Τροπολογία - σκάνδαλο από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για φωτοβολταΐκό πάρκο στην καμένη Πεντέλη


Σε ρόλο πλασιέ των άνομων συμφερόντων της Εκκλησίας τροπολογία του δικομματισμού επιχειρεί σε δασική και αναδασωτέα δημόσια έκταση του Πεντελικού βουνού τη χωροθέτηση γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου 300 MW, χρήση που απαγορεύεται από το Σύνταγμα και τη δασική νομοθεσία. 

 Δύο βουλευτές, εισηγητές στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την εκποίηση και μετατροπή του Ελληνικού σε πόλη - τέρας και του προγράμματος Ήλιος του ΥΠΕΚΑ, ο Γ. Χαραλαμπόπουλος του ΠΑΣΟΚ και ο Μ. Βαρβιτσιώτης της Ν.Δ., σε αγαστή συνεργασία, προτείνουν να χωροθετηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση 3.500 στρεμμάτων μέσω προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και του Ελληνικού Δημοσίου διά του υπουργού ΠΕΚΑ. 

 Η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας είναι προκλητική, καθώς αναφέρει ότι η εκμετάλλευση του πολλαπλώς κακοποιημένου Πεντελικού προϋποθέτει "την τεχνητή αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων και τη συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες", ενώ τα έσοδα από την καταστροφή του βουνού μέσω της ανάπτυξης βιομηχανικής δραστηριότητας θα διατίθενται "για την οικονομική ενίσχυση του προνοιακού έργου” της Εκκλησίας. 

 Η έκταση των συνολικά 23.500 στρεμμάτων, η οποία ανήκει στο Δημόσιο και νέμεται η Εκκλησία, σύμφωνα με την τροπολογία βρίσκεται στην περιοχή "Γεροτσακούλι", στην πίσω πλευρά της Πεντέλης (η ευρύτερη περιοχή εκτείνεται από το Κεφαλάρι έως τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη). 

Με περισσό θράσος μιλούν για "περιβαλλοντική αναβάθμιση" του βουνού και, αν είναι δυνατόν, για "αειφόρο αξιοποίηση" των 23.500 στρεμμάτων. Όσο για το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό υποστηρίζουν ότι θα χωροθετηθεί σε "ασκεπείς εκτάσεις". Προβλέπεται μάλιστα η κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων αδειοδότησης και η κατά προτεραιότητα έκδοση των οικοδομικών και άλλων αδειών σε καμένη δασική έκταση με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και των τυχόν συναρμοδίων υπουργών. 

 Επιχειρείται παράλληλα να δοθεί ένα ακόμη δώρο στην Εκκλησία, αφού με την ίδια απόφαση οι άγιες επενδύσεις εξαιρούνται από τις διατάξεις του νόμου των γρήγορων επενδύσεων που απαιτούν την κατάθεση πλήρους και αναλυτικού φακέλου της επένδυσης, έγκριση από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή και κατάθεση εγγυητικής επιστολής η οποία ορίζεται στο 0,5% του συνολικού κόστους της επένδυσης!

3 σχόλια:

nikos είπε...

του αγαπητού μας archaeopteryx του έβγαλαν την ψυχή και από ότι βλέπεις δεν ιδρώνει κανενός ο κώλος

nikos είπε...

επίσημη θέση του ΤΕΕ Σύμβουλος του Κράτους έμεινε στα αζήτητα και σήμερα η αληταρία Νομιμοποιη περνα... την χαρχαλα της 5 Μονάδας Αίσχος http://library.tee.gr/digital/m2483/m2483_kakalis.pdf

nikos είπε...

και πως διαφημίζουν της μαλακιες τους στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/03/2012_434090
χιχχι