Πόλεμος μεταξύ ΜΜΕ και της αλήθειας


Αρχικά ήταν η σειρά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κατηγορώντας τη Ρωσία για την αποστολή επιθετικών ελικοπτέρων στη Συρία. Με την πάροδο του χρόνου άλλα, συναφή, γεγονότα έχουν αναφερθεί από τις σελίδες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών σταθμών σε όλο τον κόσμο. Αλλά σε ποιο βαθμό τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν συγκεκριμένα στοιχεία και βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος;

Η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε πρόσφατα τη Ρωσία ότι στέλνει πολεμικά ελικόπτερα στη Συρία. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, θα χρησιμοποιηθούν από τα επίσημα στρατεύματα εναντίον του πληθυσμού. Παρά το γεγονός ότι η Χίλαρι δεν επικαλέστηκε καμία συγκεκριμένη πραγματικότητα, η είδηση ​​διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και έχει σε μεγάλο βαθμό σχολιασθεί από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι η Ρωσία δεν είχε προβεί σε τέτοια αποστολή όπλων στη Συρία. Ακόμη και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η είδηση που ​​κυκλοφόρησε από την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ακόμα κι έτσι, η υπουργός δεν θεώρησε απαραίτητο να προβεί σε δημόσια απολογία. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της, η Χίλαρι Κλίντον δεν είπε νέα αεροσκάφη, αλλά εκείνα που έχουν σταλεί πίσω στη Συρία, αφού είχαν πάει για επισκευή.

Τελική έκδοση

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση έχει ως εξής: Η Συρία έχει περίπου εκατό ελικόπτερα, Mi-8 και το Mi-17 (ενημερωμένη έκδοση της προηγούμενης).

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι τα ελικόπτερα Mi-8/17 είναι μεταφοράς φορτίου. Αν και μπορεί να μετατραπεί σε ένα ελικόπτερο μάχης που θα είναι εξοπλισμένο με αυτόματα όπλα και πυραύλους χωρίς καθοδήγηση, αυτό είναι ευθύνη του αγοραστή.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση της Μόσχας ότι συμβάλει στην "θανάτωση των συριακών πολιτών" είναι σαν να τους κατηγορεί για κάτι που είναι πέρα ​​από τον έλεγχό τους.

Αξίζει να θυμηθούμε, για παράδειγμα, ότι οι ΗΠΑ παρέχει όπλα (αξίας $ ΗΠΑ 5-7 δισ. ευρώ ετησίως) στους άραβες συμμάχους της, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα όπλα αυτά πέφτουν κατ 'ευθείαν στα χέρια της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Μέσα Σύγκρουσης

Τα όπλα των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται, με αυξανόμενη συχνότητα, στις σφαγές που διαπράχθηκαν όχι μόνο εναντίον των οπαδών του Προέδρου Άσαντ, αλλά επίσης κατά των Χριστιανών, όπως και στην Χομς.

Παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει μιλήσει δημοσίως για το θέμα αυτό, η δήλωση πέρασε απαρατήρητη από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία κατευθύνθηκαν, για να παρουσιάσουν τα «επιθετικά σχέδια των Ρώσων."

«Η Υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ πιστεύει ότι η Ρωσία έχει στείλει ένα πλοίο για να υπερασπιστεί την ναυτική βάση στον τομέα εφοδιασμού στο Συριακό λιμάνι του Ταρτούς," είπε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Σύμφωνα με εικόνες που έχουν ληφθεί από δορυφόρους αναγνώρισης, το πλοίο "Νικολάι Fílchenkov" πρέπει είχε φορτωθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης στις 7 Ιουνίου και θα κατευθυνόταν προς την Ταρτούς. Η λεπτομέρεια που λείπει είναι ότι ενώ αυτή η «είδηση» κυκλοφόρησε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, το "Fílchenkov" ήταν η ακόμα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Παρόλα αυτά, η εκστρατεία παραπληροφόρησης συνεχίζεται. Οι τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από αναφορές ότι ρωσικά πλοία με ελικόπτερα κατασχέθηκαν στις ακτές της Σκωτίας και Ρωσικά πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας  πρόκειται να εκτελέσουν ειδικές αποστολές στο συριακό λιμάνι Ταρτούς, μεταξύ πολλών άλλων.

Η μόνη αλήθεια, όμως, είναι ότι μια χώρα που σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, στρατιωτικές ασκήσεις είναι αδιανόητες. Το Υπουργείο Άμυνας, μετά από μια μακρά σιωπή, είπε ότι αυτό ήταν ήδη σαφές: και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να αναμιχθεί στη σύγκρουση.

Lisa Karpova
Pravda.Ru

Πηγή: pravda.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια: