ΜετεκλογικάΔεν είμαι ιδιαίτερα καλός στις βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις.
Με τα νούμερα τα πάω αρκετά καλά, και έχω μάθει να τα δουλεύω όταν πρέπει και όχι όταν βρίσκομαι σε αδιέξοδο.
Θεωρώ δε, στις ημέρες μας, ότι όσο πιο βαθειά μπαίνεις σε μία πολιτική ανάλυση, τόσο περισσότερο φεύγεις μακριά από την πολιτική πραγματικότητα.
Θεωρώ επίσης ότι, όταν εμφανίζονται καταστάσεις υπερβολικές έως αφύσικες, αντί να σταθούμε απέναντι από τα φαινόμενα για να προσπαθήσουμε να τα καταλάβουμε με ψυχραιμία, ορμάμε μέσα στην δίνη τους παρασυρόμενοι από την δυναμική τους.
Άφησα λοιπόν να περάσει ο αχός και η σκόνη που άφησε πίσω του, αν και συνεχίζει, το εκλογικό αποτέλεσμα, και παραθέτω και το δικό μου, εκ πρώτης όψεως, συμπέρασμα.

Η διαφορά είναι αφύσικα μεγάλη σε σχέση με αυτό που μας είχαν προετοιμάσει να περιμένουμε όλοι, εκτός των ίδιων των πολιτών.
Η διαφορά είναι αφύσικα μεγάλη σε σχέση με αυτό που είχαν πείσει όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «παιγχνίδι», που αφορούσε όμως και τους πολίτες ως απαραίτητο συν-παίκτη.
Η διαφορά είναι αφύσικα μεγάλη σε σχέση με αυτό που επεδίωκαν αρκετοί καιρό τώρα.
Οι πολίτες είτε από άγνοια φόβου, είτε από άγνοια σκέτη, είτε από ένστικτο επιβίωσης, είτε από έντονη σιχαμάρα, είτε από ανάγκη ύπαρξης ελπίδας, είτε από συσσωρευμένη απόγνωση, είτε από το ένστικτο τιμωρού, είτε από την ψευδαίσθηση της επιλογής, ψήφισαν την αναπάντεχη διαφορά.
Και τώρα όλοι, ειδικοί και μη, έμειναν άναυδοι.
Οι ειδικοί διότι είδαν το πόσο ανίκανοι και ανόητοι είναι.
Οι μη ειδικοί διότι δεν πίστευαν τι μπορούν να κάνουν.
Οι ειδικοί τώρα θα τα βάλουν κάτω, θα τα αναλύσουν, και κάποια στιγμή θα αποφανθούν.
Οι μη ειδικοί θα παρακαλάνε κάθε ημέρα να μην το μετανοιώσουν.
Ελπίζω να παρακαλάνε κάθε ημέρα να καταλάβουν ότι πέτυχαν να τους μπερδέψουν όλους, συμπεριλαμβανομένων και τους εαυτούς τους.
Η δύναμη αυτή, ασχέτως από πού προέρχεται ή/και πηγάζει, είναι υπαρκτή.
(Και αυτό αφορά και εμένα διότι περί άλλων τύρβαζα πριν τρεις μήνες).

Η δύναμη αυτή λέγεται ψήφος.
Και ήταν ψήφος με πολλαπλά μηνύματα και πολλαπλούς αποδέκτες.
Η μόνη σίγουρη οδός ερμηνείας, είναι η απ΄ ευθείας συνέντευξη με κάθε έναν από τους ψηφίσαντες με την προσδοκία της ειλικρινούς συνομιλίας.
Δεν θα επικαλεστώ το τετριμμένο «ο λαός είναι σοφός», διότι δεν είναι.
Πρέπει όμως να μας αναγνωρίσουμε ένα αισθητήριο, που κάποιες φορές εκπλήσσει.

Το σενάριο της πλήρους καθοδηγούμενης ψήφου από κάποια κέντρα δεν το ακουμπώ, διότι δεν το γνωρίζω, αλλά και δεν θέλω.
Εάν υπάρχει και τα καταφέρνει τόσο καλά, τι να πω εγώ άλλωστε.
Από την πολιτική στάση του καθενός μας εξαρτάται εάν υπάρχει ή εάν δύναται να υπάρχει.

Με στεναχωρεί το γεγονός της παραίτησης του κ. Καραμανλή ασχέτως της μεγάλης διαφοράς. Άφησε εκκρεμότητες στο κόμμα του, ενώ είχε την ευκαιρία να το καθαρίσει πλήρως.
Εάν αυτή ήταν η τελευταία του πολιτική κίνηση, τότε θα γραφτεί με μαύρα γράμματα στην πολιτική Ιστορία του τόπου.
Δεν βρίσκω θαραλλέα την οποιαδήποτε α(υ)ποχώρηση παρά μόνον εάν ενέχει τακτική ανασυγκρότησης.
Το τσιμπούρι που σου τρώει το αίμα όσο μακρυά και αν το πετάξεις αυτό θα βρει τον δρόμο της επιστροφής.
Πρέπει όχι μόνον να το εξοντώσεις αλλά και να καθαρίσεις και να απολυμάνεις την πληγή από τα αυγά του.
Βέβαια μπορεί απλά να μην τον ενδιαφέρει πλέον.

Η νίκη του κ. Παπανδρέου, παρ΄ όλη την αήθη προσπάθεια μείωσης της προσωπικότητάς του, ίσως μοναδικού φαινομένου στα πολιτικά μας πράγματα λες και δεν υπήρχαν αρκετά πολιτικά επιχειρήματα, δείχνει το στρατηγικό λάθος των αντιπάλων του, αυτό της ηθελημένης υποτίμησης.
Τώρα έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι.
Ελπίζω να μην ματώσουμε εμείς, αλλά το καρπούζι και τα «μαύρα» σπόρια του.
Επειδή οι προσδοκίες είναι πολλές, περισσότερες από κάθε φορά, και οι ανοχές ελάχιστες, οι λιγότερες από κάθε άλλη φορά, του εύχομαι καλή δύναμη και φώτιση.
Δεν αντέχουμε άλλη διάψευση.

Το ΚΚΕ παραμένει η σταθερά του πολιτικού μας συστήματος.

Ο κ. Τσίπρας τα κατάφερε, και μένει τώρα να αποσαφηνίσει εάν είναι έτοιμος να δείξει αυτό που πραγματικά εκπροσωπεί.

Ο κ. Καρατζαφέρης πήρε 15 βουλευτές με αύξηση 50% των δυνάμεών του, αλλά δεν θα ησυχάσει εάν δεν γίνει χαλίφης στην θέση του χαλίφη.

Ένα κόμμα οικολογικό είναι απαραίτητο εάν βοηθάει στην ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης και όχι όταν προσπαθεί να παραδώσει μαθήματα πολιτικής άνευ Ιστορίας..

Τέλος, κάποια μικρά κόμματα καλό είναι να μεγαλώσουν.

Σε κάθε περίπτωση θέση μου είναι ότι δεν πρέπει συνεχώς να τα περιμένουμε όλα από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Είμαστε συν-υπεύθυνοι για ότι καλό και ότι κακό συμβαίνει
Είμαστε συν-υπεύθυνοι για ότι ανεχόμαστε, είτε αυτό λέγεται κυβερνητικές πρακτικές, είτε συν-πολιτικές συμπεριφορές.
Πιστέψτε το, ότι δεν βλάπτει μία σωστή πολιτική συμπεριφορά χωρίς κομματική ταμπέλα από πάνω.
Και εάν ακόμα αυτοί δεν μπορούν να γίνουν καλύτεροι, μπορούμε να τους αναγκάσουμε εμείς, αρκεί να το θέλουμε.

5 σχόλια:

Artanis είπε...

Εγώ όλα αυτά τα συμπεράσματα θα τα βάλω σε μια φράση : Χαμός έγινε ;
Κι εμείς εδώ δεν το πιστεύαμε, παρόλο που είχαμε κολλήσει στην οθόνη του Η/Υ για να μαθαίνουμε τα νέα...
Ακόμα κι έτσι όμως, το ΠΑΣΟΚ και ο ΓΑΠ δεν πρόκειται να κυβερνήσουν μόνοι...Συγκυβέρνηση με την ΕΕ θα έχουν για τουλάχιστον 3 χρόνια...Οπότε, οι ειδικοί θα μείνουν με τις αναλύσεις, οι πολιτικοί με τους χαρτοφύλακες, τα κοστούμια και την απορία, το ΛΑΟΣ, θα συνεχίσει να φωνάζει χωρίς νόημα και ο λαός "θα σφίξει και άλλο το ζωνάρι"...
Απλά old time classic πράγματα :)
Καλό βράδακι να έχεις...

Δωδωναίος είπε...

Δεν θα μείνω στις αναλύσεις του «πως» και «γιατί»της πραγματικά μεγάλης διαφοράς.
Η ζωή, οι καταστάσεις και οι επαγγελματικές ασχολίες, μας φέρνουν καθημερινά ανάμεσα στον πολύ κόσμο. Ζούμε μέσα στην κοινωνική ποικιλία και αν δώσουμε λίγη μεγαλύτερη προσοχή, γινόμαστε δέκτες πολλαπλών μηνυμάτων.
Απλά λίγη μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται για να αφουγκραστούμε τον «άλλο».
Είναι καιρός τώρα που την κραυγή ή τον ψίθυρο του «άλλου», τον είχαμε χάσει ή τον είχαμε εκχωρήσει στους δημοσκόπους και στην Τ.V, να ξαναστραφούμε στην κοινωνία των πολιτών
Οι πολίτες του σήμερα είναι στα πολύ «δύσκολα.»
Και δεν είναι αυτό σχήμα λόγου ή μεταφυσική εκδοχή.
Είναι η ίδια η πραγματικότητα
Ας ξεκινήσουμε με μια κάπως πρόσφατη δημοσκοπική ανάλυση της Eurostat που μου έλεγε το βράδυ των εκλογών «υποψιασμένος φίλος» και η οποία καταγράφει ότι:
Το 18% των Ελλήνων πολιτών ευημερούν και οι οικονομικές τους αντοχές είναι «παντός καιρού». Είναι αυτοί που κυκλοφορούν γύρο μας και κάνουν πολλούς να διερωτώνται: Μα καλά εγώ μόνο δεν έχω λεφτά?
Το 42% που είναι ας πούμε η μεσαία τάξη, βλέπουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται κάθε χρόνο και τους τσακίζει η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια και ο δανεισμός
Το 25% βρίσκεται στο όριο της φτώχειας (5.800 € ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα κατά κεφαλήν) και
Το 15% κάτω από το όριο της φτώχειας ( Εδώ παίζεται και το μεγάλο κοινωνικό δράμα: Εγγεγραμμένοι άνεργοι Έλληνες και οικονομικοί μετανάστες, άρρωστοι και ανίκανοι για εργασία, πτωχεύσαντες έμποροι και άλλοι επαγγελματίες, έγκλειστοι και άλλοι διάφοροι δυστυχείς συνάνθρωποι μας.
Αυτά τα νούμερα (που πιστεύω ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα), είναι ικανά για να δώσουν όχι 10 και κάτι μονάδες διαφορά, αλλά 16 και πάνω.
Και κάτι ακόμη που δεν περίμενα, είναι ο τρόπος που καταρρέουν οι προκάτοχοι.
Διερωτάται κανείς και λέει:
Μα καλά τόσο σαθροί και ανίσχυροι ήτανε.. ?
Εύχομαι ο καλός Θεός να φωτίσει την παρούσα Κυβέρνηση να βγάλει την Χώρα από την δίνη των προβλημάτων που κληροδότησε από την προκάτοχο της…
Το γεγονός της «διαφοράς», η εικόνα της κατάρρευσης της απερχόμενης κυβέρνησης, δίνουν μία νότα μικρής αισιοδοξίας με περίσκεψη σαν έναυσμα για να φύγουμε μπροστά αφήνοντας πίσω την οικονομική δυσπραγία, την μιζέρια και τον καταποντισμό.
Οικονομικά τα αίτια της διαφοράς λοιπόν…

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα.
Συμφωνώ με το @Δωδωναίο, ότι είναι οικονομικά τα αίτια της μεγάλης διαφοράς.
Η προηγούμενη κυβέρνηση τσάκισε κόσμο. Τα έδωσε όλα με σχέδιο στις μεγάλες αλυσίδες, στα καρτέλ. Μίχαλος, Παπαθανασίου, Αλογοσκουφης, τράπεζες. Ως εκ τούτου ήθελε τσάκισμα.
Οι εργοδότες έφτασαν το βασικό στα 430 ευρώ πλέον και συνεχίζοντας την αθρόα εισροή λαθρομεταναστών νόμιζαν ότι αυτό είναι ανάπτυξη. Πανηγύρισαν πολλοί Πακιστανοί με την νίκη του ΓΑΠ. Αυτοί θα νοιώσουν Έλληνες ξαφνικά μέσα σε πέντε χρόνια που θα δώσει ιθαγένεια; Ιθαγένεια;;;!!!

Όσο Γερμανός ένοιωσε τριάντα χρόνια τώρα αγαπητός σχολιαστής, που μετανάστευσε στα 20 χρόνια του στη Γερμανία και δακρύζει κάθε μέρα για την Ελλάδα μέσα από τις ιστοσελίδες ... (ο νοών νοείτω ποιος είναι).

Από την άλλη δεν είδα καμία αήθη επίθεση εναντίον ΓΑΠ. Εκτός αν εννοείς αήθη επίθεση τα περί κανό και άλλα φαιδρά. Περισσότερο αήθης ήταν η επίθεση εναντίον του ΚΚ. σε προσωπικό επίπεδο, όσα και να του καταλογίζουμε σε πολιτικό-διακυβερνητικό επίπεδο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι ο ΓΑΠ εκφράζεται μπερδεμένα χάνοντας τον ειρμό, όχι γιατί έχει κάποια νοητική υστέρηση, ούτε γιατί σκέπτεται αγγλικά, αλλά γιατί μπορεί άλλα να έχει στο νου του να κάνει και άλλα να πρέπει να απαντά οέο;

Το no borders no nations το έχεις ακούσει ασφαλώς. Είναι τυχαίο ότι γειτονική χώρα απαίτησε μόλις προχτές ανοιχτά σύνορα στα Βαλκάνια με τις χώρες όπου έχει εμφυτεύσει δικούς της πληθυσμούς κατόπιν άνωθεν εντολής;
Για να ξυπνήσουμε λίγο! Όλοι γύρω μας ακραίοι εθνικιστές και μεις οι μόνοι ηλίθιοι διεθνιστές;

Το είχες πει πολύ εύστοχα σε ένα σχόλιό σου για το πολυπολιτισμικό ....σι! Αυτό είναι το απόσταγμα της εφαρμογής της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα. Γι' αυτό τα έχουν μπερδέψει τα μπούτια τους οι αγορίνες!

@αλλενάκι

Ο νοών...νοείτω είπε...

@Artanis,
Καλή σου ημέρα.
Πόσες τρύπες άραγε ακόμη στο ζωνάρι;


@Δωδωναίος,
Δεν έχω να προσθέσω τι, στο εύστοχο σχόλιό σου.

@αλλενάκι,
Συνεχίζεις και εσύ σωστά.
Σταματάω πρώτα στους Πακιστανούς. Ανατρίχιασα.

Ο Έλληνας στην Γερμανία ενώ έχει τραβήξει και τραβάει ζόρια, αντεπεξέρχεται με δάκρυα ψυχής που ποτίζουν τα λίγα δέντρα ελεύθερης σκέψης που έχουν μείνει.

Ο κ. Καραμανλής δέχθηκε αήθη επίθεση σε προσωπικό επίπεδο και κατεγράφη στις μαύρες σελίδες της πολιτικής συμπεριφοράς των λασπωμένων.

Για τον κ . Παπανδρέου αναφέρομαι στα φαιδρά και όχι μόνον.

Το έχω σκεφθεί και αναρωτιέμαι συνεχώς εάν "γλώσσα λανθάνουσα αλήθεια λέγει".

Διεθνιστές εναντίον εθνικιστών.
Σου δίνω πάσα για ανάρτηση.

Ότι γράφει δεν ξεγράφει.
Το μόνο που δεν μας πάσαραν ακόμα είναι τα προφυλακτικά.
Μάλλον γιατί δεν είναι στα σχέδιά τους ο έλεγχος γεννήσεων μειονοτήτων.

αμμοδύτης είπε...

Τα post mortem είναι εύκολα και αμφίβολο αν Ιστορία πει ποτέ την αλήθεια. Αλλά λίγο κυνικά και καχύποπτα, ο ΚΚ ο Β' είναι ένα κατασκεύασμα, η αναβίωση του μεταπολεμικού μπουμ με τον θειό του, που, μεταξύ μας, έκανε δημόσιες επενδύσεις και ενθαρρυνε την αστυφιλία και τις πολυκατοικίες, και ο χωροφύλαξ ήταν το αντίπαλο δέους του οικοδόμου, είτε αυτός ήταν γνήσιος ρωσόφιλος είτε όχι. Άντε γιατί η μνήμη χάνεται.

Ο ΚΚ ο Β' «φτιάχτηκε». Τον πάντρεψαν. Δεν με πείθει το body language ότι την πήρε την κοπέλλα από έρωτα, αλλά δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι μπάκουρος με υπαινιγμούς ότι του αρέσουν τα ξινά. (Βέβαια, υπάρχει υπαινιγμός ότι οι υπαινιγμοί ερχόταν από το περιβάλλον Επίτιμου... και ποσώς με νοιάζει τι σεξουαλίκές προτιμήσεις έχει ο καθένας φτάνει να μην είναι πρωθυπουργός ΚΑΙ εκβιαζόμενος.

Με το συμπάθειο για όλους τους Νεοδημοκράτες, αλλά το pool των στελεχών τους είναι από φτωχό έως χάλια. Ο διορισμένος Πρόεδρος του ΧΑΑ ταϊσμένος από τον μπαμπά του (την μαμά του μάλλον) είναι από τους ...καλούς, π.χ. Οι περισσότεροι είναι όσο γραφικοί και οι Πασόκοι, αλλά στατιστικά, αυτό που μας εμφανίστηκε σαν Εκτελεστική εξουσία ήταν ανίκανο να διαχειριστεί τόσο την εταιρία του μπαμπά, όσο και το κράτος. Συν ήταν συγκεντρωτικοί και πλαδαροί. Αρχικά, η πιάτσα τους είχε για τίμιους αλλά λίγο η χειρούργος, ΠΟΛΥ τα ομόλογα, ΠΟΛΥ ο Σιούφας στο Ανάπτυξης με τον Παλαιοκρασσα και την ΔΕΗ, αν θυμάστε, γρήγορα αποφάσισε η πιάτσα ότι εκτός από λίγο χαζούτσικοι και ανίκανοι ήταν και αρκετά απατεώνες.

Σε καιρό κρίσης, ξεφορτώνεσαι το ναίκανο που δεν είναι και κανένα αστέρι και ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ είναι τεμπέλης.

Το τι θα καταφέρει ο ΓΑΠ, Κύριος οίδε. (Κυρία θα έπεπε να πω...)

Δεν αισιοδοξώ.