ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ...

Tα «πειράματα συμμόρφωσης» τού Solomon Asch τού Swarthmore College ήταν μία σειρά μελετών, που πρωτοδημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του ΄50 επιδεικνύοντας τη δύναμη τής συμμόρφωσης τού ατόμου, σύμφωνα με τη συμπεριφορά τού κοινωνικού περιγύρου. Στα πειράματα ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν «οπτικό τεστ». Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες πλην ενός ήταν συνεργάτες τού ερευνητή, και το αντικείμενο τής μελέτης ήταν το πώς αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στη συμπεριφορά των «συννενοημένων» συμμετεχόντων.

Παρατηρείστε στο βίντεο, ότι το υποκείμενο αρνείται τις ενδείξεις των αισθήσεών του και παραδίδεται στην επιρροή τής ομάδας.Πηγή: Ελεύθερη Έρευνα.

2 σχόλια:

ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ είπε...

Το πρόβλημα φίλε μου δεν είναι να αντιδράσεις μόνο. Την πρώτη κιόλας φορά πραγματικά υποκείμενα και όχι του πειράματος, άτομα χωρίς ίχνος αυτοσεβασμού και απόλυτα πειθήνια στον θεωρητικά δυνατό θα σου επιτεθούν προφανώς για να καλύψουν την δική τους ανικανότητα. Άρα δεν έχεις να αντιμετωπίσεις μόνο την οργανωμένη προσπάθεια υποταγής αλλά και τις αντιδράσεις των υποταγμένων που είναι πιο βάναυσες.
Πάντως τέτοια VIDEO είναι καλά να κυκλοφορούν μήπως και κάποιοι μάθουν και ξυπνήσουν αλλά είναι δύσκολο ψυχοφθόρο και μοναχικό το να ξυπνάς όπως είπε και ο Σωκράτης στην ιστορία της σπηλιάς.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Φίλε Παυσανία καλησπέρα.
Βάζεις τις σωστές διαστάσεις του προβλήματος.
Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν το ψυχικό σθένος να αντιμετωπίσουν την αλήθεια που τους φανερώνεται και προτιμούν να συνεχίζουν να βλέπουν την θολούρα της εικόνας από τους καθοδηγητές τους, αλλά και του φόβου της αποξένωσης από τον περίγυρό τους.
Η μοναξιά της αυτοπεποίθησης έχει υποχωρήσει άτακτα εμπρός στην ορδή της μαζικής ύπνωσης.