Ένας υπέροχος Πρόεδρος και ένας...Πρωθυπουργός

Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, που διεκδικούσε πέμπτη θητεία, εξελέγη χθες Σάββατο ξανά πρόεδρος της Ισλανδίας. Στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες, όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% που κέρδισε η αντίπαλός του Θόρα Αρνορσντότιρ, μια 37χρονη δημοσιογράφος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Γκρίμσον ήταν ο Πρόεδρος εκείνος με «Π» κεφαλαίο, ο οποίος δεν δέχτηκε την εισήγηση του πρωθυπουργού Χάαρντε να μπει η Ισλανδία στο ΔΝΤ προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και προσέφυγε στον…. Ισλανδικό λαό με δημοψήφισμα. Ο λαός συντριπτικά στήριξε την άποψη του Προέδρου. Ο Ισλανδικός λαός σώθηκε και ο πρωθυπουργός καταδικάστηκε.
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος ζήτησε από το λαό να συγκληθεί Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, προκειμένου ο ίδιος ο λαός να συντάξει νέο Σύνταγμα
Αν και ο Γκρίμσον είχε δηλώσει από τον Ιανουάριο ότι δεν επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, εντούτοις 30.000 πολίτες επί συνόλου 230.000 περίπου συγκέντρωσαν υπογραφές και ζήτησαν να είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αν και γνώριζε το πρόβλημα υγείας του, προτίμησε να αναβάλλει την επέμβαση προεκλογικά, εις βάρος της καθυστέρησης ανάληψης καθηκόντων και συγκρότησης ολοκλήρου κυβέρνησης και ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν μας περισσεύει ούτε λεπτό.
Επιπλέον, όχι μόνον δεν διασφάλισε την αρτιμέλεια της κυβέρνησης με τον ορισμό Αντιπροέδρου, όπως κάθε σοβαρό κράτος έχει, για τις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα του ο Πρωθυπουργός, αλλά έδωσε αφορμή να υστερήσουμε στην εκπροσώπηση σε ένα από τα πιο σημαντικά συμβούλια της Ε.Ε., φοβούμενος, ίσως, την προβολή του όποιου Αντιπροέδρου θα τον αντικαθιστούσε αν και δεν ετίθετο τέτοιο θέμα.
Τέλος, απεδείχθη, ότι οι μικροκομματικές αντιθέσεις της γηγενούς τρόϊκας που ηγείται αλλά και της διαχρονικής διαπλοκής που εν τέλει κυβερνά, είχαν ως αποτέλεσμα την μη ορκωμοσία Υπουργού οικονομικών, ακόμη, αν και είναι το υπουργείο που "θεωρείται" το πιο κρίσιμο.
Ο λόγος αυτής της "τακτικής", από το μεν επιτελείο του θα ερμηνευθεί ως "αυτοθυσία" του, εμπρός στο καλό της Πατρίδας, έστω και εις βάρος της υγείας του, αν και δεν τεκμηριώνεται σύμφωνα με τις εξελίξεις.
Ο λόγος όμως που θα ίπταται επάνω από το, διαχρονικά,  ιδιοτελές πολιτικό σκηνικό, είναι ότι εμπρός στην απέλπιδα προσπάθειά του να αναρριχηθεί στον Πρωθυπουργικό θώκο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και τις επιταγές των εντολέων κινδυνολογώντας ασυστόλως, έθεσε σε δεύτερη μοίρα την πολιτική αξιοπρέπεια και την αγωνία εκατομμυρίων πολιτών.
Ο χρόνος και οι πράξεις του, όταν επιτέλους αναλάβει να κυβερνήσει, θα αποδείξει τις πραγματικές προθέσεις του.
Σε κάθε περίπτωση όμως, θα κριθεί για άλλη μία φορά η ρηχή πολιτική σκέψη του εκλογικού σώματος, μαζί με την ανεπάρκεια κρίσης που έχει, δίνοντας το δικαίωμα σε αυτόκλητους σωτήρες, να αποσπούν την προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και, την εύρεση λύσεων που θα ξεκινούν από αυτούς και όχι από ανόητες εξουσιοδοτήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: