«Ως φυσικός, νιώθω ότι προσβάλλεται η εκπαίδευση, η εμπειρία και η νοημοσύνη μου από την απόπειρα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.»
―Dr Phillip Bratby προς τη Βρετανική Βουλή
―Dr Phillip Bratby προς τη Βρετανική Βουλή
Η ιδέα ότι υπάρχουν "δεξιοί" και "αριστεροί" στο θέμα των αιολικών είναι επιεικώς ανόητη - βλακώδης θα έλεγα….Ο ακτιβισμός έχει πολιτικάντικες χροιές, αλλά η αριθμητική και η στοιχειώδης επιστήμη δεν έχουν. Η άποψη ότι το κλίμα αλλάζει από ανθρωπογενείς λόγους, είναι άποψη. Αλλά το ότι με αιολικά θα διορθώσουμε το κλίμα ή την Πτολεμαΐδα, είναι πίστη και παραλογισμός. Ή επιστήμη μαϊμού και σχήμα οξύμωρον.
Το 1+1=2 δεν έχει "πολιτική" και σε αντίθεση με διλήμματα χωροθέτησης λιγνιτικών ή, ...θου Κύριε, πυρηνικών μονάδων, δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα περί χωροθέτησης βιομηχανικών ΑΠΕ, όπου η απάντηση είναι: ΠΟΥΘΕΝΑ! Ή, εάν "πρέπει" να βάλεις κάπου βιομηχανικά αιολικά, μπορεί μόνο κοντά σε Υδροηλεκτρικές μονάδες και κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, ώστε να είσαι κοντά σε δυνητική αντλησιοταμίευση.
Για το τελευταίο, την αντλησιοταμίευση, υποτίθεται ότι με όχι αμελητέο κόστος, ξεπερνάει την εγγενή αδυναμία της χαμηλής διαθεσιμότητας των αιολικών. Αλλά είναι η Ευρυτανία για πέταμα;;; Να ρωτήσουμε τους Ευρυτάνες. Η ιδέα να κατασκευάζουμε τεχνητές λίμνες σε νησιά ή στην Κρήτη για αντλησιοταμίευση είναι μόνο ψυχανώμαλη, και αντιοικονομική, αλλά οι Μουράτογλου ή οι Μυτιληναίοι του κόσμου δεν νοιάζονται, όσο οι επιδοτήσεις τρέχουν πλουσιοπάροχα.
ΟΛΑ τα αιολικά, σε όλο τον κόσμο, στην Δανία και στην Γερμανία είναι μία «απάτη» από οικονομικής και ενεργειακής άποψης. Σίγουρα ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν υποκαθιστούν μονάδες βάσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εάν έχεις αέριο, μειώνουν ίσως την κατανάλωση αερίου - αν και αυτό αποδείχθηκε μάλλον μαϊμού και στην Ισπανία. Η ιδέα ότι θα καις αέριο για ισχύ βάσης είναι μόνο για το Κατάρ.
Η ιδέα περί αυτονομίας και κάλυψης τοπικών αναγκών είναι επίσης ουτοπική ή ρομαντική. Οι e-φίλοι μου στην Ικαρία θα είναι πιο ευτυχείς χωρίς ρεύμα, παρά με αιολικό ρεύμα, που θα είναι άχρηστο εάν δεν έχουν ΚΑΙ γεννήτρια. Που στην πράξη, αυτή θα τους τροφοδοτεί, αλλά με διπλασιασμένο κόστος λόγω αιολικού. Όποιος από εμάς έχει αυθαίρετο εκτός δικτύου (εγώ έχω !) το ξέρει αυτό. Μπορείς να ζήσεις, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας…..
Άρα , παρακαλώ όλους τους οικολόγους και τους οικολογίζοντες, να βοηθήσουν ώστε οι χωροθετήσεις να μην είναι απόλυτα καταστροφικές, αλλά να σημειώσουν ότι ΔΕΝ υπάρχει σωστή χωροθέτηση βιομηχανικού αιολικού πάρκου, απλά γιατί κανένα αιολικό πάρκο ΔΕΝ θα υπήρχε εάν δεν επιδοτείτο. Γιατί επιδοτούνται από το υστέρημα ανθρώπων , με την εντελώς οξύμωρη δικαιολογία ότι σώζουν από καρκίνους ή ότι υποκαθιστούν συμβατικά καύσιμα! Να το βροντοφωνάξετε: 10.000 αιολικά δεν προλαμβάνουν ούτε έναν καρκίνο. 100.000 αιολικά δεν υποκαθιστούν ούτε μία ανθρακική μονάδα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζω χωρίς ρεύμα στο χωριό μου αλλά η ιδέα ότι η πόλη ή ότι το εργοστάσιο κάπως χρησιμοποιούν αιολικό ρεύμα είναι ΜΟΝΟ στα παραμύθια και ΜΟΝΟ για εξαγωγείς αιολικών.
Αυτή η άποψη μπορεί να σας ακούγεται ακροδεξιά, την συμμερίζεται ο ...Πούτιν και ο Πρίγκηπας Φίλιππος της Αγγλίας (αλλά όχι ο Κάρολος) και αρκετοί ακροδεξιοί, και αρκετοί αριστεροί, και, προσωπικά, δηλώνω αναρχοαυτόνομος. ΔΕΝ υπάρχει αειφορία. Είναι φτιαχτός όρος. Υπάρχει φτώχεια, υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ζωής, ιατρική με βότανα κλπ, αλλά αειφόρο νοσοκομείο, ή αειφόρο Πονστάν, ή αειφόρο χυτήριο, δεν υπάρχει. Και φυσικά υπάρχει στοχευμένη και πληρωμένη προπαγάνδα. Τα ανά τον κόσμο Πράσινα κόμματα δεν είναι τυχαία. Είναι επιδοτούμενα ώστε να επηρεάζουν κοινοβουλευτικές ισορροπίες προς όφελος της Γερμανικής εξαγωγικής πολιτικής. Η σωτηρία του Πλανήτη είναι σαν την προ πολλών αιώνων σωτηρία της ψυχής. Όσο σωζόταν η ψυχή από την αμαρτία με συγχωροχάρτια το 1011 μΧ, άλλο τόσο σώζεται ο Πλανήτης με δικαιώματα άνθρακα και με αιολικά το 2011.
Κουράγιο στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία που μοιάζει να είναι η μόνη καθαρή από τις επώνυμες...
6 σχόλια:
http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/b023d8e2-4e9e-482e-bbab-89030f005bae..xixxi
Και μετά από τόσα πειράματα, χρήματα πεταμένα σε επιδοτήσεις, σε άστοχα έργα που προϋποθέτουν και αλλαγές λάστιχο στους νόμους κάθε χώρας, μετά τις τόσες προσπάθειες των επενδυτών να «εισχωρήσουν στα γρανάζια της κάθε εγχώριας γραφειοκρατίας» μετά τις τρύπες και μπαζώματα της ευρωπαϊκής γης ή την τοποθέτηση τεράστιων οδοντογλυφίδων στις θάλασσες (ανακατανέμοντας τα συμφέροντα στα διάφορα θαλάσσια οικόπεδα) ξαφνικά μαθαίνουμε ότι οι ομάδες συμφερόντων άρχισαν να γκρινιάζουν… επειδή τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τους τα είπαν οι εμπνευστές των προγραμμάτων σωτηρίας του κλίματος, WWF, Greenpeace κ.ά.
Η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έχει ήδη συμπαρασύρει και τις κατευθύνσεις άσκησης πολιτικής σε κάθε χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης. Και, μοιραία έχει ήδη θέσει σε τροχιά ανάπτυξης διακρατικές συμφωνίες για εγκατάσταση ΑΠΕ και την εξωτερική πολιτική τους. Και σε οργανισμούς όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται τώρα η κ.Μπιρμπίλη.
Ένα παράδειγμα προώθησης εξωτερικής πολιτικής με βλέμμα καρφωμένο στην προώθηση των ΑΠΕ στις γείτονες χώρες:
Απόσπασμα από ομιλία του ΥΦΥΠΕΞ κ.Σ.Κουβέλη σε ημερίδα με τίτλο «Πράσινη Ενέργεια -Επιχειρηματικότητα και Εξωστρέφεια» (14.04.10)
“….Στο σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προωθείται η συνεργασία με τα νέα μέλη της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, με αμοιβαίο όφελος σε τομείς όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στον αμέσως επόμενο κύκλο, το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις χώρες με ευρωπαϊκή προοπτική, όπως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με το όραμα του “2014” και η Τουρκία. Οι χώρες αυτές προσπαθούν να προσαρμοστούν στο Κοινοτικό Κεκτημένο στα περιβαλλοντικά θέματα και στην προσπάθεια τους αυτή προκύπτουν και άλλες μορφές συνεργασίας.
Η οικολογία, το περιβάλλον και η πράσινη ανάπτυξη θα καθορίζουν τις διεθνείς σχέσεις στην τρίτη χιλιετία. Η χώρα μας μπορεί και πρέπει να τοποθετηθεί στο διεθνή χάρτη σαν μια χώρα με οράματα, με αξιώσεις και με αποφασιστικότητα στην νέα οικονομική και αναπτυξιακή επανάσταση η οποία συντελείται μέσα από την χάραξη και την άσκηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής.
Οι χώρες που διαθέτουν ή αποκτούν υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και παραγωγή των προϊόντων και υπηρεσιών που είναι αναγκαία για να υποστηρίξουν την πράσινη ενεργειακή τεχνολογία, και συναφώς την πράσινη επιχειρηματικότητα, θα έχουν σοβαρό πλεονέκτημα στο διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό στα επόμενα χρόνια. ….
http://www2.mfa.gr/www.mfa.gr/Articles/el-GR/140410_PR_1405.htm
Σχετικά με τον ήχο, είχα δει παλιά ένα βίντεο. Είναι ένα από αυτά που βρίσκονται δεξιά στη σελίδα. Απολαύστε το:
http://www.aioliko.com/index.php/2009-12-20-21-27-01.html
23/11/2011
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
ΘΕΜΑ: Απόθεση των τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων
Τόνοι τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων παράγονται σε ετήσια βάση στη χώρα. Τα απόβλητα αυτά προέρχονται κυρίως από βιομηχανίες, αλλά και από τεχνολογικά και επιστημονικά ιδρύματα. Επίσης, από ιατρικά μηχανήματα ακτινοβολίας που λειτουργούν σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και άλλα.
Η υγειονομική διαχείριση των αποβλήτων αυτών, αποτελεί ζήτημα μέγιστης σημασίας και μάλιστα σε διεθνή κλίμακα. Στη χώρα μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού είχε προβλεφθεί η κατασκευή αποθήκης τοξικών αποβλήτων στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου, συγχρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά και εθνικά κεφάλαια. Ωστόσο, λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης, η εν λόγω αποθήκη αν και κατασκευάστηκε μάλλον δεν λειτούργησε ποτέ.
Με βάση τα παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εφαρμόζονται στη χώρα μας όσα προβλέπονται από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία για την διαχείριση των πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων; Υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης;
2. Είναι όντως γεγονός ότι ενώ έχει κατασκευαστεί αποθήκη τοξικών αποβλήτων στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, αυτή δεν έχει λειτουργήσει ποτέ;
3. Προβλέπεται η κατασκευή και λειτουργία ειδικών αποθηκών εναπόθεσης τέτοιων τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων και αν ναι σε ποιες γεωγραφικές θέσεις ανά την επικράτεια;
4. Ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των αποθηκών αυτών; Θα είναι κρατικός ή θα συμμετέχουν και ιδιώτες και με ποιο τρόπο και σε τι ποσοστό;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Α΄ Πειραιά και Νησιών
Ηρώ Διώτη
Λάρισας
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_19/11/2011_463348
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χρέος
Tου Δημητρη Μπριασουλη*
Αν και η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει επισιτιστική αυτάρκεια, να παράγει φτηνά ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και να κάνει εξαγωγές, το 2009 πλήρωσε 6,5 δισ. ευρώ για εισαγωγή αγροτικών προϊόντων. Το 2010 δαπανήθηκαν 6,3 δισ. ευρώ για εισαγωγές τροφίμων. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 δαπανήθηκαν για εισαγωγές πατάτας 59,8 εκατ. ευρώ, οσπρίων 14,0, κοινών λαχανικών 59,65, ενώ το 2010, 11,4 εκατ. ευρώ για κρεμμύδια και σκόρδα.
Tο 1990 το έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου ήταν 446.660 ευρώ, το 2002 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2006 έφτασε τα 2,1 δισ. ευρώ. H αξία των εισαγωγών το 1990 ήταν 1,6 εκατ. ευρώ, το 2002, 4,7 δισ. ευρώ και το 2006, 5,9 δισ. ευρώ. Η μεγάλη πληγή σ' αυτό το έλλειμμα είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Το 2010, η αξία των εισαγωγών για κρέατα και παρασκευάσματα κρέατος (99% από Ε.Ε.) έφτασε το 1,085 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ήταν μόλις 56,7 εκατ. ευρώ...
Παρά τη διαπίστωση του προβλήματος και τις κυβερνητικές εξαγγελίες, επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά αντικαθιστούν καλλιέργειες, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την καταστροφή των λιγοστών παραγωγικών πόρων της χώρας, της γεωργικής γης και του αγροτικού και φυσικού τοπίου, αλλά κυρίως του ήθους των ήδη εκμαυλισμένων από τις στρεβλές επιδοτήσεις αγροτών.
Η Ελλάδα πρέπει φυσικά να επιτύχει συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της ισοζύγιο. Πώς όμως; Καταστρέφοντας τη γεωργική γη και διατηρώντας τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα; Και γεωργική γη δεν είναι μόνο η γη υψηλής παραγωγικότητας. Είναι και η παραγωγή αρωματικών φυτών σε «υποβαθμισμένα» εδάφη και η μεταποίησή τους σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Είναι επίσης η ορθολογική αξιοποίηση των βοσκοτόπων που μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι εισαγωγές κτηνοτροφικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι εξαγωγές υψηλής ποιότητας πιστοποιημένων κτηνοτροφικών προϊόντων ΠΟΠ.
Οι υπολογισμοί των εσόδων από τις ΑΠΕ φαίνονται εντελώς αποσπασματικοί και προβληματικοί. Γιατί φωτοβολταϊκά σε γεωργικές εκτάσεις (ανεξαρτήτως παραγωγικότητας); Η απώλεια της δυνητικής γεωργικής παραγωγής έχει υπολογιστεί; Το κόστος των επιπλέον δικτύων για τα ήδη υψηλού κόστους παραγωγής ενέργειας φωτοβολταϊκά ποιος το πληρώνει; Η απάντηση είναι πρόσφατη: «αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προετοιμάζει το ΥΠΕΚΑ».
Ολα αυτά δείχνουν τη στρεβλή αντιμετώπιση του θέματος των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα. Μια τεράστια έκταση πανάσχημων ταρατσών των ελληνικών πόλεων, με το δίκτυο της ΔΕΗ έτοιμο χωρίς πρόσθετο κόστος, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως μη παραγωγική επιφάνεια διαθέσιμη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Οσο για το σχέδιο «Ηλιος», παραγωγής «φτηνής» ηλιακής ενέργειας από φωτοβολταϊκά για εξαγωγή στη Γερμανία, είναι προφανές ότι ούτε γη διαθέτουμε για να την υποβαθμίσουμε σε νεκρό τοπίο φωτοβολταϊκών, ούτε επάρκεια γεωργικής παραγωγής έχουμε, ούτε φτηνή ούτε επαρκής είναι η παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ώστε να διαθέσουμε την πλεονάζουσα στη Γερμανία. Αντιθέτως, μέχρι κρεμμύδια και σκόρδα εισάγουμε από τη Γερμανία.
Οπως και με τα φωτοβολταϊκά, η μαζική εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών και ιδιαίτερα απαιτητικών υποδομών (δρόμων, σταθμών) έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Το τοπίο, το σημαντικότερο φυσικό πλεονέκτημα αυτών των περιοχών όσον αφορά στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας ήπιων μορφών τουρισμού και αγροτουρισμού, αλλοιώνεται ανεπιστρεπτί. Πολίτες και τοπικές αρχές αναζητούν αναπτυξιακή «λύση» στην ήσσονα προσπάθεια της «παραχώρησης» γης, έναντι «μισθώματος», σε επιδοτούμενο (και από τους ίδιους!) «επενδυτή».
Οι συνέπειες της πολιτικής των τελευταίων χρόνων είναι οδυνηρές. Ο Ελληνας έχει γίνει μεταπράτης της γης, του φυσικού τοπίου και των φυσικών πόρων, του ήθους, της ιστορίας του…
* Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
χθες ήμασταν προσκαλεσμένη στο Κιλκίς http://antigoldgreece.wordpress.com/2011/11/25/metopo-kilkis/ οπού στην αίθουσα είχαν προσέλθει και παρακολούθησαν ενεργά περίπου 250 άτομα .. πολύ ωραία εκδήλωση
Δημοσίευση σχολίου