Η αναζήτηση της "χρυσής" δικαίωσης, από έναν "έκπτωτο" που επιστρέφει.


1. Εισαγωγή (από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 7/11/2010).
Μπίζνες με ελληνικό χρυσό και καναδικό αέρα

Η EUROPEAN GOLDFIELDS, ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΓΑΛΟΜΕΤΟΧΟΙ, ΠΡΙΝ ΕΞΟΡΥΞΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, ΜΕΤΡΑ ΗΔΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ 2,3 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑ.

Του ΧΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ


ΑΡΚΕΙ ΝΑ δοθεί το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ για να υλοποιηθεί η μεγαλύτερη, αλλά αμφιλεγόμενη περιβαλλοντικά, επένδυση στη χώρα. 

Αν εγκριθεί θα γεμίσουν με χρυσάφι, κυριολεκτικά και μεταφορικά, οι μέτοχοι της εταιρείας European Goldfields που υλοποιεί την επένδυση. Ο μεγαλύτερος μέτοχος από αυτούς μάλιστα, είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ. Η European Goldfields, που εδρεύει στο μακρινό και παγωμένο Yukon του Καναδά, στα σύνορα με την Αλάσκα, ελέγχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold), που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία στην περιοχή Στρατωνίου της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής.
Το σχέδιο
Η θυγατρική έχει καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη για εξόρυξη κυρίως χρυσού και χαλκού σε νέες περιοχές (Σκουριές και Ολυμπιάς) ώστε να υλοποιήσει επένδυση 1 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Η «μπίζνα» είναι τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields έχει φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναι χρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ. ευρώ).
Στην υψηλή χρηματιστηριακή αποτίμηση «μετράει» ότι το όλο επιχειρηματικό πλάνο της Χαλκιδικής βασίζεται στην εξόρυξη κυρίως χρυσού (δευτερευόντως χαλκού και άλλων μετάλλων), η τιμή του οποίου στις διεθνείς αγορές σπάει το ένα ρεκόρ ανόδου μετά το άλλο.
Το πόσο καλά έχει «πουληθεί» η ελληνική αναπτυξιακή ιστορία αποτυπώνεται στα εξής:
-Το σύνολο των εσόδων της European Goldfields το 2009 ήταν μόλις 63 εκατ. δολάρια και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιές 11 εκατ. δολαρίων. Από το σύνολο των εσόδων το μεγαλύτερο μέρος ήταν πωλήσεις της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (44 εκατ. ευρώ).
-Τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην Ελλάδα η Goldfields αποτιμώνται σε 522 εκατ. δολάρια στον ισολογισμό της, όταν το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών πλάνων και των εγκαταστάσεων σε που έχει σε άλλες περιοχές (Ρουμανία και Τουρκία) αποτιμώνται σε 577 εκατ. δολάρια.
Το παράδοξο είναι ότι στον ισολογισμό της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold) δεν έχει γίνει ανάλογη προσαρμογή της αξίας των περιουσιακών στοιχείων. Το σύνολο του ενεργητικού της δεν ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009 (ή 141 εκατ. δολάρια με ισοτιμία ευρώ/δολαρίου 1,43 στις 31/12/2009) εκ των οποίων τα ίδια κεφάλαια είναι 46 εκατ. ευρώ. Με πιο απλά λόγια, το ίδιο περιουσιακό στοιχείο αποτιμάται με διαφορετικό τρόπο στον ισολογισμό της θυγατρικής και διαφορετικά στον ισολογισμό της μητρικής.
Προεξόφληση
Ποια θα είναι, όμως, τα μελλοντικά οφέλη, που προεξοφλούν οι επενδυτές; Σύμφωνα με την κατά προσέγγιση εκτίμηση του Πέτρου Στρατουδάκη, γενικού διευθυντή της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. (Hellas Gold), τα έσοδα υπολογίζεται να κυμανθούν από 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης το 2013-2014 και για περίοδο πολλών ετών, ίσως και είκοσι. Η απόκλιση, όπως μας εξήγησε, οφείλεται στις διακυμάνσεις των μετάλλων στις αγορές. Και μας έδωσε το εξής παράδειγμα:
«Οταν φτιάξαμε το business plan η αναλογία των προβλεπόμενων εσόδων ήταν 53% χαλκός και 40% χρυσός, ενώ με βάση την άνοδο της τιμής του χρυσού τα προβλεπόμενα έσοδα από το χρυσό αυξάνονται σε 70% επί του συνόλου».
Βασικός συντελεστής της όλης επένδυσης και βασικότερος μέτοχος με ποσοστό 19,43% της European Goldfields είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ (κατέχει και το 5% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.), που ελέγχεται από τον Λεωνίδα Μπόμπολα (γιο του εκδότη και πρώην κατασκευαστή Γιώργου Μπόμπολα), τους αδελφούς Σάκη και Δημήτρη Καλιτσάντση και τον μεταλλειολόγο Δημήτρη Κούτρα. Δηλαδή, το μεγαλύτερο μέρος του «project», που ξεκινάει από τον Καναδά και έρχεται μέσω Λονδίνου (αγοράς ΑΙΜ) στην Ελλάδα είναι ελληνικό, όπως και ο υπό εκμετάλλευση ορυκτός πλούτος, καθώς οι άλλες δραστηριότητες σε Τουρκία και Ρουμανία δεν έχουν ακόμα ισχυρή δυναμική.
Η αποτίμηση των 2,3 δισ. δολαρίων της European Goldfields στις διεθνείς αγορές κατανέμεται ως εξής:
-346 εκατ. δολ. αναλογεί στην εταιρεία Ελλάκτωρ, ποιυ κατέχει το 19,47% της European Goldfields.
Ο ιθύνων νους
-131,1 εκατ. ευρώ στον Δημήτρη Κούτρα, μέτοχο του 5,7% της European Goldfields. Ο κ. Κούτρας είναι και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και επί χρόνια επικεφαλής γενικός διευθυντής του κατασκευαστικού τομέα του ομίλου Ελλάκτωρ.
Είναι ο ιθύνων νους και βασικός συντελεστής του όλου εγχειρήματος της «υπόθεσης χρυσού», όταν το 2003, ο ίδιος μαζί με την Ακτωρ εξαγόρασαν τα περιουσιακά στοιχεία της καναδέζικης TVX, που μέχρι τότε είχε την εκμετάλλευση των ορυχείων αλλά χρεοκόπησε. Προσφάτως, τον Απρίλιο του 2010, ο κ. Κούτρας πούλησε σε διάφορους επενδυτές 6.684.641 μετοχές της Goldfields, συνολικής αξίας 29,078 εκατ. ευρώ, με σημαντικό κέρδος.
- Στο παιχνίδι των υπεραξιών έχουν μπει και ορισμένες γνωστές εταιρείες που διαχειρίζονται κεφάλαια, είτε δικά τους είτε τρίτων, όπως η Blackrock Financial, η Fidelity, η JP Morgan Asset Management και όποιοι άλλοι μπορούν να είναι ή και να κρύβονται πίσω από κάθε είδους νομικά πρόσωπα και επενδυτικούς λογαριασμούς του εσωτερικού και εξωτερικού, όπως συμβαίνει σε μεγαλόπνοα projects.

Σύνδεσμοι για το ίδιο θέμα:
Μετά την πτώχευση της TVX Gold.
Οι διαδικασίες εξπρές, και οι αντιδράσεις των φορέων.
Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος.
Διετής παράταση για την άδεια του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών.


2. Πως δημιουργήθηκε ο νέος Δήμος Αριστοτέλης Χαλκιδικής.
Η μάχη για την έδρα του νέου δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

3. Αυτοδιοικητικές εκλογές και διλήμματα.
Με τον Καλλικράτη, ενοποιούνται οι Δήμοι Αρναίας, Μ. Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου, υπό την στέγη του Δήμου Αριστοτέλη.
Υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι δύο που επικράτησαν στον Α' γύρο.
Ο νυν δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου κ. Βλαχόπουλος (έλαβε 36.85%), υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, και ο κ. Πάχτας (έλαβε 41,64%) ως ανεξάρτητος.
Ναι, σωστά καταλάβατε, είναι ο πρώην υφυπουργός οικονομικών του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα 1996-2004.
Το Δεκέμβριο 2003 ενεπλάκη στο σκάνδαλο αγοράς και μεταπώλησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Οπως είχε γράψει ο τύπος, επισπεύδων στην εξεύρεση λύσης για τα μεταλλεία ήταν ο τότε υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, που ενδιαφερόταν να προσφέρει λύση στα προβλήματα ανεργίας στην εκλογική του περιφέρεια.

Στις 23 Ιανουαρίου 2004 παραιτήθηκε από το αξίωμα του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας εξαιτίας του σκάνδαλου που προέκυψε από την εισαγωγή τροπολογίας σε αναπτυξιακό νομοσχέδιο που επέτρεπε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς να κατασκευάσει τουριστικές εγκαταστάσεις σε παρακείμενη δασική έκταση, όπου και τελικά δικαιώθηκε από τα δικαστήρια.

4. Αντιπαραθέσεις των δημοτών για τους υποψηφίους τους.
Διαβάζω στο ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ, το πρώτο ιστολόγιο της Χαλκιδικής, τα διάφορα σχόλια από τις αναρτήσεις του για τις εκλογές και τους υποψήφιους.
Από αυτήν την ανάρτηση αντιγράφω ένα σχόλιο ανωνύμου.
"Για να μην ξεχνάνε οι κάτοικοι των χωριών από Ιερισσό και πάνω. Τον Μάιο όταν σχεδιάζονταν ο Καλλικράτης ο Βλαχόπουλος σε συνέντευξη στο στούντιο της TV Χαλκιδικής στον Σταθώρο σε ερώτηση του Δημοσιογράφου αν θα είναι υποψήφιος στον νέο Δήμο ( δεν είχαν ανακοινωθεί οι ονομασίες), είπε επί λέξη. Εγώ θέλω ο Δήμος Σταγείρων Ακάνθου να μείνει μόνος του. Άντε να ενσωματωθούν και δύο τρία γειτονικά χωριά. Αν μπεί και ο Δήμος Αρναίας δεν θα μπορέσω να διοικήσω ένα τόσο μεγάλο δήμο λόγω των μεγάλων προβλημάτων. ΣΤΑΘΏΡΟΣ: Δηλαδή κύριε Δήμαρχε θα είστε υποψήφιος; ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: OXI κ. Σταθώρε. Εγώ δεν μπορώ να βγώ Δήμαρχος μόνο για να λέω ότι είμαι Δήμαρχος. Δεν θα είμαι υποψήφιος.
Τα συμπεράσματα στους ψηφοφόρους της Κυριακής".

Εδώ, την επιστολή προς τον κ. Πάχτα, του δάσκαλου της Μ. Παναγιάς, Βασίλη Καρίνα.
Και εδώ, τις υποσχέσεις που δίνει ο κ. Πάχτας για θέσεις εργασίας στα επενδύσεις της Ελλ. Χρυσός.

5. Ο ρόλος του "χρυσού" στις τοπικές εκλογές ως κριτήριο επιλογής για το καλό του τόπου.
-Η σκοπιμότητα πίσω από το φράγμα "Πετρένια" στο Γιομάτι.
Ο θάνατος του μεγαλύτερου υδατικού πλούτου της Χαλκιδικής, ολοκληρώνεται από το ΕΣΠΑ.
-Ο εντιμότατος κ. Χρήστος Πάχτας ξαναχτυπά.
Ο κ. Πάχτας αγκάλιασε και προώθησε τη ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ των μεταλλείων και των μεταλλουργιών ως τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναπτυξιακή δυνατότητα για τη Β.Χαλκιδική καταδικάζοντας την σε περιβαλλοντική καταστροφή και οικονομική υπανάπτυξη.
-Ελντοράντο: Οι κονκισταδόροι της Χαλκιδικής. 
Η σπονδυλωτή ιστορία ενός πολύχρονου οικονιμικού και οικολογικού εγκλήματος, με πρωταγωνιστές ξένους και Έλληνες χρυσοθήρες όλων των ηθών.
-Η απάτη της μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός: Μέρος 1ον
-Μέρος 2ον: Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου.


6. Η στάση των τοπικών αρχόντων της Ν.Δ.
-Ανοιχτή επιστολή στον Νομάρχη Χαλκιδικής Αστέριο Ζωγράφο, από τον Δήμαρχο Αρναίας Λάζαρο Λαζάρου.

7. Η θέση των κ.κ Μπόλαρη (ως υφυπουργός Οικονομίας) και Κούτρα.
 ΤV XAΛΚΙΔΙΚΗ ΜΠΟΛΑΡΗΣ - ΚΟΥΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ.


8. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εκμετάλλευση χρυσού.
Δελτίο τύπου του Συμβουλίου περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.

9. Τι κατέστρεψαν, και η αφελής απορία ενός ιστολόγου (όχι και τόσο άσχετο).
Άνθρακες ο Θησαυρός. 

10. Ερωτήσεις και απορίες ενός δημότη του χωριού Στανός Χαλκιδικής.

 
Ποιος είναι ο λόγος που επί 14 χρόνια όλοι στην Ελλάδα και εδώ μιλούν για 
Ελληνικό χρυσό όταν:
1. Ο χρυσός δεν είναι ποτέ εθνικός.
2. Μιλούν για υπεραξίες, η Ε.Ε. 420 εκ., το Βήμα για 10 δις και τελευταία για 22.δις.
Όταν μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία μεταλλευτική γεώτρηση οι όποιες  γεωτρήσεις έγιναν είναι υδρολογικές άρα αποστραγγίσεις τεράστιων  εδαφών.
Ερώτηση: Από πότε ο χρυσός που είναι ουδέτερο μπορεί να διαπιστωθεί η αξία του με τα δάχτυλα , από αεροπλάνο δορυφόρο ..και όχι με γεωτρήσεις 
3. κανένα μεταλλευτικό σχέδιο εξόρυξης και εκμετάλλευσης .. ποτέ δεν έχει δημοσιευθεί και ανακοινωθεί 
4. Άιντε, η εξουσία παραμυθιάζει και πάντα μας δουλεύει ..μα και οι λεγόμενοι" υπερασπιστές" του τόπου ..το ίδιο κάνουν
5. Στο χωρίο μου έβλεπα  την απομάστευση εδώ και 14 χρόνια ..μια γεώτρηση για 1500 κατοίκους, στον Κάκαβο πέρσι διαπίστωσα απομάστευση σε βάθος 300 μέτρων ολόκληρης περιοχής ..και κανείς τίποτα .. ούτε λέξη 
για  μείωσή εκροών νερού εδώ και εκεί ούτε αποκατάσταση κατεστραμμένων  εδαφών.
Τι διαπλοκή κοινωνική και οικονομική είναι αυτή;

Αντί επιλόγου

Όλα τα ανωτέρω, που σημειωτέον είναι ένα μικρό μέρος του όλου θέματος, είναι τουλάχιστον συγκλονιστικά, για να θεωρηθούν απλά ως τοπικά προβλήματα.
Θα ακουστεί ίσως υπερβολικό, αλλά έχω ακούσει απόψεις που λένε ότι τα λαγούμια που θα σκαφθούν μετά τις αποστραγγίσεις, προορίζονται να φιλοξενήσουν κάτι...απόβλητα (επένδυση διαχρονική).
Στην Γερμανία για αυτό το θέμα αντέδρασαν έντονα και οι πολίτες και οι τοπικές αρχές.

Αναδεικνύεται για μία άλλη φορά, το πεζό διακύβευμα αυτών των εκλογών.
Αναδεικνύεται για μία άλλη φορά, ότι οι πολίτες τις περισσότερες φορές, σκέφτονται όχι πολιτικά. αλλά κοντόφθαλμα.
Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά, ότι την σπουδαιότητα αυτών των εκλογών, τα πολιτικά κόμματα την υποβίβασαν προς όφελος των μεταξύ τους διαφορών, θέτοντας διλήμματα αντιδημοκρατικά.
Μεταξύ ενός κακού και ενός άθλιου, διαλέξτε κατά "κρίσην".
Σε ένα σύνολο 21.064 εγγεγραμμένων, τα έγκυρα ήταν 14.503 ψήφοι, δηλαδή το 68,86% των πολιτών πήρε θέση για το μέλλον του τόπου τους, που είναι ήδη υποθηκευμένο, για μερικές εκατοντάδες (;) θέσεις εργασίας για τα επόμενα 15 χρόνια.
Δηλαδή 7.252 ψήφοι, αρκούν για να πιστοποιήσουν το υποθηκευμένο μέλλον ενός ολόκληρου νομού και μίας από τις ωραιότερες περιοχές της Ελλάδος.

Και θα ρωτήσουν ίσως τα καρντάσια, και τι σε νοιαζει εσένα αθηναίε υποκριτή;
Δεν ασχολείσαι με τα δικά σου διλήμματα, που έχεις να διαλέξεις μεταξύ ενός άθλιου δημάρχου και ενός δηλωμένου πολυπολιτισμικού ανθέλληνα υποψήφιου δημάρχου;

Καταλήγω στο ότι το πρόβλημά μας, δεν είναι οι επιλογές.
Διότι παρόμοια προβλήματα και διλήμματα, σίγουρα θα υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι, ότι δώσαμε το δικαίωμα των επιλογών μας σε κόμματα και κομματάρχες, και τα αφαιρέσαμε από την ίδια την κοινωνία των πολιτών.
Και όπου αυτό δεν συνέβη, ο τόπος πάντα θα ωφελεί τους πολίτες του.

15 σχόλια:

nikos είπε...

Dziekuje przyjacielu

Ανώνυμος είπε...

"Θα ακουστεί ίσως υπερβολικό, αλλά έχω ακούσει απόψεις που λένε ότι τα λαγούμια που θα σκαφθούν μετά τις αποστραγγίσεις, προορίζονται να φιλοξενήσουν κάτι...απόβλητα (επένδυση διαχρονική)."
Θα ακουστεί τόσο υπερβολικό όσο και μυθολογικό...ο Ουρανός έχωνε στα σπλάχνα της Γαίας τα παιδιά τους...και το τέλος του....γνωστό!

Ανώνυμος είπε...

Νοών (λάθος πτώση, αλλά πώς να το πώ στην κλητική;), θαυμάζω την υπομονή σου να διαβάσεις τα σχόλια της ΡΕΣΠΕΝΤΖΑΣ!
Είναι απίστευτο το βρισίδι που πέφτει, από όλες τις πλευρές προς όλες τις υπόλοιπες... και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, τα πράγματα ξέφυγαν πολύ.
Τρομακτική επίσης και η λάσπη και η συκοφαντία γενικώς, γιατί όταν είσαι ανώνυμος μπορείς να λες ότι θέλεις.
Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε γι'αυτές τις εκλογές, για τον τρόπο που έκανε τον αγώνα του ο κάθε υποψήφιος, αλλά δεν έχει νόημα. Κοντός ψαλμός αλληλούια, αύριο θα ξέρουμε.
Προς το παρόν, διάβασε και αυτό http://respentza.blogspot.com/2010/11/blog-post_1671.html

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε niko, να είσαι καλά.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Ανώνυμε καλημέρα.
Αλληγορική η παράθεσή σου.
Λες;

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ antigoldgreece καλημέρα.

Η ερασιτεχνική προσπάθεια αποτύπωσης μίας κατάστασης που δεν την γνωρίζω τόσο καλά, ώστε να έχει κάποια αξία αυτή η ανάρτηση, εμπεριέχει και τον ανάλογο υποκειμενισμό από πλευράς μου.
Σκοπός μου όμως ήταν, καθαρά και μόνον, να αναδείξω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, με πολλές και ύποπτες προεκτάσεις.
Θα μπορούσα να είχα επισυνάψει και ένα σωρό άλλους συνδέσμους, που έχω διαβάσει, ή/και σχόλια, αλλά δεν είχε νόημα.

Δεν έχεις καθόλου άδικο σε αυτά που γράφεις, και δυστυχώς αποτυπώνουν για άλλη μία φορά, πόσο διχασμένοι είμαστε σαν λαός, αφήνοντας τους διάφορους επιτήδειους να μας θέτουν ανάμεσα σε διλήμματα που αποσκοπούν μόνο στην δική τους ιδιοτέλεια, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες μας που οι ίδιοι καθορίζουν.
Αυτή η περίπτωση όμως, εμπεριέχει και πτυχές που εάν δεν είσαι και ειδικός, δύσκολα βγάζεις άκρη.
Η υπόσχεση εργασίας σε έναν άνεργο, καταλαβαίνω απόλυτα πόσο σημαντική είναι και ειδικά στην τραγική περίοδο που διανύουμε.
Από την άλλη όμως….
Ποιος έχει δίκαιο και ποιος άδικο;
Ρητορικά ερωτήματα, με δύσκολες απαντήσεις.

Την έχω δει την συγκεκριμένη ανάρτηση καθώς και τα σχόλια που ακολουθούν.
Δεν είναι η πρώτη φορά, που ασχολούμαι με το θέμα, και ο λόγος είναι ότι θεωρώ ότι ανάλογα θέματα πρέπει να αναδεικνύονται διότι ξεφεύγουν από το τοπικό ενδιαφέρον.
Θα επαναλάβω, ότι ούτε ειδικός είμαι, ούτε ζω σε αυτήν την περιοχή.
Αλλά θεωρώ υποχρέωσή μου να αναδεικνύω τέτοια θέματα απανταχού της Ελλάδας.

Θα κάνω και λάθη, αλλά εδώ είμαι να αποκαθιστώ οτιδήποτε πρέπει να αποκατασταθεί προς χάριν και μόνον της αλήθειας.
Να είσαι καλά.

ΥΓ. Η προσφώνηση μία χαρά είναι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Νοών
Ο Ουρανός ο νους που αδειάζει τα σπλάχνα της γης από τα μέταλλα της για να γενήσει τα αντικείμενα του πολιτισμού μας τι να ήταν λες τα παιδιά που μετά της επέστρεφε; Μήπως τώρα ήρθε ο καιρός της σωστής ερμηνείας του μύθου;Χωρίς βεβαίως και να αποκλείει και τις μεταφυσικές διαστάσεις του!

nikos είπε...

Ανώνυμος -η ενδείξεις από την συμμετοχή στη κάλπης ..λίγο πριν το κλείσιμο είναι αισιόδοξες ..πρέπει να είμαστε ενεργοί, σκεπτόμενοι και αποφασιστικοί ....η μπολσεβικη κατέλαβαν σήμερα και.. την Μπιαφρα ευχαριστώ όλους σας και σας καλό για μια επίσκεψη στον τόπο μας

nikos είπε...

μετά την ισχνή επικράτηση του Αρ.Παχτα @ΣΙΑ στης χθεσινές εκλογές και ανάδείξεις από επίσημα πολιτικά πρόσωπα, μέσα ΜΕ (BLOG)... της βαθιάς πολιτικό-οικονομικής διαπλοκής στο πανελλήνιο ,διερεσεις τοπικής κοινωνίας στα δυο, επισήμων τοποθετήσεων Κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου(μόνο το βαθεί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ΥΠΕΡ,το ΛΑΟΣ μουκου ) αναρωτηθείτε τώρα ..
υπάρχει στον κόσμο σοβαρή επιχείρηση με επένδυσης δις να συνεχίσει την δραστηριότητα της σε αυτό το κοινωνικό κλήμα του αναβρασμού .. προσωπικά έχω αμφιβολίες, εσείς????????

antigold είπε...

Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει πολλά αίτια, πολύ παρασκήνιο και πολλές αναγνώσεις. Το μεταλλείο και το Επενδυτικό Σχέδιο ήταν μάλλον το βασικότερο ζήτημα που έπαιξε, αλλά τα τελικά αποτελέσματα είναι μάλλον δυσανάγνωστα.

Η διαφορά του Πάχτα από το Βλαχόπουλο είναι περίπου όση και τα λευκά, άρα μιλάμε ουσιαστικά για μια κατάσταση 50-50, αλλά δεν είναι σωστό να πούμε ότι αυτή είναι η θέση της τοπικής κοινωνίας συνολικά έναντι του επενδυτικού σχεδίου.

Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που ψήφισαν αποκλειστικά με αυτό το κριτήριο. Π.χ. το Στρατώνι ψήφισε μονοκούκι σχεδόν Πάχτα γιατί προφανώς θέλει το Επενδυτικό Σχεδιο. Από την άλλη η Μεγάλη Παναγία έδωσε μεγάλη πλειοψηφία στο Βλαχόπουλο ακριβώς επειδή δεν θέλει το επενδυτικό Σχέδιο και το μεταλλείο των Σκουριών.
Η Αρναία και η Ιερισσός ψήφισαν τοπικιστικά (Πάχτα η πρώτη και Βλαχόπουλο η δεύτερη) αν και στην Ιερισσό είναι μεγάλο και το αντιμεταλλευτικό μπλοκ.

Το υπόλοιπο του Δήμου είναι αδιάφορο για τα μεταλλεία και ψήφισε με άλλα κριτήρια.
Το τι ακριβώς λέει το ρημάδι το Επενδυτικό Σχέδιο δεν το γνωρίζει κανείς, γιατί δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας – και πάμε για την οριστική αδειοδότηση! 'Αρα και αυτοί που ψήφισαν υπέρ δεν έχουν ιδέα τι ψήφισαν.

Το σύνολο σχεδόν της ΝΔ ψήφισε Πάχτα μετά από ενεργό προτροπή των βουλευτών της, για προσωπικούς του λόγους ο καθένας. Τα λεφτά της εταιρείας που στήριξε Πάχτα επίσης έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο.
Επιβεβαιώνεται δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, αυτό που έγραψες και συ: ότι οι πολίτες δεν ψηφίζουν κριτήρια όχι πολιτικά, αλλά κοντόφθαλμα και ωφελιμιστικά. Κέρδισε το τάξιμο, το μπλα-μπλα, η φανφάρα, τα κεράσματα και η πολιτική τύπου Μαυρογιαλούρου.

Πού καταλήγουμε; Πουθενά, εκτός του ότι ο αγώνας κατά του Επενδυτικού Σχεδίου από εδώ και πέρα, με Δήμαρχο Πάχτα, θα είναι πιο δύσκολος. Κι αυτό ίσως έχει και τα καλά του... Απλά γυρίζουμε σελίδα, οργανωνόμαστε και πάλι και συνεχίζουμε τον αγώνα.

nikos είπε...

τώρα που αποδεδειγμένα και επιβεβαιωμένα από το αποτέλεσμα τον εκλογών αποδείχτηκε(Aρ.Παχτας) ότι η περιοχή μας έχει πλούσια κοιτάσματα … ναφθαλίνης.. πιστεύω ειλικρινά και συνιστώ στην εταιρία ” Ελληνικός Χρυσός” θα στρέψει την “επενδυτική δραστηριότητα” και σε αυτό το κοίτασμα.. βλέπετε έχει χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη .. από το μόλυβδο ..και ο λαός αυτός την έχει απόλυτη ανάγκη

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε Νίκο, καλημέρα.
Αφού τον στήριξαν κυρίως, οι χωριανοί του, τι να πω εγώ.
Καλό αγώνα από εδώ και εμπρός.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ antigold καλημέρα.
Εγώ από ότι είδα, η νίκη του κ. Πάχτα οφείλεται κυρίως στο μεγάλο ποσοστό που πήρε στην Αρναία.
Αντίστοιχα ο κ. Βλαχόπουλος, πήρε μεν μεγάλο ποοστό στα Στάγειρα, αλλά όχι τόσο μεγάλο που να κάνει την διαφορά.
Η εντοπιότητα έπαιξε τον ρόλο της.
Σας εύχομαι επίσης καλό αγώνα, στην προσπάθειά σας, κυρίως, να ενημερώσετε τον κόσμο όπως πρέπει.
Από κει και πέρα, ας πάρουν και το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.
Εδώ πάντα θα υπάρχει χώρος για ανάδειξη της αλήθειας, αλλά και όλων των απόψεων, γιατί επιμένω και λέω, Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα.
Να είσαι καλά.

nikos είπε...

ο 83 πατέρας μου σήμερα μου έθεσε μια ερώτηση ..με ποια αξία ηθική ο Αρ.Παχτας ..πρόκειται να εγκατασταθεί και λειτουργεί στην έδρα του Δήμου Αριστοτέλη που έχει έδρα την Ιερισσό ..προσωπικά δεν βρήκα απάντηση... είναι ένα quiz για την Κατίνα

nikos είπε...

Η «μπίζνα» είναι τόσο μεγάλη, που πριν ακόμα φτάσουμε στην εξόρυξη ενός γραμμαρίου χρυσού, η αξία της European Goldfields έχει φθάσει στα 2,3 δισ. δολάρια στα χρηματιστήρια TSX (Τορόντο) και ΑΙΜ (Λονδίνο), όπου είναι εισηγμένη.
Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας είναι χρηματιστηριακός «αέρας», δηλαδή προεξόφληση μελλοντικών πωλήσεων και κερδών. Τα πραγματικά κεφάλαια που έχουν βάλει οι μέτοχοί της από το 2004 με τη μορφή μετρητών δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. δολάρια (περίπου 145 εκατ.