H Ελλάδα από το Διάστημα: η Αθήνα ανάβει τα φώτα τηςΈλαβα σήμερα το πρωί ένα email από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, ESA-European Space Agency με την παραπάνω φωτογραφία και το κείμενο για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα.
H Ελλάδα από το Διάστημα: η Αθήνα ανάβει τα φώτα της

Η Αθήνα τη νύχτα μοιάζει με αρχόντισσα χρυσή

25 February 2011
Μία νέα φωτογραφία της Ελλάδας έστειλε ο Ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli το πρωί της Παρασκευής, 25 Φεβρουαρίου. Στη συνήθη του βόλτα από το γυάλινο θόλο του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, φωτογράφισε την πόλη της Αθήνας όπως φαίνεται από το διάστημα τη νύχτα.

Ο γυάλινος θόλος του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού προστέθηκε το 2009 για να βοηθήσει τους αστροναύτες να προσδιορίσουν τη θέση τους, καθώς και στην πραγματοποίηση εργασιών στο εξωτερικό του. Ωστόσο, το παρατηρητήριο Cupola έχει κερδίσει μία ξεχωριστεί θέση στην καθημερινότητά τους.

Μέσα από το επτά μεγάλα παράθυρά του, το παρατηρητήριο Cupola προσφέρει μοναδική θέα προς το διάστημα, αλλά και τη Γη. Ο Paolo Nespoli λέει πως όποτε έχει ελεύθερο χρόνο, ακόμα και αν είναι μονάχα πέντε λεπτά, αδράττει την ευκαιρία να ρίξει έστω και μια κλεφτή ματιά πίσω στο σπίτι του, τη Γη.

Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι πόσο γρήγορα αλλάζει το σκηνικό με την ταχύτητα που κινείται ο Διαστημικός Σταθμός, προσθέτει ο Ιταλός αστροναύτης. Τα σύννεφα που τη σκεπάζουν αλλάζουν συνεχώς σχήματα και χρώματα. Και η ίδια η Γη αλλάζει γρήρορα πρόσωπα όταν ο Ήλιος δύει και η νύχτα πέφτει.

Εώς σήμερα έχει προσπαθήσει και πολλές φορές καταφέρει να εντοπίσει τόπους που θα ήθελε να φωτογραφίσει, όπως τις πυραμίδες της Αιγύπτου και το Σινικό Τοίχος στην Κίνα. Στις 23 Φεβρουαρίου το βλέμμα του σταμάτησε στην Ελλάδα και την πόλη της Αθήνας που τη νύχτα, με όλα φώτα της αναμμένα, μοιάζει χρυσή.
Σε αντίθεση με την γκρίζα της όψη την ημέρα, οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας ζωγραφίζονται λαμπεροί να τη διασχίζουν από άκρη σε άκρη. Και η πόλη τη νύχτα απλώνεται από τους πρόποδες της Πάρνηθας, της Πεντέλης και του Υμήττου έως την θάλλασσα του Σαρωνικού γεμάτη χρώματα πράσινα, πορτοκαλί και κόκκινα.

Πηγή: Αστρονομία

1 σχόλιο:

diaskronos είπε...

Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
Προτείνουμε:
Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3μ.μ. μέχρι τις 11μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» μια φωτοσύνθεση είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να την πάρει .
Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας blogs αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε το e-mαιl: diaskronos@gmail.com
Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες .