Όταν το 2004 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε την πρώτη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, ο υπουργός Κακλαμάνης (ας σημειωθεί, για λόγους δικαιοσύνης, ο καλύτερος υπουργός υγείας που πέρασε ποτέ από την χώρα) δεν προχώρησε σε καμία διορθωτική κίνηση. Γιατί; Επειδή δεν ήταν άνθρωπος των προσωρινών λύσεων και των εμβαλωματικών παρεμβάσεων και επειδή θα έλυνε το πρόβλημα μια και καλή με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Προμηθειών στα νοσοκομεία. Για να μην κάνουμε μισές δουλειές λοιπόν, άξιζε τον κόπο να δανειζόμαστε για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές τα υπερτιμολογημένα υλικά που μας σερβίριζαν οι πολυεθνικές.
Ο Κακλαμάνης έμεινε 2 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου και το Νέο Σύστημα Προμηθειών δεν ήρθε. Ήρθε όμως ο υπουργός Αβραμόπουλος ο οποίος βρήκε την υπόθεση να "τρέχει" ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο υπουργός Αβραμόπουλος δεν έκανε καμία διορθωτική κίνηση. Γιατί; Επειδή δεν ήταν άνθρωπος των προσωρινών λύσεων και των εμβαλωματικών παρεμβάσεων και επειδή θα έλυνε το πρόβλημα μια και καλή με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Προμηθειών στα νοσοκομεία. Για να μην κάνουμε μισές δουλειές λοιπόν, άξιζε τον κόπο να δανειζόμαστε για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές τα υπερτιμολογημένα υλικά που μας σερβίριζαν οι πολυεθνικές.
(Μικρή επισήμανση, αλλά όχι ασήμαντη. Το Νέο Σύστημα Προμηθειών του Αβραμόπουλου δεν ήταν συνέχεια και εφαρμογή αυτού που άφησε πίσω του ημιτελές ο Κακλαμάνης. Ήταν άλλο, πιο νέο και πιο ολοκληρωμένο. Τι έγινε το "Σύστημα" του Κακλαμάνη; Τέτοιες λεπτομέρειες δεν σκέφτηκε κανείς να ρωτήσει. Ούτε καν ο τύπος.)
Ο Αβραμόπουλος έμεινε 3 ολόκληρα χρόνια στο τιμόνι του υπουργείου και το Νέο Σύστημα Προμηθειών (το δικό του Σύστημα, το πιο Νέο) δεν ήρθε. Ήρθε όμως η καταδικαστική απόφαση του ΔΕΚ και η υπουργός Μαριλίζα με τα πρώτα έντονα σημάδια της χρεοκοπίας της χώρας.
Η υπουργός Μαριλίζα δεν έκανε καμία διορθωτική κίνηση. Γιατί; Επειδή δεν ήταν άνθρωπος των προσωρινών λύσεων και των εμβαλωματικών παρεμβάσεων και επειδή θα έλυνε το πρόβλημα μια και καλή με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Προμηθειών στα νοσοκομεία. Για να μην κάνουμε μισές δουλειές λοιπόν, άξιζε τον κόπο να δανειζόμαστε (στο μεταξύ βέβαια κάτι έγινε και δεν μας δάνειζε κανείς πλέον) για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές τα υπερτιμολογημένα υλικά που μας σερβίριζαν οι πολυεθνικές.
(Μικρή επισήμανση αλλά όχι ασήμαντη. Το Νέο Σύστημα Προμηθειών της Μαριλίζας Αβραμόπουλου δεν ήταν συνέχεια και εφαρμογή αυτού που άφησε πίσω του ημιτελές ο Αβραμόπουλος. Ήταν άλλο, ακόμη πιο νέο και πιο ολοκληρωμένο. Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε νέα Προειδοποιητική Επιστολή επισημαίνοντας την απροθυμία της Ελλάδας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου. Η υπουργός Μαριλίζα δεν έκρινε σκόπιμο να απαντήσει. Τι έγινε το "Σύστημα" του Αβραμόπουλου; Τέτοιες λεπτομέρειες δεν σκέφτηκε κανείς να ρωτήσει. Ούτε καν ο τύπος.)
Η Μαριλίζα έμεινε έναν χρόνο στο τιμόνι του υπουργείου και το Νέο Σύστημα Προμηθειών (το δικό της Σύστημα, το ακόμη πιο Νέο) δεν ήρθε. Ήρθε όμως η επισημοποίηση της χρεοκοπίας και ο πολύ, ο πάρα πολύ, ο ιδιαίτερα αποφασισμένος υπουργός Λοβέρδος, άνθρωπος ειδικός στην εκτέλεση ειδικών αποστολών. Ο υπουργός Λοβέρδος βρήκε μεταξύ άλλων πάνω στο γραφείο του την δεύτερη Αιτιολογημένη Γνώμη της Επιτροπής. Ένα βήμα πριν από την νέα παραπομπή της χώρας, την φορά αυτή με επιβολή χρηματικού προστίμου.
Ο υπουργός Λοβέρδος δεν έκανε καμία διορθωτική κίνηση. Γιατί; Επειδή δεν είναι άνθρωπος των προσωρινών λύσεων και των εμβαλωματικών παρεμβάσεων και επειδή θα λύσει το πρόβλημα μια και καλή με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου Νέου Συστήματος Προμηθειών στα νοσοκομεία. Για να μην κάνουμε μισές δουλειές λοιπόν, αξίζει τον κόπο να δανειζόμαστε (στο μεταξύ βέβαια ο δανεισμός ήδη γίνεται με πραγματική υποθήκευση της εθνικής περιουσίας υπό όρους διεθνούς οικονομικής εποπτείας) για να συνεχίσουμε να πληρώνουμε και τρεις και τέσσερις και πέντε φορές τα υπερτιμολογημένα υλικά που μας σερβίριζαν οι πολυεθνικές.
(Μικρή επισήμανση, αλλά όχι ασήμαντη. Το Νέο Σύστημα Προμηθειών του Λοβέρδου δεν θα είναι συνέχεια και εφαρμογή αυτού που άφησε πίσω της ημιτελές η Μαριλίζα. Θα είναι άλλο, εκπληκτικά πιο Νέο και πρωτοφανώς πιο Ολοκληρωμένο. Τι απέγινε το "Σύστημα" της Μαριλίζας; Τέτοιες λεπτομέρειες δεν σκέφτηκε κανείς να ρωτήσει. Ούτε καν ο τύπος.)
Εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την νέα παραπομπή στο Δικαστήριο. Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται και η επιβολή ημηρεσίου προστίμου 7.173 €, που θα υπολογισθεί αναδρομικά από την ημέρα της πρώτης καταδίκης, και 43.724 €, που θα υπολογισθεί από σήμερα μέχρι την οριστική συμμόρφωση της ελλαδικής διοίκησης. Επειδή η χώρα δεν μπορεί πλέον να δανεισθεί απεριόριστα τα πρόστιμα θα πληρωθούν με την αναλογική οριζόντια περικοπή συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων. Αξίζει τον κόπο, επειδή τα καλά Νέα Συστήματα Προμηθειών αργούν και εμείς δεν είμαστε άνθρωποι των προσωρινών, πρόχειρων και εμβαλωματικών λύσεων.
Αξίζει τον κόπο επίσης να σημειωθεί ότι οι παραβιαζόμενες Ευρωπαϊκές οδηγίες περιέχουν ένα (πραγματικά την φορά αυτή) "πλήρες" και "ολοκληρωμένο" "Σύστημα Προμηθειών" όχι μόνο για τα νοσοκομεία αλλά για το σύνολο του δημοσίου τομέα. Το γιατί μέχρι τώρα δεν εφαρμόζεται, κανείς δεν σκέφθηκε να το ρωτήσει. Ούτε καν ο τύπος.
Και το κερασάκι για τις εντυπώσεις. Στην ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης "οδηγούν σε σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων". Δεν μας νοιάζει όμως ιδιαίτερα διότι τα σπαταλημένα χρήματα δεν είναι δικά μας. Είναι των γερμανών φορολογουμένων. Ας πληρώσουν.
Οι άνθρωποι που κυβερνούν την χώρα είναι οι ίδιοι που την οδήγησαν σε αυτό το μοιραίο κατάντημα. Είναι, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, είτε εγκληματίες είτε κραυγαλέα ανίκανοι. Ενίοτε συνδυάζουν, σε ένα εκρηκτικό μείγμα, και τις δύο αυτές ιδιότητες. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Η ελληνική κοινωνία, εξαρτημένη πελατιακά από αυτόν τον εσμό των αλητών και σκεπτόμενη με μικροαστική ιδιοτέλεια, είναι ανίκανη να αντιδράσει και αφήνεται άβουλη να βουλιάζει, χωρίς επιστροφή, στην απέραντη παρακμή.
Τις μέρες αυτές εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του Μνημονίου, που υπέβαλαν από κοινού κάποιες μείζονες συνδικαλιστικές εκδηλώσεις της χώρας. Ένα θλιβερό θέατρο του παραλόγου. Εάν παρ' ελπίδα η υπόθεση κερδηθεί οι δυστυχείς συνταξιούχοι θα αποκτήσουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν με τόκο την επιστροφή των χρημάτων που περικόπηκαν από τις πενιχρές συντάξεις τους. Δεν ξέρω πως. Μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να προβλέπει την προσφυγή στα γερμανικά δικαστήρια κατά του γερμανικού υπουργείου των οικονομικών. Πλήρης παράνοια. Τους συνδικαλιστές δεν τους νοιάζει αν το κράτος πτώχευσε. Επειδή το κράτος είναι ξένο με αυτούς και δεν τους ανήκει. Ας κόψει λοιπόν το κεφάλι του κι ας βρει χρήματα να τους πληρώσει.
Οι ίδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το πρόσωπο της χώρας αν ξόδευαν έστω και ένα ελάχιστο μόνο μέρος της δύναμης και της επιρροής τους στην προσπάθεια να παρέμβουν με ρεαλισμό και ειλικρίνεια στα πραγματικά και επείγοντα προβλήματα της χώρας. Αν ζητούσαν για παράδειγμα τον δικαστικό έλεγχο των πράξεων της διοίκησης στην συγκεκριμένη περίπτωση, με ενδεχόμενη ποινική δίωξη των υπεύθυνων πολιτικών χειριστών. Δεν είναι ασήμαντη λεπτομέρεια ότι, τουλάχιστον για το πρώτο, είναι οι μόνες που μπορούν να θεμελιώσουν έννομο συμφέρον, στο πλαίσιο του άθλιου δικαστικού μας συστήματος, που με τριτοκοσμικά τερτίπια θέτει την διοίκηση και την πολιτική ηγεσία στο απόλυτο απυρόβλητο. Επιτρέποντας την αδιαφανή διαχείριση και την κατάχρηση της εξουσίας από τους ανέλεγκτους δυνάστες του ελληνικού λαού.
Πηγή: ΕΡΜΙΠΠΟΣ
6 σχόλια:
Πολύ καλή ανάρτηση, μπράβο!
Αγαπητέ Ανδρέα καλησπέρα.
Σε ευχαριστώ, αλλά τα μπράβο ανήκουν στον Έρμιππο, όπου ειδικά στα θέματα του Υπουργείου Υγείας έχει κάνει πολλές αποκαλύψεις.
Να είσαι καλά.
Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση. Πλην όμως η ετικέττα "αναλγησία" είναι πολύ επιεικής.
Εύγε σε όλους τους υγιείς νόες που τάσσουν εαυτούς στην εφεδρεία των φυλάκων της πόλης. Χαίρε Έρμιππε
Καλησπέρα αγαπητέ Έρμιππε.
Δίκιο έχεις.
Το άλλαξα.
Να είσαι καλά, και αποκαλυπτικός.
Αγαπητέ νοών...νοείτω, δείχνεις έμπρακτα ότι αγαπάς την Ελλάδα μας. Πολλοί λένε πως την αγαπούν, αλλά αγαπούν περισσότερο τον εαυτό τους.
Το ψάξιμο για άρθρα που ελέγχουν το κράτος μας (άλλο το κράτος και άλλη η Ελλάδα βέβαια), και η δημοσίευσή τους στο blog σου, με κάνουν να σε ...ψάχνω καθημερινά.
Όσο για την πέννα (ουπς πέννα;), το πληκτρολόγιο του Έρμιππου έβγαλε άρθρο με σατυρικό μεν, αλλά καίριο και αποκαλυπτικό κείμενο, σε ένα θέμα από τα χιλιάδες που πονάνε.
Συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες.
Είθε να έρθει μια μέρα που το κράτος ταυτιστεί με την Ελλάδα μας!
γιώργος καλαμαράς
Δημοσίευση σχολίου