Είμαι εναντίον...

ΝΤΙΝΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ"

Σε αρκετές περιπτώσεις στη ζωή μας χρειάζεται και η γόνιμη σιωπή στην άποψη που κουβαλάμε μέσα στο μυαλό μας για ότι θέλουμε να το συγκρίνουμε, να το κατατάξουμε και να νοιώσουμε την ψευδή επάρκεια της συγκρότησης μας.

Να η ευκαιρία από μια συνέντευξη του Ντίνου Χριστιανόπουλου.


Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης, απ΄ όπου και αν προέρχεται....

Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατώτερου μου - και κάποτε πρέπει να απαλλαγούμε από την συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά - και κάποτε πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από την ζωή μας...

Είμαι εναντίον των χρηματικών επιχορηγήσεων, σιχαίνομαι τους φτωχοπρόδρομους που απλώνουν το χέρι τους για παραδάκι. Οι χορηγίες μεγαλώνουν την μανία μας για διακρίσεις και την δίψα μας για λεφτά΄ ξεπουλάνε την ατομική ανεξαρτησία μας.

Είμαι εναντίον των σχέσεων με το κράτος και βρίσκομαι σε διαρκή αντιδικία μαζί του. Πότε μου δεν πάτησα σε υπουργείο, και το καυχιέμαι. Η μόνη μου εξάρτηση απο το κράτος είναι η εφορία, που με γδέρνει.

Είμαι εναντίον των εφημερίδων. Χαντακώνουν αξίες, ανεβάζουν μηδαμινότητες, προβάλλουν ημετέρους, αποσιωπούν τους απροσκύνητους΄ όλα τα μαγειρεύουν, όπως αυτές θέλουν. Δεξιές, αριστερές, κεντρώες - όλες το ίδιο σκατό....

Είμαι εναντίον κάθε ιδεολογίας, σε οποιαδήποτε απόχρωση και αν μας την πασέρνουν. Όσο πιο γοητευτικές και προοδευτικές είναι οι ιδέες, τόσο πιο τιποτένια ανθρωπάκια μπορεί να κρύβονται από πίσω τους. Όσο πιο όμορφα τα λόγια τους, τόσο πιο ύποπτα τα έργα τους. Όσο πιο υψηλοί οι στόχοι, τόσο πιο άνοστοι οι στίχοι.

Είμαι, προπάντων, εναντίον κάθε ατομικής φιλοδοξίας, που καθημερινά μας οδηγεί σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς. Αν σήμερα κυριαρχούν παραγοντίσκοι και τσανάκια, δεν φταίει μόνο το κωλοχανείο΄ φταίνε και οι δικές μας παραχωρήσεις και αδυναμίες. Αν πιάστηκε η μέση του οδοκαθαριστή, φταίμε και εμείς που πετούμε το τσιγάρο μας στο δρόμο. Κι αν η λογοτεχνία μας κατάντησε σκάρτη, μήπως δεν φταίει και η δική μας σκαρταδούρα.
κείμενο του 1977
στο περιοδικό ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ,
αρ. 1, Ιανουάριος - Απρίλιος 1979


Αναδημοσίευσις από ένα αξιολογότατο ιστολόγιο, την ΔραγασιάShare/Bookmark

3 σχόλια:

Ζάχαρη είπε...

"...Ἀλίμονο ἂν κόψουμε τὰ μπάνια
Μόνο καὶ μόνο γιατί πνίγηκαν πεντέξι...."

τρομερος ο Ντινος Χριστιανοπουλος,ειδικα αν σπουδασε καποιος Θεσσαλονικη και παρόλες τις φαγωμαρες τους εκει πανω.Τι καλα που τον θυμηθηκαμε.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Είδα έναν σχετικό σύνδεσμο με την συνέντευξή του στον Θοδωράκη, στους Πρωταγωνιστές.
Προσγειώνει απότομα πολλούς.

Ζάχαρη είπε...

Ειχε φοβερη κοντρα με τον Γ.Ιωαννου,αλλα αντιμετωπιζε ετσι ωμα και τον εαυτο του.Δεν ηταν και ευκολο σε μια επαρχια σαν την Θεσσαλονικη...