Γερμανία...über die Freiheit (2)



Οι Γερμανοί θα είναι πάντα εμπρός μας.
Πληγωμένη βαθιά η umber alles νοοτροπία και ψυχοσύνθεσή της, άφησε ρίζες που ενδυναμώθηκαν με το μίσος, που ανέπτυξε η συμπεριφορά των «συμμάχων» απέναντί τους μετά τους δύο Παγκόσμιους πολέμους.
Και αιματοκύλισαν την Ευρώπη, και ζητάνε και τα ρέστα.
Σε ομόλογα, σε repos, σε εμπορικά πλεονάσματα, σε αποβιομηχανοποίηση των ασθενεστέρων οικονομιών, σε καταλήστευση των εσωτερικών αγορών, σε κυριαρχία εμπορικών αλυσίδων εις βάρος τοπικών οικονομιών, σε spreads με βάση τη δική τους πιστοληπτική ικανότητα, σε...

Με αυθάδεια, με ύφος ανωτερότητας, με μονοπωλιακή συμπεριφορά, με ένα λαό πλήρως πειθαρχημένο που εάν ποτέ καταλάβει τι σημαίνει ελεύθερη ζωή, θα τρέχουν και δεν θα φθάνουν.
Ο ίδιος λαός, που είτε ως συνταξιούχοι είτε όχι, αγοράζει σωρηδόν σπίτια σε αυτήν, την απείθαρχη και αναθεματισμένη για την κυβέρνησή τους, χώρα, επειδή ακριβώς του προσφέρει κάθε ημέρα, αυτά που σε μία ολόκληρη ζωή δεν θα βρουν ποτέ στην ίδια τους την χώρα.
Αλλά φεύ!
Εδώ κοντεύουμε να το ξεχάσουμε εμείς.
(Φαίνεται η κυβέρνησή μας αποφάσισε με τον Νόμο περί Ιθαγένειας να τους εκδικηθεί. Θέλει να την κάνει τόσο άσχημη την Χώρα μας, για να σηκωθούν να φύγουν οι Γερμανοί).
Για αυτό πλακώνονται ΔΝΤ και ΕΕ για το ποιος θα μας σώσει;
Ο πιο αδύναμος, οικονομικά, κρίκος της ευρωπαϊκής-παγκόσμιας-διαπλανητικής συνοχής, στο μεταίχμιο μεταξύ δύο αιχμηρών παγκόσμιων νοοτροπιών.
Από το μία Deutschland über alles, και από την άλλη God save the Queen and USA.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τον δικτυακό τόπο Σοφοκλέους 10.

-Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Michael Offer δήλωσε ότι αύριο ο υπ. Οικονομικών Wolfgang Schaeuble θα ενημερώσει τους βουλευτές της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) για την χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα.

-Οι Γερμανοί νομοθέτες εξετάζουν το θέμα της χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ο Michael Meister, βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του κόμματος της Angela Merkel. "Οποιαδήποτε βοήθεια, είτε διμερής είτε απ' το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης, θα συνδεθεί με αυστηρούς όρους", δήλωσε στο Bloomberg.

-Αν ειδικά η γερμανική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τη διάσωση στους φορολογούμενούς της, εντούτοις, το Βερολίνο γνωρίζει καλά τους κινδύνους μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αναφέρει στους Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Jorg Kramer, εξηγώντας ότι οι επιπτώσεις από την κατάρρευση των ελληνικών ομολόγων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι πολύ μεγάλες.

-Η Γερμανία, τονίζουν αναλυτές, δέχθηκε να δημιουργηθεί το ευρώ προς χάρη της πολιτικής ενότητας της Ευρώπης, αλλά και για να αποκτήσει ένα ισχυρό εργαλείο διεθνούς επιρροής, ένα νόμισμα που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί ευθέως το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα, ή και να χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές επί των βασικών εμπορευμάτων. Όμως, αν η γερμανική ηγεσία και η ΕΚΤ δεν προσαρμοσθούν στις σημερινές ακραίες συνθήκες κρίσης, ίσως δεν αργήσουν να δικαιώσουν τους αγγλοσάξονες που εξαρχής έλεγαν ότι το οικοδόμημα της Ευρωζώνης θα κλονισθεί, υπό την πίεση των ίδιων του των αντιφάσεων: χωρίς πολιτική αλληλεγγύη, μια νομισματική ενοποίηση είναι αδύνατο να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα…

-Στην πραγματικότητα, τονίζουν πολλοί οικονομολόγοι, η αγορά αντιδρά με τον τρόπο αυτό στη γερμανική ανελαστικότητα, που κινδυνεύει να «τσακίσει» το οικοδόμημα του ευρώ: όπως υπενθυμίζουν, η σημερινή κρίση έχει την αφετηρία της στα τέλη του 2009, όταν η ΕΚΤ, υπό την πίεση των «γερακιών» της Μπούντεσμπανκ, έστειλε τα πρώτα σήματα προς την Ελλάδα, ότι θα σταματήσει να προσφέρει άφθονη ρευστότητα στις τράπεζες –το μήνυμα, βεβαίως, είχε αποδέκτες όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

-Η Γερμανία, ενώ πέρσι βρισκόταν στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ κατέχοντας τη δεύτερη θέση, φέτος έχει μείνει σημαντικά πίσω και σχεδόν «ισοβαθμεί» με την Κίνα στην τρίτη θέση, η οποία σχεδόν διπλασίασε τη δυναμικότητα των αιολικών της πάρκων.
Την προηγούμενη βδομάδα ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν είπε πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα αν χρειαστεί, προσθέτοντας πάντως ότι κατανοεί πως η Ευρωζώνη μπορεί να θέλει να χειριστεί το θέμα μόνη της.

-Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο, έναντι 15 δισ. ευρώ που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι οικονομολόγοι, από 17 δισ. ευρώ που ήταν τον αμέσως προηγούμενο μήνα

-Όσον αφορά στην περιοχή της Ευρωζώνης, η ανεργία «σκαρφάλωσε» στο 10% το Δεκέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 1,8% έναντι του Δεκεμβρίου 2008.
-Σε Γαλλία και Γερμανία το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου μηνός,
-«Γιατί η Ελλάδα και γιατί τώρα;», αναρωτιέται ο Charles Wyplosz καθηγητής οικονομικών στο Graduate Institute της Γενεύης, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στους Financial Times.

-Η δημοσιονομική απειθαρχία της Ελλάδας δεν είναι κάτι νέο, ενώ την ίδια στιγμή, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας είναι χαμηλότερο από εκείνα της Βρετανίας ή των ΗΠΑ. Ούτε και τα επίπεδα του χρέους είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστα με τα σημερινά δεδομένα (η Ιαπωνία έχει διπλάσιο χρέος, ενώ και η Ιταλία έχει υψηλότερο).

-Οπότε, ο Wyplosz καταλήγει στη δικιά του θεωρία συνομωσίας για τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Όπως εξηγεί, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν καλές αποδόσεις, περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τα γερμανικά ομόλογα. Η διαφορά αυτή είναι κατά κύριο λόγο το risk premium, δηλαδή η εκτίμηση της αγοράς σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας.

-Αυτό που τον προβληματίζει είναι η επιμονή των εμπλεκόμενων στις αγορές στην εκτίμηση ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα διασώσουν την Ελλάδα. «Επαναλαμβάνει αυτό που είπαν οι τραπεζίτες όταν η διατραπεζική αγορά πάγωσε, τον Αύγουστο του 2007: η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν οι τράπεζες διασωθούν», εξηγεί ο Wyplosz. Τώρα που ακούμε το ίδιο για τις κυβερνήσεις, «οι φορολογούμενοι καλούνται, και πάλι, να μετατρέψουν μία πολύ κερδοφόρα ριψοκίνδυνη δραστηριότητα σε μία ασφαλή», επισημαίνει.

-«Γιατί να πέσουν οι κυβερνήσεις σε αυτήν την παγίδα;» αναρωτιέται ο Wyplosz. Πέραν της θεωρίας της μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στους υπόλοιπους αδύναμους κρίκους, ο ακαδημαϊκός επισημαίνει και αυτό που χαρακτηρίζει ως το δεύτερο βήμα της θεωρίας συνομωσίας του: Ότι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στα ελληνικά ομόλογα. «Η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά όχι σε κάποιες μεγάλες, συστημικά σημαντικές ευρωπαϊκές τράπεζες», τονίζει.

-Στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Newsweek δημοσιεύει ανάλυση του Stephan Theil, στη οποία εκφράζεται η άποψη ότι "η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει αν η Ελλάδα ή άλλα ασθενή μέλη της αποφασίσουν να την εγκαταλείψουν και ότι θα σταματήσει να υπάρχει μόνο αν τα ισχυρά κράτη, όπως η Γερμανία, αποφασίσουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω από αυτήν".

-Επίσης, σημειώνεται ότι "η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλει το δική της νομισματική και δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη και πιέζει για την τοποθέτηση του νυν προέδρου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας επικεφαλής στην ΕΚΤ, μετά την αποχώρηση του Jean Claude Trichet τον επόμενο χρόνο".

-Η μακροπρόθεσμη διαδικασία για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας είναι εγγυημένα επώδυνη, προειδοποιεί η Credit Suisse. Οι πραγματικοί μισθοί θα πρέπει να πέσουν σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και συγκεκριμένα αυτούς της Γερμανίας (όπου δεν αναμένεται ιδιαίτερη αύξηση των μισθών, γιατί και αυτή η χώρα είναι αφοσιωμένη στη δημοσιονομική προσαρμογή).

-Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας σημείωσε πτώση 2,6% σε μηνιαία βάση το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

-Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία παρουσίασαν μεγάλη πτώση το Δεκέμβριο του 2009, από τον αμέσως προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, επιφέροντας απρόσμενο πλήγμα στην ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας.
-Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε σήμερα τη βεβαιότητα των μελών του G7 ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
-«Όλοι οι εταίροι μας εκτός της ευρωζώνης είναι πεπεισμένοι ότι οι Ευρωπαίοι θα βρουν λύση στα προβλήματα αυτά», αναφέρει στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γερμανός υπουργός.

Κλείνω με δύο εκτενή άρθρα του κύριου Βασίλη Βιλιάρδου με τίτλο «Οι πρωταθλητές του χρέους», από όπου και τα αποσπάσματα παρακάτω, και «Πρώτος παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος».

«Δυστυχώς η Ελλάδα ευρίσκεται αντιμέτωπη με μία απίστευτη επίθεση εκ μέρους του Τύπου – ειδικά του αγγλοσαξονικού, αλλά και του γερμανικού ο οποίος, στα πλαίσια της «αποστολής» του, επιδιώκει την παραδειγματική συμμόρφωση της με τις «επιταγές» του «Δικαίου του Ισχυρότερου». Ενοχοποιείται ακόμη και για το ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της, με τη βοήθεια της Goldman Sachs, παραποίησε τα στοιχεία που έδινε προς την Κομισιόν, έτσι ώστε να αποκρύψει το πραγματικό ύψος του ελλείμματος της (πηγή: MM 06.02.10)».

«Προφανώς η Γερμανία, γνωρίζοντας ότι οι Έλληνες πολίτες δεν είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν τις επεκτατικές πολιτικές της (αν μη τι άλλο, οι πολίτες της μικρής αυτής χώρας διαθέτουν τη σπάνια αρετή της κριτικής σκέψης, ενώ δεν αποδέχονται κανενός είδους αυθεντίες – πόσο μάλλον την υποδούλωση τους σε «ολοκληρωτικές» πολιτικές), χρησιμοποιεί κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσον για να επιβάλλει τις απόψεις της, φοβούμενη την ενδεχόμενη «μόλυνση» των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών από τον «ιό της ισότητας και της ελευθερίας» - ίσως ακόμη την εξέγερση των δύστυχων δικών της καταπιεσμένων πολιτών, οι οποίοι νοιώθουν απροστάτευτοι στην «επαφή» τους με έναν απίστευτα σκοτεινό και πανίσχυρο μηχανισμό εξουσίας».

7 σχόλια:

Artanis είπε...

Μπα, άκουσα ειδήσεις σήμερα και δεν τα βλέπανε πια, τόσο μαύρα...Υπάρχει ελπίδα αδέλφια!!!
:)
Καλησπέρα από ΝΖ, όπου σε 4,3εκ κατοίκους αντιστοιχούν 5,8εκ γελάδες και 35 εκ πρόβατα...
:) :)

Ανώνυμος είπε...

Οι προστάτες πρώτα δημιουργούν το πρόβλημα και μετά έρχονται και σου λένε "να σε βοηθήσουμε να το λύσεις?".
Έρχεται Πάσχα τώρα, που να τρέχουμε. Μετά το πάσχα θα κοιτάξουμε για αντίσταση... Αλλά μετά έρχεται καλοκαίρι, άσε καλύτερα, του χρόνου...
:)

@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Artanis,
Αγαπητή, εάν περιμένεις από τις ειδήσεις να καταλάβεις πότε κάτι πάει καλά, και πότε άσχημα, τότε χάνεις την ουσία και την αλήθεια.

Δηλαδή εάν κάνουν επανάσταση οι αγελάδες και τα πρόβατα, χαθήκατε!!!:)

Ο νοών...νοείτω είπε...

@αλλενάκι,
Αγαπητή, αναγνωρίζουμε πλέον το σύστημα αλλά αδυνατούμε να το αποφύγουμε.
Ποτέ δεν ήλπιζα ότι ο σημερινός μέσος Έλληνας είναι σε θέση να κάνει αντίσταση ουσίας.
Πάντα σερνότανε από τις εξελίξεις.
Οι λόγοι έχουν χιλιογραφτεί.
Η μόνη μορφή αντίστασης που μπορεί να συντηρείται, είναι η ατομική.
Οι τρόποι είναι πολλοί, έχεις αναφερθεί σε κάποιους από αυτούς, και επίσης έχουν γραφτεί άλλοι από διάφορους (βλέπε Πελαφοφίαλος, Αρχαίος, Ιθαγενής και άλλοι).
Αυτό που κάποτε ζητούσα, την μάζωξη δηλαδή όποιων δεν έχουν πρόβλημα να παραμένουν ανώνυμοι, στον μεγαλύτερο χώρο επαφής, και στην πλειοψηφία σοβαρών και σκεπτόμενων ανθρώπων στο διαδίκτυο τότε, έπεσε στο κενό.

Μέχρι να έρθει λοιπόν η στιγμή που αυτό θα γίνει είτε αυθόρμητα, είτε συννενοημένα, συνεχίζουμε ο κάθε ένας με τον δικό του τρόπο.
Και δεν είναι μόνο η γραφή στα ιστολόγια.
Αυτήν μπορεί να την παίρνει το ποτάμι.
Αλλά και το ποτάμι κάποια στιγμή φουσκώνει και ξεχειλίζει.
Θα σου πω όμως για παράδειγμα, ότι πριν δύο Παρασκευές, όταν εσύ ανέβαζες την ανάρτηση για τα Ίμια, στις 21:00 σε όλα τα κανάλια, βγήκε η διαφήμιση της Vodafon για «την πιο μεγάλη επανάσταση».
Δεν θα σου πω για την στιγμιαία αντίδρασή μου, αλλά την επόμενη ημέρα τους έστειλα επιστολή διαμαρτυρίας, και ταυτόχρονα ακύρωσα την σύνδεσή μου σε αυτούς, παρέσυρα δε και δύο φίλους σε ανάλογη πράξη.
Θα μου πεις σιγά τα αυγά!
Δεν περιμένω λοιπόν ξαφνική μαζική αντίδραση και αντίσταση από την κρίσιμη μάζα των οργισμένων.
Έχουν φαίνεται άλλα πιο καυτά προβλήματα να λύσουν, της καθημερινότητας και της επιβίωσης, και δεν είμαι σε θέση να κακολογήσω κανέναν.
Ρίξε μία ματιά στο διαδίκτυο, πόσα «πατριωτικά» και άλλα παρόμοια ιστολόγια υπάρχουν.
Πόσοι είναι σε θέση να ξεχωρίσουν αγνές προθέσεις από δόλιες ανακατευθύνσεις;
Σκορπισμένοι είμαστε, και παλεύουμε ο καθένας με την ψυχή του για την ψυχή όλων μας.

Δεν ασπάζομαι λοιπόν διόλου, το καυστικό αλλά αληθές τελείωμα του σχολίου σου, αλλά αντίθετα ελπίζω να μην διαβάσω από εσένα τουλάχιστον ξανά απαισιοδοξία.
Ότι αλώνετε, μπορεί να σκλαβώνετε αλλά και πάλι Ελευθερώνετε.
Ο χρόνος είναι αφανής στις ενέργειες.
Παλεύουμε για το παρόν και το μέλλον, με όπλο το παρελθόν!

Ανώνυμος είπε...

Θυμωμένο σε βρίσκω.
Μίλησα με ρεαλισμο για την κατάσταση και όχι με απαισιοδοξία ούτε με διάθεση κακολογίας όσων προσδοκούν παράταση μιας ημιθανούς κατάστασης.

Είναι όμως η δεύτερη φορά που στον παρόντα ιστοχώρο έρχομαι αντιμέτωπη με αυτο το πνεύμα που επέδειξες και συ σήμερα.

Ομολογώ ότι εξεπλάγην.

Ο χώρος σου εδώ διευρύνεται συνεχώς, νομίζω ότι τη μάζωξη την έχεις κατορθώσει με την ποιότητά σου.
Είναι ένα πρώτο σημαντικό στάδιο.

Αν έχεις όμως και άλλη πιο πλατιά πλατφόρμα γιατί δεν την παρουσιάζεις με όλα τα σημεία της?
Πρακτικά και όχι απλώς ένα θεωρητικό κείμενο προθέσεων.

Καλή συνέχεια σου εύχομαι.

@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

Καλημέρα αλλενάκι.
Ουδόλως είμαι θυμωμένος μαζί σου.
Θα ήταν παράλογο, με την άψογη στάση που έχεις δείξει μέχρι σήμερα, να καταφερθώ εναντίον σου με οποιοδήποτε τρόπο.
Για αυτό και γράφω ότι...Δεν ασπάζομαι λοιπόν διόλου, το ΚΑΥΣΤΙΚΟ αλλά ΑΛΗΘΕΣ τελείωμα του σχολίου σου.
Η αλήθεια είναι επίσης, ότι είσαι από τις πιο δυναμικές φωνές στο διαδίκτυο που δεν στέκεται μόνο σε θεωρητικά κείμενα, όπως εγώ και αρκετοί άλλοι.

Συγχώρα με λοιπόν, εάν εξέλαβα και απαισιοδοξία από το σχόλιό σου σε πρώτη ανάγνωση, και σου απάντησα.....αλλά αντίθετα ελπίζω να μην διαβάσω από εσένα τουλάχιστον ξανά απαισιοδοξία.

Βλέπεις, ορισμένες φορές ο συνδυασμός πίεσης που προέρχεται από την καθημερινότητα του καθενός σε συνδυασμό με την ανάγκη να εκφραστεί, βγαίνει με λάθος τρόπο.

Δεν φταις εσύ σε τίποτα να τα ακούς βέβαια, αλλά όπως έχω πει, εσένα και κάποιους άλλους, σας νοιώθω δικούς μου ανθρώπους, και έχω πάρει αυθαίρετα το δικαίωμα να λέω και κάποια κουβέντα παραπάνω.

Τέλος όσον αφορά αυτό που λες για την ...πιο πλατιά πλατφόρμα, είναι μία ΑΝΑΓΚΗ που δεν δύναμαι μόνος μου να την μετουσιώσω σε παρουσίαση.
Οι λόγοι είναι αρκετοί.

Πρώτον, ότι μία τέτοια ενέργεια απαιτεί πλήρη αφοσίωση σε αυτόν τον σκοπό.
Δεύτερον, ικανό χρόνο για να είναι όσο το δυνατόν πιο πλήρης.
Τρίτον, μεγάλη προσοχή στον τρόπο διατύπωσης
Τέταρτον, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση.
Και, ίσως, τελευταίο αλλά σημαντικότερο, απαιτεί μυαλά πιο δυνατά από το δικό μου, δηλαδή συνέργεια.

Αναφέροντας τα παραπάνω, δεν αποποιούμαι τις όποιες υποχρεώσεις μου.
Είμαι εδώ, ανοικτός διάπλατα, γράφω και ετοιμάζω κάποια πράγματα, προσπαθώ να αγοράσω χρόνο από όλες τις άλλες ασχολίες μου, και προσπαθώ ακόμα περισσότερο να ξεφύγω από την νοοτροπία παράθεσης απλών θεωρητικών κειμένων καλών προθέσεων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό σου,

Ο νοών...νοείτω

Ανώνυμος είπε...

Έχεις γενικότερο θυμό ίσως, γι'αυτό, άλλος απαισιοδοξεί, άλλος τα βλέπει χωρίς ωραιοποίηση. Οι μέρες είναι δύσκολες. Δεν έχω όμως εικόνα από τα αριθμητικά δεδομένα. Πόσοι είμαστε. Λίγοι ή περισσότεροι. Ποιό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που "θα τη βγάλουν καθαρή" και άρα δεν μπορείς να υπολογίζεις σε αυτούς, άρα η κατάσταση περιγράφεται τραγικότερη από ότι είναι στην πραγματικότητα και ποιό είναι το ποσοστό αυτών που θα πληγούν σοβαρά άρα είναι εν δυνάμει σύμμαχοι.
Επίσης δεν έχω εικόνα για το ποσοστό των συνειδητοποιημένων, όσων έχουν τη δύναμη να αφήσουν κάτι για να κερδίσουν κάτι άλλο, πιο μεγάλο, πιο ουσιαστικό.
Ειναι δλδ δύο οι βασικές συνιστώσες για τη ζητούμενη συνισταμένη.
Αλλά ζούμε στη χώρα που τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Αν τα πράγματα ήταν διαφορετικά τώρα δεν θα συζητούσαμε καν, αλλά όπως είπε κάποιος άλλος αλλού "τώρα θα ξηλώνονταν τα πεζοδρόμια"...
Γι' αυτό έγραψα, "έρχεται Πάσχα, που να τρέχουμε..."
Καλή σου μέρα και καλό τριήμερο εύχομαι.

@αλλενάκι