικατασταθεί με την πολυθρόνα… ενός ψυχαναλητή,
και πολύ φοριέται …το σχήμα …προωθούμενο μαζικά!

Εμείς οι Έλληνες, σαν μεσογειακός λαός,
έχουμε διαχρονικές αξίες και άποψη για το θέμα αυτό.

Μποτίλια στο πέλαγος είπε...

Υπάρχουν δυο πραγματικότητες. Αυτή που είναι και αυτή που πρέπει να είναι. Ο φρόνιμος και χρήσιμος ρεαλισμός επιδέχεται μόνον τα όρια της συνείδησης.