Τι συμβαίνει με την Ελλάδα; Μια αντικειμενική αναζήτηση της ρίζας του προβλήματος.


Πρόσκληση για μια κοινή έρευνα, που θα μπορέσει ίσως να φέρει στην επιφάνεια την αλήθεια!

Πολλοί από εμάς που καταγράφουμε τις σκέψεις μας σε κάποιο ιστολόγιο και που έχουμε πάρει στο μεταξύ και τον χαρακτηρισμό blogger -έναν χαρακτηρισμό που θεωρείται «βρισιά» στον κύκλο των παραδοσιακών ΜΜΕ- έχουμε φανερώσει την ευαισθησία μας για τις παραδοσιακές αξίες, και την ανησυχία μας γι’ αυτόν τον τόπο. Έχουμε αποδείξει, πως αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι κάποιο είδος καταξίωσης ή ότι επιτελούμε διατεταγμένη υπηρεσία εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων, αλλά ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία αξιολόγησης της κατάστασης και αναζήτησης της αλήθειας. Και με τον όρο «αλήθεια» εννοούμε ΑΛΗΘΕΙΑ και όχι αληθοφάνεια. Όχι δηλαδή αυτό που ίσως θα μας άρεσε να είναι η αλήθεια, αλλά την πραγματικότητα. Έστω κι αν αυτό καταρρίψει βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις και πεποιθήσεις.
Ένα ομολογουμένως δύσκολο, ίσως ακόμη και επικίνδυνο εγχείρημα, διότι μας φέρνει αυτόματα αντιμέτωπους με κατώτερα ένστικτα, όπως ο φανατικός εθνικισμός, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός και όλα γενικά τα «ισμός».
Αυτή η δράση, για να παραμείνει ειλικρινής, δεν είναι δυνατόν να επιδιώκει οπωσδήποτε την κοινή αποδοχή, την ευρύτερη αναγνώριση. Είναι αντίθετα καταδικασμένη, τις περισσότερες φορές, στην απομόνωση και ίσως ακόμη και στην περιθωριοποίηση. Έτσι συνέβαινε πάντα με την αλήθεια. Είναι εξάλλου γνωστή η λαϊκή ρήση, που λέει, πως «η αλήθεια είναι πικρή».  
Όταν κάποιος είναι εξαρτημένος από την αποδοχή και την συμπάθεια της ευρύτερης μάζας, τότε θα πρέπει να εφευρίσκει και να διατυπώνει πράγματα που είναι ευχάριστα, που γαργαλούν τα αυτιά, που ικανοποιούν τη ματαιοδοξία. Η εξάρτηση όμως αυτή σε μετατρέπει τελικά σε …αρλεκίνο.
Πολλοί από τον χώρο του μπλόκινγκ έχουν πέσει σ’ αυτήν την παγίδα, αλλά υπάρχουν όμως ακόμη πολλοί, που επιμένουν να λένε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, με όποιο κόστος αυτό συνεπάγεται. Εξάλλου, όταν αγωνίζεται κάποιος να βγει στο φως δεν κοιτάζει πίσω του να δει πόσοι τον ακολουθούν… Το δικό του όφελος βρίσκεται μπροστά και  όσοι τον ακολουθούν, έχουν κι αυτοί το δικό τους προσωπικό όφελος από τη δική του προσπάθεια.
Στο σημείο αυτό έρχομαι να προσκαλέσω τους φίλους μπλόκερ που παρακολουθούν αυτό το site, καθώς και τους αναγνώστες, να συμβάλουν, ώστε να γίνει μια έρευνα σχετικά με το πραγματικό πρόβλημα του τόπου μας. Εγώ δίνω εδώ το στίγμα, διότι έχω σχηματίσει την άποψη πως έχει σχέση με αυτό το ζητούμενο:
.
Η Ελλάδα ως διελκυστίνδα, ανάμεσα στον ωφελιμιστικό ορθολογισμό και την ανθρωπιά.
.
Δίνω και μερικούς υπότιτλους, που μπορεί να λειτουργήσουν ίσως ως μονοπάτια σκέψης:
  • Ποιος υπήρξε διαχρονικά ο συνεκτικός παράγοντας του Ελληνισμού;
  • Τι είναι πατρίδα;
  • Ποιο είναι το στοιχείο που έκανε τους Έλληνες, σε καίριες στιγμές για το Έθνος, ήρωες;
  • Τι είναι αυτό που προκαλεί διαχρονικά τον εθνικό διχασμό;
  • Ποιος είναι ο παράγοντας που δημιουργεί «Εφιάλτες»;
  • Τι έκανε τους Έλληνες να γίνουν από πρωτοπόροι, ουραγοί; Τι φταίει;
  • Υπάρχει διέξοδος;
  • …κλπ, κλπ.
Προτείνω αυτή τη συλλογική έρευνα, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται ποιο αντικειμενικό και να μην αντιπροσωπεύει απλά τις ιδέες κάποιου ατόμου, αλλά να είναι απόσταγμα της σκέψης διαφόρων ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται από τελείως διαφορετικούς χώρους, αλλά που έχουν μόνο έναν κοινό στόχο και αυτός είναι: Η ΑΛΗΘΕΙΑ (όσο είναι δυνατόν βέβαια να μπορέσουμε αυτήν να την εξιχνιάσουμε).
Για συμμετοχή στην έρευνα αυτή, προσκαλώ ιδιαίτερα, τους:
…καθώς και όποιον άλλον φίλο θα ήθελε να συμμετέχει.
Οι απόψεις θα μπορούσαν να σταλούν ως σχόλιο σε αυτήν εδώ την ανάρτηση ή στο email, το οποίο πιστεύω πως είναι σε όλους γνωστό.
Μετά από τη διαδικτυακή συζήτηση που θα μπορούμε να έχουμε, σχετικά με όσα διατυπωθούν, και την αποκρυστάλλωση των ιδεών, το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να περιληφθεί κατόπιν σε ένα άρθρο, το οποίο θα αποσταλεί για δημοσίευση σε όλα τα γνωστά μπλοκς, ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αναγνώστες.
Αυτό θα δώσει πιστεύω την ευκαιρία μιας ωφέλιμης και παραγωγικής ζύμωσης ιδεών, που θα είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε υστεροβουλία, προπαγανδιστικούς στόχους, ή σκοτεινά συμφέροντα, και ίσως λειτουργήσει ως δρόμος, που θα μπορέσει να μας οδηγήσει στο φως!
Εύχομαι να υπάρξει μια ικανοποιητική ανταπόκριση.
***

10 σχόλια:

Μποτίλια στο Πέλαγος είπε...

Παραπέμπω σε σχόλιό μου ευρισκόμενο στην ανάρτηση του Αλκίμου, το οποίον απευθύνεται εξ ίσου και σένα, ταυτοχρόνως με τα συγχαρητήριά μου για την στήριξη της εν λόγω πρωτοβουλίας, κατ' αρχήν μέσω της αναδημοσίευσης.

Pausanias είπε...

Φιλόδοξη προσπάθεια. Θα προσπαθήσω να σου στείλω κάποιο κείμενο με κάποια επιμέρους θέματα.
Σκέψου την πιθανότητα να δημοσιεύονται όλα αυτά σ' έναν "χώρο" για να υπάρχει λογική συνέχεια.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ φίλε Παυσανία καλησπέρα.
Η φιλόδοξη προσπάθεια ανήκει στον Άλκιμο, εγώ απλά αναδημοσίευσα.
Συνεπώς, ότι θέλεις μπορείς να το στείλεις στο μαίηλ του Άλκιμου.
Επειδή όλη η παράθεση των σκέψεων θα γίνεται εκεί, καλό είναι να μπαίνεις και να ενημερώνεσαι από την σελίδα του.
Θα δεις και ένα σχόλιο του Μποτίλια, για την πιθανότητα δημιουργίας ενός chat room.

Θα περιμένω "οπωσδήποτε" την κατάθεση των σκέψεών σου.
Να είσαι γερός.

nikos είπε...

Δεν τους ενδιαφέρουν τα ήθη μας, δεν δίνουν δεκάρα για το μίσος μας. Θέλουν βασικά να μας ξεφτιλίσουν, να δείξουν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα εις βάρος μιας χώρας όπως η δική μας. Οι γραπτές εγγυήσεις που ζητά από τον Αντώνη Σαμαρά ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών για την εκταμίευση της 6ης δόσης, είναι ό,τι πιο ατιμωτικό έχει ζητηθεί από Έλληνα Πολιτικό Ηγέτη : Και ταυτόχρονα είναι δηλωτικές του ποταπού χαρακτήρα τους, της πλεονεξίας που τους οδηγεί να μην αρκούνται στην παράδοση της χώρας , αλλά να θέλουν και την δημοσιοποίησή της με τον ίδιο τρόπο που οι καθαιρέσεις στρατιωτικών γίνονταν κάποτε δημόσια….

Όταν οι Ναζήδες υποχρέωσαν το 1941 τους υπερασπιστές των οχυρών Ρούπελ σε παράδοση, παρουσίασαν όπλα στους παραδομένους , που πριν λίγες ώρες απειλούσαν τη ζωή τους….Αυτοί σαν νεοναζήδες είναι χειρότεροι των ναζήδων.

Είναι σιχαμένοι, αηδιαστικοί, είναι ό,τι μου έλεγε η μητέρα μου ότι ήταν επί Κατοχής 1941-44: Δηλαδή γουρούνια. Αλλοίμονο αν ο Σαμαράς υπογράψει τη δήλωση που του ζητάνε. Θα είναι ντροπή για όλους μας…

nikos είπε...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BtfoHqmr1vU

nikos είπε...

μικρό εγχειρίδιο
για τη νομική αντιμετώπιση
καυτών ενεργειακών ζητημάτωνhttp://mhxanh.org/

nikos είπε...

o κύριος BLOOM... ΜΑΣ εξηγει σε 2 λεπτά την κατάσταση στην Ελλάδα http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Cw2iHSQP21g#!

nikos είπε...

Κατάλαβες τώρα !!!http://enpoarneas.blogspot.com/2011/11/blog-post_27.html?spref=fb

nikos είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=rp_u2yskGhQ

nikos είπε...

Καλά είναι να τρελαίνεσαι. Στο γνωστό σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ,
η οποία κατ' εντολή του Παπακωνσταντίνου φούσκωσε το έλλειμμα προκειμένου να καταστεί η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ μονόδρομος, αναφέρονται οι Financial Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα εις βάρος του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ τρέχει εισαγγελική έρευνα με την κατηγορία της "προδοσίας των εθνικών
συμφερόντων!"
ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΕΘΝΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ! Καταλαβαίνεται τώρα με τι όγκο κατηγοριών θα κάτσουν στο σκαμνί ο αρχιμειοδότης ΓΑΠ και οι 153 «ναι-σε-όλα-τζήδες» ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ…