Τα νούμερα
Περίπου 295.000 στρέμματα καμμένης γης.
- Ο κρατικός συντονισμός λειτούργησε άψογα. Οι ευθύνες πρόληψης και κατάσβεσης δεν είναι αρμοδιότητα της Κυβέρνησης. (Κυβερνητικός εκπρόσωπος).
110.000 στρέμματα, που ταιριάζουν με τα καμμένα, διεκδικούνται από 128 συνεταιρισμούς.
- Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, δήλωσε χθες: "Επειδή, όμως, λέγεται και γράφεται από ορισμένους ότι οι δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από την πυρκαγιά θα μετατραπούν σε οικόπεδα και βίλες, θέλω να επισημάνω ότι έχουν γίνει από πλευράς νομοθεσίας τα πάντα ώστε να μην επιτραπεί αυτό. Υπενθυμίζω και τονίζω ότι το Σύνταγμα, στο άρθρο 117 παράγραφο 3, ορίζει ότι δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται από πυρκαγιά κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλον προορισμό." Κι όμως, η κυβέρνηση επιχείρησε το 2007 να αναθεωρήσει τα άρθρα του Συντάγματος, 24, 117 και 100 για να εξουδετερώσει τον προληπτικό έλεγχο νομιμότητας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο επέστρεφε τα Προεδρικά Διατάγματα με τις πολεοδομικές μελέτες που παρέδιδαν στην οικοδόμηση δάση και δασικές εκτάσεις. Οι εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών στην Αττική είναι διάσπαρτες στις περιοχές που επλήγησαν από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά
Περίπου 2.000.000 καμμένα δέντρα.
- Τα πυκνά πεύκα ευθύνονται για την εξάπλωση της φωτιάς (Κυβερνητικός εκπρόσωπος).
Περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργειών καμμένα.
- Δεν θα τροφοδοτηθεί η αγορά με ζαρζαβατικά από τον Μαραθώνα (ΜΜΕ).
Περίπου 150 σπίτια με μερικές ή ολικές ζημιές.
- Το κόστος των ζημιών θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό, αλλά μπορεί και να τα πάρουμε και από το ταμείο Αλληλεγγύης (Κυβερνητική συντονιστική επιτροπή).
220 ώρες πτήσεων συμπλήρωσαν οι πιλότοι μας σε τέσσερις ημέρες
- Συνεχίστε κλείνοντας τα αυτιά σας στους λίγους που εκ του ασφαλούς και για τις δικές τους σκοπιμότητες επιχειρούν να ισοπεδώσουν τα πάντα (Σε ποιους αναφέρεται ο κ. Πρωθυπουργός;).
Κάηκε το φίλτρο και ο ρυθμιστής κλίματος της Αττικής.
- Θα επιδοτήσουμε εκ νέου την αγορά κλιματιστικών (πιθανή εξαγγελία).
Έκθετοι οι πληγέντες οικισμοί σε βροχές και καταιγίδες. Στην Θεσσαλονίκη πλημμύρισαν.
- Θα φτιάξουμε κορμοδέματα και θα αναδασώσουμε τα καμμένα (εάν θυμάμαι καλά ειπώθηκε το 2007 και επανελήφθη το 2009).
- Θα φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες. (πότε και τι θα προστατέψετε;)
Τα νούμερα είναι αμείλικτα.
Αλλά και τα «νούμερα» αμείλικτα είναι.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχόλια:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100073_26/08/2009_326940
Διάβασα σήμερα στην Καθημερινή γιατί δεν πρόκειται να αναδασωθεί τίποτα και μαύρισε η ψυχή μου. Όλοι το υποψιαζόμαστε άλλωστε.
Είναι κι αυτά τα άτιμα τα πεύκα πολύ εύφλεκτα... Πότε θα πάψουμε να ανεχόμαστε να υποτιμούν την νοημοσύνη μας;
τι να αναδασωθεί... άσε την πολιτκή βούληση... ένας σπόρος πεύκου ή κυπαρισσιού θέλει 5-6 χρόνια να γίνει δεντράκι ενός μέτρου. Θέλει 7-8 χρόνια για να κάνει κουκουνάρια, δηλαδή για να αναπαραχθεί φυσικά. Θυμίσου τον Υμηττό που αναδασώθηκε και μετά ξανακάηκε. Κατά τα άλλα αισιοδοξία.
Αυτό που ξεχνάμε, είναι ότι τα δάση που καίγονται σήμερα, αναπτύχθηκαν πριν χρόνια, όταν δεν ήταν τέτοια η ζέστη και η ξηρασία. Μόνιμη θα είναι η αλλαγή, τουλάχιστον όσον αφορά στην δική μας ζωή.
Αγαπητέ ανώνυμε,
Το διάβασα το άρθρο και για μεν την αναδάσωση δεν μπορώ να κάνω και πολλά πράγματα μόνος, αλλά σκέφτομαι πολύ σοβαρά μία φορά τον μήνα να περιοδεύω στα καμμένα και να φωτογραφίζω τις τυχόν αλλαγές.
@αμμοδύτη,
Φίλτατε, θα ήθελα, εάν δεν σου κάνει κόπο, ένα άρθρο σου με λεπτομέρειες για τους τρόπους, χρόνους αναβίωσης είτε φυσικής είτε τεχνητής αναδάσωσης των διαφόρων δέντρων που μπορούν να αναβιώσουν.
Η ζέστη μπορεί και να μην ανέβει δραματικά, διότι κάτι αρχίζει να λέγεται στην επιστημονική κοινότητα για ύφεση των υψηλών θερμοκρασιών.
Έχει σχέση με τον Ήλιο και την τροχιά της Γης.
Το κλειδί σίγουρα είναι το ποσοστό της βροχόπτωσης.
Δημοσίευση σχολίου