Kαι επισήμως άδεια στην ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ...

Kαι επισήμως άδεια στην ΕΛΛ. ΧΡΥΣΟΣ για την εξόρυξη κάτω από τη Στρατονίκη!!! Καληνύχτα Μαργαρίτα…

Aπό τη σημερινή “Μακεδονία”.

Διετής παράταση για την άδεια του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών.



Την παράταση της άδειας λειτουργίας του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών στο Στρατώνι για άλλη μία διετία εξασφάλισε η “Ελληνικός Χρυσός” από την ελληνική πολιτεία.

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι μεγάλες επενδύσεις αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να επιταχύνει τους ρυθμούς του, τηρουμένων των αναλογιών, και για τα δικά του δεδομένα. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Πολιτισμού, η άδεια λειτουργίας του μεταλλείου όπου αναπτύσσεται η μοναδική μεταλλευτική δραστηριότητα των Μεταλλείων Κασσάνδρας, παρατείνεται έως την 31η Ιουλίου του 2012. Η αρχική άδεια, που είχε εκδοθεί το 2005, έληξε από τα τέλη του 2009, αν και η “Ελληνικός Χρυσός” είχε υποβάλει εμπρόθεσμα το σχετικό αίτημα για την ανανέωσή της. Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας πως η εκκρεμότητα της παράτασης δεν βάρυνε την εταιρεία αλλά το ίδιο το δημόσιο, είχε συναινέσει στη συνέχιση της λειτουργίας υπό το καθεστώς της προηγούμενης άδειας, ωσότου αποφανθεί για την ανανέωση. Παρά τη συνεννόησης αυτή, πάντως, όλο τον τελευταίο καιρό υπήρξαν φωνές περί παράνομης λειτουργίας του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών.

Μιλώντας στη “Μ” ο γενικός διευθυντής της “Ελληνικός Χρυσός” Πέτρος Στρατουδάκης, σημειώνει πως η εν λόγω απόφαση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι πως θα εξακολουθήσει η απασχόληση από τη δραστηριότητα του μεταλλείου στην περιοχή, η οποία μεταφράζεται σε 360 άτομα. Το δεύτερο είναι πως μέσω αυτής της απόφασης αναγνωρίζεται από την πολιτεία ότι η περιβαλλοντική προσέγγιση της εταιρείας στην περιοχή βελτίωσε την εικόνα. “Δεν ξέρω αν η κινητικότητα από την πλευρά του δημοσίου είναι μεγαλύτερη επειδή διανύουμε τη δύσκολη αυτή περίοδο και συνδέεται με την ανάγκη για επενδύσεις. Αυτό που ξέρω είναι πως έτσι θα έπρεπε να είναι, καθώς το επενδυτικό μας πλάνο δεν είναι μόνο ένα από τα ωριμότερα αυτή τη στιγμή, αλλά αξιοποιεί στρατηγικά και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατουδάκης.

Σήμερα, μεταλλευτική δραστηριότητα αναπτύσσεται μόνο στο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, όπου γίνεται εκμετάλλευση κοιτάσματος μεικτών θειούχων, από την οποία προκύπτουν συμπυκνώματα μολύβδου και ψευδαργύρου.

Εντός του Ιουλίου κατατίθεται η ΜΠΕ

Εν τω μεταξύ, εντός του Ιουλίου η εταιρεία θα υποβάλει στις αρμόδιες αρχές τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ο προϋπολογισμός της οποίας έχει αναθεωρηθεί στο 1 δισ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ. Η “Ελληνικός Χρυσός” έλαβε τον Οκτώβριο του 2009 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ την έγκριση της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είχε υποβληθεί από τον Απρίλιο του 2006.

Η επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στα Μεταλλεία Κασσάνδρας σε πλήρη ανάπτυξη προβλέπει αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή κατά 1.500 άτομα πρωτογενώς και κατά τουλάχιστον 5.000 δευτερογενώς. Η επένδυση του 1 δισ. ευρώ αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών και την ίδρυση μεταλλουργίας χρυσού στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.

Πηγή: Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

8 σχόλια:

Ευρύνοος είπε...

Πάντως εντύπωση κάνει το όνομα των μεταλλείων..

"μαύρων πετρών" αντί χρυσών πετρών :)

"ανάπτυξη", σχεδόν άγνωστη λέξη στο σήμερα..

καλησπέρα..

Ζάχαρη είπε...

θα χρειαστει μεταλλο ετσι οπως παμε.Ασχετο-σχετικο...

nikos είπε...

και η υπεραξία του τόπου με βάσει διεθνή αναγνωρισμένα πρότυπα ..20 δις .. λίγα είναι χιχχι

nikos είπε...

με τόσα χρήματα αγοράζεις όλοι την Νοτ.Αφρική μαζί με το χρυσό της

nikos είπε...

αφού επιμένουν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οτι η χρηματιστηριακή φούσκα τον 5000% ..ακόμα δεν εσκασε χιχχι

nikos είπε...

20 Μαΐου 2010
E-2284/2010
Απάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής

Το Αξιότιμο Μέλος έθεσε έξι ζητήματα σχετικά με τη στρέβλωση του ανταγωνισμού που προέκυψε από εικαζόμενη κρατική ενίσχυση προς την ελληνική εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Η Επιτροπή διερεύνησε ορισμένα από τα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της υπόθεσης NN 61/2008. Στις 10 Δεκεμβρίου 2008, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει επίσημη διαδικασία εξέτασης σχετικά με την εν λόγω υπόθεση βάσει της διαδικασίας C 48/2008(1).

Σχετικά με τη διαδικασία αυτή, η Επιτροπή μπορεί να παράσχει τις ακόλουθες πληροφορίες.

Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή απλώς εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον η πώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας έγινε σε τιμή αγοράς. Εάν η πώληση δεν έγινε σε τιμή αγοράς, αυτό θα συνιστούσε κρατική ενίσχυση. Η Επιτροπή θα έχει άποψη και θα καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με το ζήτημα αυτό μόνο στην τελική της απόφαση.

Η τρέχουσα έρευνα αφορά μόνο τη συμβατότητα της πώλησης με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.

Στην απόφασή της να κινήσει τη διαδικασία, η Επιτροπή σε καμία περίπτωση δεν ανέφερε ότι θα μπορούσε να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πηγή της πληροφορίας αυτής στην οποία αναφέρεται το Αξιότιμο Μέλος είναι ένα άρθρο ελληνικής εφημερίδας. Οι απόψεις που εκφράστηκαν στο άρθρο αυτό προφανώς είναι οι απόψεις του συντάκτη του. Ασφαλώς δεν μπορούν να θεωρηθούν ως η επίσημη θέση της Επιτροπής.

Το Αξιότιμο Μέλος θα βρει πρόσθετες λεπτομέρειες για το αντικείμενο της έρευνας της Επιτροπής στο ανακοινωθέν Τύπου που εκδόθηκε στο πλαίσιο της απόφασης για την κίνηση της διαδικασίας(2) και στην ίδια την απόφαση(3).

Στο παρόν στάδιο της διαδικασίας, δεν έχει ακόμη εκδοθεί τελική απόφαση στην υπόθεση C 48/2008. Η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πρέπει να αποφύγει να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση.

nikos είπε...

αυτό που διαπιστώνω πάντως είναι πως ..η λάμψει τον ανθρώπινον ονείρων ..ο ΧΡΥΣΟΣ .. είναι σε θέσει να κλείσει τα μάτια ανθρώπων όλων τον κοινωνικών τάξεων ..για χρόνια

nikos είπε...

και καθόλου δεν διαφέρει... από τον ραδιενεργό λιγνίτη