Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα...Ο Στανός (Χαλκιδικής) και πάλι στο εδώλιο.

Στις 15 Απριλίου (ύστερα από αναβολή της δίκης 16-6-09) απολογούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής 11 κάτοικοι του Στανού οι οποίοι κατηγορούνται από τους ιδιοκτήτες του χυτηρίου ανάκτησης μολύβδου ότι τέλεσαν τις παρακάτω πράξεις:
1.Συκοφαντική δυσφήμηση
2.Απειλή κατά συρροή
3.Εξύβριση κατά συρροή

Από πότε όμως είναι αξιόποινη πράξη η ανησυχία των κατοίκων για το μέλλον του τόπου τους και το δικαίωμά τους για ένα καθαρό περιβάλλον;
Αλλά ας θυμηθούμε τα γεγονότα από την αρχή.

Σε απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων από το Στανό εγκαταστάθηκε εδώ και μερικά χρόνια το Χυτήριο Ανάκτησης Μολύβδου από παλιές μπαταρίες αυτοκινήτων της εταιρείας «ΑΦΟΙ ΒΑΦΕΙΑΔΗ & ΣΙΑ Ο.Ε».
Από την αρχή η εγκατάσταση του εργοστασίου προκάλεσε την ανησυχία των κατοίκων αφού τα απόβλητα – υγρά , στερεά και αέρια- από τέτοιου είδους χυτήρια είναι από τα πλέον τοξικά και εξαιρετικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Αν ο μόλυβδος εισχωρήσει στον οργανισμό του ανθρώπου, δύσκολα αποβάλλεται, έχει συσσωρευτική δράση και προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στο νευρικό σύστημα, υψηλή πίεση του αίματος, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, παθήσεις των νεφρών, στειρότητα, αποβολές κ.λ.π. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά και οι Στανιώτες έχουν πολλά παιδιά αφού κατέχουν μία από τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα.
Επιπλέον η δραστηριότητα χωροθετείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή, αφού βρίσκεται στην Γ΄ ζώνη της συνθήκης Ramsar που αφορά τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, ενώ πολύ κοντά υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες, βιολογικές καλλιέργειες σιτηρών και καταφύγια θηραμάτων.

Αρχικά οι κτηνοτρόφοι που έχουν τις μονάδες τους περιμετρικά του χυτηρίου, κατήγγειλαν την εταιρεία στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής να λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Όμως, όχι μόνο δε δικαιώθηκαν, αλλά βρέθηκαν και κατηγορούμενοι για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή εξέφρασαν την ανησυχία τους.

Όμως μέσα από μια σειρά γραφειοκρατικών ενεργειών και χάρη στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, η εταιρεία κατάφερε να προσπεράσει τις όποιες αντιδράσεις και να πάρει την πολυπόθητη γι΄ αυτήν άδεια λειτουργίας.

Αργότερα η εν λόγω επιχείρηση υπέβαλε νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για μηχανολογική και κτιριακή επέκταση , ώστε να αυξήσει την παραγωγή της από 2 τόνους μολύβδου την εβδομάδα σε 10 τόνους την ημέρα!!!

Η κινητοποίηση των κατοίκων ήταν άμεση και δυναμική με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί η επέκταση. Ταυτόχρονα γίνεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας του χυτηρίου που δόθηκε από τη Νομαρχία και στις 6/6/2007, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διέταξε προσωρινά «την αναστολή εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων μέχρι την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών επί της εκκρεμούσης αιτήσεως αναστολής».

Στις αρχές Μαΐου του 2007 οι κάτοικοι του Στανού οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του χωριού στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Νομαρχίας, ο Δήμαρχος Αρναίας, ο Δήμαρχος Μαδύτου, εκπρόσωποι οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και κάτοικοι του Δρακόντειου Λαγκαδά όπου λειτουργούσε το χυτήριο πριν εγκατασταθεί στο Στανό. Όλοι τους στήριξαν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων και δεσμεύτηκαν για μια ακόμη φορά ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν ώστε να απομακρυνθεί το χυτήριο από το Στανό.

Μια μέρα πριν την εκδήλωση, κάτοικοι του χωριού πήγαν να αναρτήσουν πανό στον επαρχιακό δρόμο κοντά στο χυτήριο. Όμως οι ιδιοκτήτες του χυτηρίου ενοχλημένοι προσπάθησαν να τους τρομοκρατήσουν φωνάζοντας την αστυνομία στην οποία δήλωσαν ψευδώς ότι απειλήθηκε η ζωή τους και η περιουσία τους. Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση και πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας στο χυτήριο.
Όσο για τη συκοφαντική δυσφήμηση, εκτός από τα έγγραφα που αποδεικνύουν τα λεγόμενα των κατοίκων, τίθεται το απλό ερώτημα: Έστω ότι δεν υπήρχε χώρος, όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες, να εγκατασταθούν στη βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, μπορεί ο καθένας να στήνει μια τέτοια βιομηχανία σε μια καθαρά αγροτική περιοχή δίπλα σε κτηνοτροφικές μονάδες και βιολογικές καλλιέργειες, δίπλα σε ένα χωριό με τόσα παιδιά, μέσα σε μια προστατευόμενη περιοχή;
Αυτά είναι τα «εγκλήματα» για τα οποία θα απολογηθούν οι κάτοικοι του Στανού!!!

Όμως στη θέση των 11 κατοίκων, οι οποίοι επιλέχτηκαν τυχαία από τους ιδιοκτήτες ανάμεσα από όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, έπρεπε να καλέσει ο εισαγγελέας όλους αυτούς τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες που επέτρεψαν να εκδοθεί η άδεια του χυτηρίου.

Δεν μπορεί να διασύρεται ένα ολόκληρο χωριό γιατί εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον του τόπου του και το δικαίωμά του για ένα καθαρό περιβάλλον.

Ποιοι είναι αυτοί που θέλουν να φιμώσουν τους κατοίκους του Στανού;

Οι κάτοικοι του Στανού

Οι παρακάτω σύνδεσμοι αφορούν την συνέχεια της υπόθεσης.

- Νοιαζόμαστε για τον τόπο μας, είμαστε ένοχοι;

- Και οι 11 είναι ΑΘΩΟΙ!

ΥΓ. Το υλικό έφθασε σε εμένα, από έναν φίλο που πονάει τον τόπο του.

9 σχόλια:

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

Τουλάχιστον κάποιοι,
ξυπνάνε και παλεύουν !
Ας γίνουν παράδειγμα για τους πολλούς !
Να βγάλουν ένα ψήφισμα, να υπογράψουμε όλοι !
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΕ !!!

nikos είπε...

αιαιαι

Odysseas_my είπε...

Συμφωνα με το νομο, η μελετη περιβαλλοντικων επιπτωσεων πρεπει να γνωστοποιειται στους ενδιαφερομενους. Τι λεει; Πώς αντιμετωπιζει τη μολυνση του περιβαλλοντος; Τι αποβλητα εχει; Ειναι ευκολο να βρεθει; Να δουμε τι ενεκρινε αυτος που εδωσε αδεια λειτουργειας.

Ανώνυμος είπε...

Και ο δικός μου τόπος ήταν για καιρό σε πόλεμο με μεγάλη κατασκευαστική για καταστροφικά έργα που έκαναν. Κράτησε καιρό η ιστορία με απίστευτα μπερδέματα, εκεί κατάλαβε και ο περισσότερος κόσμος τι σκατά ήταν οι οικολόγοι. Μπράβο στους ανθρώπους, απο κράτος και επίσημους μηχανισμούς να μην περιμένουμε τίποτα.

nikos είπε...

αφου Να φανταστείτε την δεύτερη μέρα της δίκης ..πάω στον Πολύγυρο στην Νομαρχία στον Προϊστάμενο Τεχνικής Υπηρεσίας Μηχανικός ..ζητώ την ΜΠΕ διάνοιξης εθνικού δρόμου Στανος –Μελισσουργός …οπού εδώ και 1,5, μήνα τα μηχανήματα Νομαρχίας ολοκαίνουργα Μπουλντόζες φορτηγά γκρειτερ δουλεύουν καθημερινός ..απάντηση δικά μας μηχανήματα δεν εργάζονται !!!στο ΣΤΑΝΟ ..καλά με δουλεύεις συνάδελφε επιθεωρητής είμαι ..κόκαλο εγώ ..αμέσως μπαίνει ο ρουφιανος τιττιτι ..ένα ματάκι πούλησα για ευχαριστώ ..

Somporo είπε...

Αν ο συγκεκριμένος blogger θεωρεί λογοκρισία που διαγράψαμε τα αόριστα σχόλιά του που περιείχαν ύβρεις αλλά και δυσφήμιση προσώπων κάνει μεγάλο λάθος. Το μόνο που καταφέρνει είναι να φέρνει σε δύσκολη θέση το blog αλλά και τους κατοίκους αφού η συνήγορος των εναγόντων παρουσίασε τα σχόλιά του στο δικαστήριο. Διαβάζοντας κανείς το Υ.Γ της ανάρτησης αλλά και το πρώτο σχόλιό του καταλαβαίνει ότι προσπαθεί να βοηθήσει τον τόπο του με λάθος τρόπο.

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Somporo,
Καλημέρα σας.
Όπως καταλαβαίνετε, έκανα αναδημοσίευση ενός θέματος, που θεώρησα ότι είναι μείζον, πολλώ μάλλον του ότι διαδραματίζεται στην περιφέρεια.
Δεν γνωρίζω εάν υπάρχουν διενέξεις μεταξύ σας.
Και να υπάρχουν όμως, θεωρώ ότι δεν αφορούν το παρόν ιστολόγιο.
Κατόπιν τούτου θα αφαιρέσω τα σχόλια τα οποία θεωρείτε μονόπλευρα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα ρίξω λάδι στην φωτιά.
Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι να μην μείνετε στις μεταξύ σας διαμάχες, αλλά συσπειρωμένοι να πολεμάτε μόνο για το καλό το τόπου σας.

Ο νοών...νοείτω είπε...

@nikos,
Αγαπητέ καλημέρα.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις την δύσκολη θέση που έρχομαι, με το να μπαίνω στην μέση μίας διαφωνίας που δεν με αφορά.
Πάντα θα είμαι ανοιχτός σε αναδείξεις, αρκεί να μην μεταφέρουν μαζί τους και παθογένειες.
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, και ούτε με αφορά, για ποιον λόγο κόπηκαν κάποια σχόλιά σου στο somporo.
Από την στιγμή όμως που δηλώνουν την θέση τους εδώ, είμαι υποχρεωμένος να την ακούσω και να κρατήσω ουδέτερη στάση.
Το σημαίνον είναι ότι διεξαγατε νίκη σε μία καλή προσπάθεια.
Τα υπόλοιπα θεωρώ ότι μπορείτε να τα βρείτε μόνοι σας.

nikos είπε...

προς άσπονδους "φίλους" ..όλα ..τα ονόματα γνωστά...

"Εϊ ψιτ!" ...


"Σ' εσένα μιλώ, ναι εσύ που κρύβεσαι, που γυρνάς την πλάτη και δεν δίνεις σημασία.
Εσύ που τόσα χρόνια πέρναγες όμορφα, πλούσια στην υγεία των κορόιδων χωρίς ήθος, χωρίς φραγμούς, αδίστακτος όπως πάντα,
Σε εσένα μιλάω που τόσα χρόνια πλούτιζες εις βάρος μας.
Σ' εσένα μιλάω που...

με κυνήγησες, με χλεύασες, με χτύπησες, με ποδοπάτησες.
Σε εσένα μιλάω, που δεν άφησες να πάρω αέρα, δεν άφησες να δω πίσω από τον τοίχο, που ότι έκανα καλώς καμωμένο δεν σ άρεσε.
Σε εσένα μιλάω που ψήφισες αυτά τα μικρά υποανάπτυκτα ανθρωπάκια, που ανέβασες ψηλά
για να με κυβερνήσουν, να με καθοδηγήσουν, να μου δώσουν πνευματική τροφή να μου δώσουν επίπεδο, να μου δώσουν ελπίδα!! Και χα! Σου δώσανε λεφτά!
Πολλά λεφτά, δόξα, ανηθικότητα, γκλαμουριά, ακριβά σπίτια, ακριβά αυτοκίνητα.
Σε εσένα μιλάω μικρέ άνθρωπε, που μόλις με έβλεπες τα μάτια σου σκοτείνιαζαν, το χαμόγελο σου χαμόγελο εκδίκησης.
Σε εσένα μιλάω που τόσα χρόνια έτριβες τα χεριά σου όταν με έβλεπες, "στην υγεία του κορόιδου" έλεγες. Σ' εσένα μιλάω που μια νύχτα κόντεψες να πάθεις εγκεφαλικό όταν έμαθες ότι δεν ψηφίζω τα μικρά αστεία ανθρωπάκια. Κόντεψες να με φας γιατί δεν ήμουν σαν και σας, δεν εξυπηρετούσα συμφέροντα.
Σε εσένα μιλάω, που με μια κίνηση με έριξες στην άκρη της ζωής γιατί δεν είχα την ματιά την δικιά σου, η δική μου ήταν ξεκάθαρη , γαλήνια, η δικιά μου απλωνόταν στον ουρανό και έβλεπα πίσω από τα σύννεφα.
Σε εσένα μιλάω που μόλις με είδες να κάνω τον σταυρό μου πήγες να με σκοτώσεις, με έφτυσες, με ποδοπάτησες,
Σε εσένα μιλάω Που "ανατρίχιασες" όταν έμαθες ότι τραγουδούσα τον Εθνικό Ύμνο.
Αυτός είμαι εγώ!! Ποιος είμαι εγώ? Μα δεν είναι για γέλια να ρωτάς?
Αλλά αφού θες να ακούσεις θα σου απαντήσω, θα ικανοποιήσω την περιέργεια σου μικρέ απαίδευτε υπάνθρωπε.