1η Δεκεμβρίου - Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

Το 1898 σχηματίστηκε Κρητική κυβέρνηση στο νησί με ανώτατο κυβερνήτη τον Πρίγκιπα Γεώργιο, νεότερο γιο του βασιλιά της Ελλάδας Γεώργιου. Ο στόχος όμως των περισσότερων Κρητικών παρέμεινε η ένωση με την Ελλάδα. Υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις κάθε φορά που ο ανώτατος κυβερνήτης επέβαλλε περιορισμούς στις ανθρώπινες ελευθερίες ή άλλαζε τις μεθόδους διοίκησης.

Αυτό το άσβηστο επαναστατικό πνεύμα οδήγησε στην "Επανάσταση του Θερίσου" το 1905. Αρχηγός της επανάστασης ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος είχε πολεμήσει στους τελευταίους αγώνες για την ανεξαρτησία και είχε διοριστεί Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Η επανάσταση δεν κράτησε πολύ, η υποστήριξη όμως στον Βενιζέλο ήταν τόσο ισχυρή ώστε ο Πρίγκιπας Γεώργιος αναγκάστηκε να υποβάλλει παραίτηση.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις απέσυραν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους από την Κρήτη, ο ανώτατος διοικητής αποχώρησε και διενεργήθηκαν εκλογές από τις οποίες νικητής βγήκε ο Βενιζέλος. Όταν ο "Στρατιωτικός Σύνδεσμος" της Αθήνας ήρθε στην εξουσία ζητήθηκε από το Βενιζέλο να γίνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Η πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το 1913, όταν με τη Συνθήκη του Λονδίνου, ο Σουλτάνος Μωχάμετ ΙΙ παραιτήθηκε των δικαιωμάτων του από το νησί. Το Δεκέμβριο η Ελληνική σημαία υψώθηκε στο Κάστρο του Φιρκά στα Χανιά, ενώπιον του Βενιζέλου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Κρήτη πλέον ήταν ένα με την υπόλοιπη Ελλάδα.


Πηγή: Βισάλτης

3 σχόλια:

αμμοδύτης είπε...

Θα ξέρεις ότι η Κρήτη έχει αρκετούς Μικρασιάτες από το 22... Αυτό που είδα στο Αϊβαλή, ήταν γέροι μαυροφορεμένοι, με στιβάνια και μαντήλι στο κεφάλι, να μιλάνε με βαρειά κρητική προφορά, και όταν πιάσαμε κουβέντα, έβαλαν κάτι κλάματα, μέρα μεσημέρι, σε παραθαλάσσιο καφενεδάκι, με ωραία πολύχρωμα ξύλινα βαρκάκια (και περίεργες κόκκινες σημαίες με μισοφέγγαρα)...

Ανώνυμος είπε...

Kρητικοί Μανιάτες συγγενεύουν.
Πολλά από τα επίθετα σε άκης των Μανιατών είναι Κρητικής προέλευσης.

Ο νοών...νοείτω είπε...

Αγαπητέ αμμοδύτη καλησπέρα.
Το γνωρίζω, διότι και η καταγωγή της συντρόφου μου είναι από Μικρασία που κατέληξαν στην Κρήτη.
Όσον αφορά το υπόλοιπο......:(

Αγαπητέ ανώνυμε καλησπέρα.
Ενδιαφέρουσα πληροφορία, δεν το ήξερα.