ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΟΓΕΝΕΤΙΚΗ-ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το δημοσίευσε η Πρωτοβουλία Ενάντια στις Βλαπτικότητες. Εμείς είχαμε αναφερθεί σε αυτή τη μελέτη το Φεβρουάριο του 2009, στο ΙΓΜΕ: έρευνες για ουράνιο μέχρι …το 2001;;;


Στα αποτελέσματα των ερευνών που εντόπισαν “εκμεταλλεύσιμες ποσότητες ουρανίου στο Στρατώνι” είχε αναφερθεί με ενθουσιασμό ο Δρ Αρβανιτίδης του ΙΓΜΕ, στη διημερίδα του ΤΕΕ Θράκης για τις εκμεταλλεύσεις χρυσοφόρων κοιτασμάτων (Κομοτηνή- Οκτώβριος 2000). Η λεπτομέρεια ότι η μεταλλογενετική-μεταλλευτική περιοχή ανατολικής Χαλκιδικής είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ και την εποχή εκείνη ανήκε στην TVX δεν φαίνεται να απασχόλησε κανέναν.

Δηλαδή: το κρατικό ΙΓΜΕ έκανε μεταλλευτικές έρευνες στη Χαλκιδική για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών δεν θα μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί με κανέναν τρόπο το Δημόσιο αφού ο νόμιμος δικαιούχος τους είναι η ιδιωτική εταιρεία- ιδιοκτήτρια της περιοχής. Φυσικά οι έρευνες αυτές αυξάνουν την “αξία” της μεταλλευτικής περιοχής για λογαριασμό των ιδιοκτητών. Τρία χρόνια αργότερα, όταν το Δημόσιο βρέθηκε (για μισή ώρα περίπου) να είναι ιδιοκτήτης αυτής της έκτασης, την πούλησε για …11 εκατομμύρια ευρώ!

Η μεταλλοφορία του ουρανίου “αναπτύσσεται σε τομές ρηγμάτων και πρέπει να αναζητηθεί στο σύστημα των ρηγμάτων που έχουν διεύθυνση ΒΒΔ-ΝΝΑ”, εκεί δηλαδή που εμφανίζεται και η γνωστή μεταλλοφορία μικτών θειούχων. Χαράς ευαγγέλια λοιπόν για το Στρατώνι και την Αρναία αφού η καλή εταιρεία που έχουμε τώρα δηλώνει καθαρά ότι θα εκμεταλλευτεί “το συνολικό μεταλλευτικό δυναμικό των Μεταλλείων Κασσάνδρας”!

Με τις υγείες σας!

Πηγή: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ3 σχόλια:

nikos είπε...

http://skeftikos.blogspot.com/2010/07/blog-post_10.html

nikos είπε...

έτσι για την ιστορία.... http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2008-2452+0+DOC+XML+V0//EL&language=EL

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2008-2452&language=EL

nikos είπε...

προσυπογράφω


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ιερισσός, 20/10/11
Προς το Δ.Σ.
του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Αξιότιμε κ. πρόεδρε του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι!

Θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την ενασχόληση σας με το θέμα μας και την απόφαση του Συλλόγου σας (6/10/11) να καταθέσετε προσφυγή στο ΣτΕ για την υπόθεση της αδειοδότησης της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.

Επειδή μετά από αίτηση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη» και του Δημάρχου κ. Χρήστου Πάχτα θα τεθεί εκ νέου το θέμα στην συνεδρίαση της 20/10/11 παρακαλούμε να αποδεχτείτε το αίτημα μας για συμμετοχή στην εν λόγω συνεδρίαση ολιγομελούς αντιπροσωπείας των επιτροπών αγώνα.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε:

Η εμπλοκή της Qatar Holding επιβεβαιώνει και μεγεθύνει το οικονομικό σκάνδαλο που συντελείται σε βάρος της Χαλκιδικής και της χώρας.
Η ζημιά που θα προέλθει από την μετατροπή όλης της βόρειας Χαλκιδικής σε ζώνη βαριάς χημικής βιομηχανίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος (δάση, νερά, θάλασσα και ατμόσφαιρα) θα επιφέρει την εξαφάνιση κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας και οι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα χαθούν ανεπιστρεπτί, θα είναι πολλαπλάσιες από τις πολυδιαφημιζόμενες και πρόσκαιρες της «επένδυσης».
Όλοι εμείς που ενεργά εναντιωνόμαστε στην επερχόμενη καταστροφή του τόπου μας δεν έχουμε κανένα άλλο κίνητρο εκτός από την προάσπιση της ζωής μας και το μέλλον των παιδιών μας. Αντιπαλεύουμε οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα τα οποία έχουν ενιαίο κέντρο αποφάσεων, την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Με το κέντρο αυτό είναι πλήρως εναρμονισμένος ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη κ. Πάχτας και η Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Αριστοτέλη καθώς και έμμισθοι επιστήμονες.

Ανεξάρτητοι επιστημονικοί και κρατικοί φορείς (Α.Π.Θ., Τ.Ε.Ε. Κ.Μ., Δασαρχείο Αρναίας και Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής) και πλήθος μεμονωμένων επιστημόνων, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα, επιμένουν στις επιστημονικές τους απόψεις, ότι το «επενδυτικό» σχέδιο δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί γιατί θα είναι καταστροφικό για την Χαλκιδική.

Είμαστε σίγουροι ότι ο σύλλογός σας, πιστός στον θεσμικό του ρόλο της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των πολιτών, οι οποίοι δεν έχουν τις οικονομικές και τις επιστημονικές δυνατότητες, θα επιβεβαιώσει την απόφαση της 6/10/11 και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις δίκαιες προσπάθειές μας.

Με εκτίμηση
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής
Τηλ. Επικοινωνίας: 6945431770 , Πανταζάτου Αθηνά
6977933038 , Κρομμύδας Αθανάσιος