Η...τυφλή Δικαιοσύνη και ο...ξεχασιάρης...


Επτά εκ οκτώ μελών της Χρυσής Αυγής απηλλάγησαν των κατηγοριών για το πρόσφατο επεισόδιο σε καφενείο της Βέροιας. 
Μετά από μαραθώνια διαδικασία που διήρκεσε 13 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας κήρυξε, για τυπικούς λόγους, άκυρη την ποινική διαδικασία για τους επτά κατηγορούμενους, διότι έλειπε από τη δικογραφία ένα παράβολο, το οποίο όφειλε να είχε καταθέσει η πολιτική αγωγή. Αντίθετα το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ιδιοκτήτη του καφενείου μετά από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του από τους κατηγορούμενους.  
Η έλλειψη του συγκεκριμένου παράβολου (καταθέσεως εγκλήσεως) διαπιστώθηκε μετά το πέρας της εξέτασης των μαρτύρων, αλλά και των απολογιών, κατά τη στιγμή της εισαγγελικής πρότασης, γεγονός που οδήγησε το δικαστήριο στην απόφαση να κηρύξει άκυρη τη  διαδικασία, κατ' εφαρμογήν ειδικής διάταξης που προβλέπεται σ' αυτές τις περιπτώσεις.
Συγκεκριμένα το τριμελές πλημμελειοδικείο Βέροιας αθώωσε τους 7 από τους 8 δράστες καθώς έκρινε «απαράδεκτη» τη δίωξη τους γιατί δεν είχε πληρωθεί το παράβολο των 100 ευρώ από τον μηνυτή.
Οι επτά κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση τις πράξεις της απειλής και της εξύβρισης, που δεν διώκονται αυτεπάγγελτα αλλά κατ' έγκληση. Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με τριετή αναστολή, για το αδίκημα της πρόκλησης σωματικής βλάβης, καταδικάστηκε ένα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής που ενεπλάκη στο επεισόδιο και κατηγορήθηκε για τον σοβαρό τραυματισμό ενός θαμώνα του καφενείου. 
Ένοχος με μεγαλύτερη ποινή από αυτή των δραστών, και συγκεκριμένα με φυλάκιση τεσσάρων μηνών και είκοσι ημερών, κρίθηκε το θύμα της επίθεσης και ιδιοκτήτης του καφενείου. 
Σημειώνεται πως ο ιδιοκτήτης του καφενείου που δέχτηκε την επίθεση δικαζόταν μετά από μήνυση για εξύβριση που κατέθεσαν εναντίον του οι δράστες και μετά την απόφαση της εισαγγελέως να δικαστούν μαζί θύτες και θύμα. 
Και στις δύο περιπτώσεις το δικαστήριο αποφάσισε να μη δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.
Κατά τη διαδικασία των απολογιών, οι οκτώ κατηγορούμενοι - μέλη της Χρυσής Αυγής υποστήριξαν ότι αντέδρασαν αμυνόμενοι. Για «στημένη ιστορία» και «παραμύθια» έκανε λόγο στην απολογία του ο ιδιοκτήτης του καφενείου.
Πηγή: tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: